Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Duidelijke politieke keuzes

De gemeenteraadsverkiezingen zijn voorbij.
Nu is het de vraag welke coalitie we gaan krijgen. Onvermijdelijk in Nederland is dat geen enkele partij een absolute meerderheid zal halen. En dat is maar goed ook. Straks bij de landelijke verkiezingen geldt datzelfde scenario. En kort na coalitievorming zullen de eerste verwijten van kiezersbedrog alweer opkomen wanneer door alle partijen water bij de wijn wordt gedaan. Zou het niet veel prettiger zijn als we op een coalitie konden stemmen? Ik zal het kort toelichten.

Stel je eens voor dat je bij een verkiezing kunt kiezen uit diverse coalitie-opties, die telkens bestaan uit twee of drie partijen. Drie maanden vóór de verkiezingen wordt gestart met de onderhandelingen. Eventuele vruchteloze compromissen leiden dan vanzelf tot een vermindering in opties en na uiterlijk 10 weken zijn alle mogelijke coalitieprogramma's bekend.
Dus geen plotselinge koersverandering als blijkt dat de partij waar je bewust niet op hebt gestemd, al dan niet noodgedwongen met jouw favoriete partij een coalitie aangaat. Kiezers kunnen vooraf op hun gemak de opties beschouwen en inschatten welke samenwerking in hun mening het best is.

De coalitie die de meeste stemmen krijgt, krijgt daarmee de Kamermeerderheid en kan direct regeren. Dat scheelt ongewenste coalities wanneer de zetelmeerderheid (net) niet wordt gehaald en de coalitie dus moet worden opgevuld met ofwel nóg een partij ofwel moet worden samengewerkt met een grotere partij met wie nauwelijks een gedeelde visie bestaat.

Den Haag, overweeg dit eens! Stel je eens voor...

Schrijver: Delano, 6 maart 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 238Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)