Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Recessie maakt ziek

Er gebeurt nog al wat met mensen in een economische crisistijd. Althans dat blijkt uit een zojuist uitgebracht rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Denk aan minder huwelijken, meer zelfdodingen, minder geboorten, meer echtscheidingen en over het algemeen meer angst. We zijn dit jaar een stuk minder tevreden geworden over het leven dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Een oorzaak zit vooral in de almaar oplopende werkloosheid in 2009. De misère splitst zich bij dit fenomeen in twee duidelijke groepen.

Als eerste natuurlijk de werklozen zelf. Zij krijgen een behoorlijke dreun en zij niet alleen, ook hun gezin uiteraard. Gevolg is dat er minder geld om handen is, de pensioenopbouw stagneert, de kinderen kunnen niet meer studeren en dus is het om chagrijnig van te worden.
De andere groep is weliswaar nog steeds aan het werk, maar ziet om zich heen de ene na de andere achter de geraniums verdwijnen. Dat maakt de groep werkenden op hun beurt ook weer knap chagrijnig, want wanneer zijn zij aan de beurt?

Het helpt overigens niet om meer “lotgenoten” te krijgen als werkloze. Dat je opeens een heel leger aan andere werklozen in je stad hebt wonen, betekent dus niet dat je meteen dagelijks deur aan deur gaat kijken of de koffie ook ergens klaarstaat. Nee, je zou er je juist nog beroerder van voelen. Als je beide groepen optelt (werkenden en niet-werkenden) dan is bijna iedereen er in ons land minder vrolijk op geworden.

Maar het gaat verder. Huizenbezitters mogen steeds minder belasting aftrekken bij werkloosheid omdat zij nu eenmaal in een lagere belastingschaal gaan vallen. Het aantal zelfdodingen neemt ook toe. Vooral mensen die het al psychisch moeilijk hebben, nemen sneller een enkeltje dubbel spoor. Tenslotte worden door de ongunstige voorspellingen er minder kinderen geboren. Je zou kunnen zeggen dat er in Nederland tussen de lakens niet veel meer gebeurt. Het idee dat je volgende week naar de Voedselbank moet, haalt nu niet bepaald de grootste romanticus bij je naar boven!
Omdat het ene altijd weer gevolgen heeft voor het andere, betekent dit op den duur dus minder werkenden en dus is de sociale zekerheid niet meer te betalen. Dit lijkt mij het juiste afrodisiacum: denk vanavond maar eens aan de gevolgen van minder kinderen voor je vaderland. Dit kan je toch niet laten gebeuren?! Vol gas en gaan met die banaan.

Schrijver: Harry van der Meulen, 17 december 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 3 stemmen 203Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)