Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Get a life...in Farmville!

Het mag dan buiten nog niet echt lente zijn, in mijn geheime wereldje is het dat allang. Wat heet, daar bloeien bananenbomen broederlijk naast een bedje rode tulpen, leidt een pinguïn een stoet eendjes naar een met narcissen omzoomd vijvertje en tracht een witte pauw een vogelverschrikker te verleiden. In het kippenhok wonen kippen die zwarte en gouden eieren leggen, in de paardenstal overnacht zo af en toe een wilde hengst en gele, zachtgroene en zwarte schaapjes blaten liefdevol naar zuurstokroze biggetjes. En tussen al die gezapige gezelligheid verbouwt een nijver boerinnetje akkers vol koffiebonen en katoen naast veldjes cranberries, rijst en watermeloenen.

Heeft Emilie te veel naar Jeroen Bosch gekeken? Krijgt Emilie misschien iets te veel medicijnen door elkaar? Drinkt ze veel? Driewerf Nee! Emilie had de afgelopen weken maar weinig energie en bracht veel van haar tijd door met een spelletje op internet: Farmville. Van Oma look-a-like naar hardcore gamer!
Zoals het dames van mijn leeftijd betaamt heb ik rijkelijk laat kennis gemaakt met deze enorme rage waar wereldwijd inmiddels 100 miljoen mensen aan meedoen, maar inmiddels denk ik dat ik de schade ruimschoots heb ingehaald. Je speelt het spelletje via Facebook of via de Farmville-site.

Je krijgt een stukje land dat is verdeeld in akkertjes, een schoffeltje, een schepje en giftbox. Daarmee kun je het land bewerken, zaaien, oogsten en producten in- en verkopen en cadeautjes ontvangen van buren of de Farmville-directie. Met deze activiteiten spaar je geld (coins) en XP's (ervaringspunten). Hoe meer XP, hoe hoger het level en hoe hoger het level hoe meer je kunt kopen. Iedereen begint met zes piepkleine akkertjes maar met een beetje enthousiasme heb je vrij snel een grote family-farm met een huisje, stallen, heel wat beesten en de nodige decoratie bij elkaar geboerd.

Is dat leuk? Yep. Dat is heel leuk. Vooral omdat je 'buren' hebt, waar je zo af en toe iets voor kunt doen. Bemest jij de akkers van de buren is dat leuk voor hen, maar ook voor jou, want je verdient er mee. Verdien jij een lintje met het oogsten van de zoveelste krop sla, dan krijgen ook de buren een deel van de winst. Kortom een heel sociaal spelletje, waarbij ook regelmatig wat te lachen valt. Al hangt dat natuurlijk ook grotendeels van het gevoel van humor van de buren af. Bij mij zit dat wel goed, sommige van mijn Farmville buren zijn óók schrijvers en sommigen zijn al jaren goede vrienden. Anderen leer je kennen via het spelletje en soort zoekt soort! Veel Farmvillers zijn vrouwen, althans die indruk kreeg ik. Middelbare vrouwen, wel te verstaan.

Maar volgens een van mijn virtuele boer-buurvrouwen zie ik dat verkeerd en heeft ze al heel wat mannen druk bezig gezien met hun virtuele akkertjes, tot in Thailand aan toe! Onder mijn buren bevindt zich trouwens ook een man. Ik weet niet of het een trend is, maar 'wij vrouwen' boeren toch anders dan mannen, denk ik. Waar mijn collega-boerinnetjes en ik ons druk maken om gezellige bloemenarrangementen, voldoende ruimte en waterbakken voor ons vee en volledig vertederd raken bij de lieve oogopslag van een pasgeboren kalfje, doet de man meer aan 'vooruit komen'. Eerst héél veel punten en geld, daarna komt de gezelligheid wel. Althans dat hopen we dan! De man koopt graansilo's en tractors....de vrouw koopt Provençaalse bloembakken en kruiwagentjes met lenteboeketten en als het helemaal moet, een zachtroze trekkertje.

Het is allemaal net echt. Zo net echt, dat je moet oppassen niet er niet te veel in op te gaan. Ik dacht dat me iets zeer curieus gebeurde toen ik vorige week langs een akker reed en er automatisch opbrengst en groeipercentages bij bedacht, maar het komt vaker voor. Zo vertelde een buurvrouw me in vertrouwen dat ze vanuit de trein met een muisklik bomen wilde oogsten, iemand anders dacht bij de net opgekomen narcissen in zijn tuin direct aan de opbrengst en anderen dromen gewoon van hun boerderijtje.

Nachtmerries worden het gelukkig nooit, want in Farmville gebeuren géén nare dingen. Je kunt hooguit je oogst te lang op het land laten staan en dat betekent een financiele strop, maar verder ben je volmaakt veilig. Het is altijd mooi weer, er komen géén aaltjes in de rozen, processierupsen in de bomen, penicillineresistente bacteriën in de kippen of Q-koorts in je geitenstal. Van hagelbuien, droogte, aanhoudende vorst of vulkaanuitbarstingen hebben Farmville bewoners nog nooit gehoord. Hoewel?

Enkele weken lang is er in de 'Farmville market' een gewas te koop geweest, waarvan de opbrengsten (in echt geld!) volledig ten goede kwamen aan de de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Zo raakt de virtuele wereld de echte wereld weer een beetje en blijf je je er ondanks alles van bewust dat het maar een spelletje is. Ook meedoen? Maak een facebook-account aan, voeg Emilie toe als vriend en ik zorg ervoor dat we snel goede buren zijn. Maar nu is het hoog tijd om mijn worteltjes te oogsten en de kippen van de buurvrouw te voeren!


Zie ook: http://www.emiliever.blogspot.com

Schrijver: Emilie Kassenaar, 4 april 2010


Geplaatst in de categorie: hobby

4.0 met 3 stemmen 3.260Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)