Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nieuws

De knappe koppen van de Nederlandse Publieke Omroep hebben besloten dat het tijd is om de verzuiling opnieuw in te voeren. Iedere stroming in Nederland krijgt weer zijn eigen blokje met actualiteiten. En naast de in rechts, links, midden en christelijk verdeelde actualiteitenrubrieken komt dan één neutraal Nieuwsuur, dat niet gebonden is aan een stroming.

Bij de presentatie van de plannen werd bekend dat de naam, intussen handelsmerk, NOVA verdwijnt, evenals het daaraan zo duidelijk gekoppelde gezicht van Clairy Polak. Zij kan vanwege haar linkse achtergrond, haar VARA-kleur, natuurlijk niet een programma zonder kleur presenteren. Dus Clairy: bedankt, maar tot ziens.

Daar valt natuurlijk wel heel links Nederland over. VARA-presentatoren en andere lieden waren ziedend, verbolgen, teleurgesteld of een combinatie van hiervan. Maar al snel werden ook andere lieden onpasselijk van deze keuze. In de media waren ook minder linkse types die een vreemd fenomeen constateerden. De kleur dan wel neutraliteit van een programma werd bepaald door privé-achtergronden, die tijdens de uitoefening van het journalistieke vak bijna niet aan het licht komen. En zo dreigt de term ‘kleurloos’ al snel van de betekenis van ‘zonder kleur’ naar ‘volkomen smakeloos’ af te glijden.

Intussen hebben de knappe koppen van het Nieuwsuur besloten dat Clairy Polak gewoon weer mee mag doen na alle ophef. Maar daar komt misschien wel de aap uit de mouw. Bestuurders die achter hun bureau plannen maken, dreigen in de hevigheid van het maatschappelijke debat steeds meer oren te hebben naar ‘geluiden’ uit de samenleving. Daarbij dreigen ze volledig uit het oog te verliezen wat de taak van een bestuurder is: kwalitatief besturen. Vergeten werd namelijk, ironisch genoeg, dat de samenleving niet één geheel is. Van verzuiling is misschien geen sprake meer, maar er is links, rechts, midden, christelijk, islamitisch, enzovoorts. En die spelen wel een rol en hebben alle een eigen geluid. Een gezamenlijk geluid ontbreekt soms, en juist daarom zouden die bestuurders los van al die geluiden een plan moeten lanceren dat een beetje naar ieders wens is.

Aan het einde van de dag, echter, heeft juist die samenleving zelf maar eens één geluid gegeven. We willen geen kleurloze tv, we willen een kwalitatief hoogstaande journalistiek! Zo zie je maar dat het kleurenpalet in de samenleving meer smaak heeft dan bestuurders.
Leve al die mensen in die zo prachtige, kleurrijke samenleving!

Schrijver: M.J. Coenraats, 8 maart 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.7 met 6 stemmen 355Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)