Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vannacht een oogje

Stieg Larsson (1954 - 2004)

Ze schoof de deur open en liet hem opnieuw toe in haar leven.

Een prachtige slotzin van een werkelijk schitterende trilogie, die jou als lezer meeneemt in al haar geheimen. Een leven dat tot dan is gekenmerkt door veel dat het daglicht normaal gesproken niet kan verdragen.
Hij, Mikael Blomkvist, een charmante man en kritische journalist. Bovendien uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium.
Zij, Lisbeth Salander, een jonge en gecompliceerde uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos en bovendien een computerkraker van wereldklasse. Samen vormen zij een ongewoon, maar sterk team. Lisbeth en Mikael zijn antipoden die elkaar op een gegeven moment in het verhaal uit het oog verliezen.

'MENSEN HEBBEN ALTIJD GEHEIMEN. HET IS ALLEEN DE VRAAG HOE JE DAARACHTER KOMT'.

Een nooit-opgeloste moordzaak uit de jaren '60 van de vorige eeuw wordt op verzoek van oud-zakenman Henrik Vanger opnieuw opgepakt. In dat decennium is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze spoorloos en, naar wordt vermoed, vermoord. Het onderzoek door Mikael lijkt aanvankelijk nergens op uit te lopen. Tot het moment dat hij samen met Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert...

In het vervolg worden twee journalisten van Millennium die aan een publicatie over mensensmokkel werkten en Nils Bjurman, de voogd van Lisbeth, op één avond om het leven gebracht.

Het moordwapen is van vingerafdrukken van Lisbeth voorzien. Ondanks het inzetten van het gehele politie-apparaat, dat alles op alles zet om Lisbeth te vinden, blijft zij onvindbaar. Mikael Blomkvist, overtuigd van haar onschuld, ontdekt een verband tussen vrouwenhandel, het verleden van Lisbeth Salander en de Zweedse veiligheidsdienst. Als journalist wil Mikael hier heel graag over publiceren.

Deel III van de Millennium-trilogie is zinderend; sprankelend daar net als in deel I en II de opbouw van de spanning je weerhoudt te stoppen met lezen. De kleine uurtjes zijn ook dan zeer aangenaam... Mikael en Lisbeth kennen elkaar inmiddels van binnen en van buiten.

Speurwerk en onderzoek, dat op gedegen wijze wordt uitgevoerd, hebben ervoor gezorgd dat Lisbeth twijfelt over verdere medewerking. Gevoelige zaken, mensen hebben uiteindelijk allemáál geheimen, doen haar huiveren en tegelijkertijd twijfelen over verdere medewerking... Lisbeth vertrouwt niemand meer en zeker Blomkvist niet daar hij haar als enige veel te goed kent.

Op een goed moment komen verhaallijnen samen die voor een boeiend en enerverend slot gaan zorgen; is al het werk van Mikael en Lisbeth voor niets geweest of is het loon naar werken?

De Millenniumtrilogie van Stieg Larsson is een absolute 'pageturner' waarin slecht één vraag relevant is: zal het recht zegevieren?

Schrijver: Annejan Kuperus, 21 maart 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

1.7 met 7 stemmen 415Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)