Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wat bezielt sommige mensen toch? Weer een drama!

Net dachten velen van ons, dat we het drama van Koninginnedag 2009 in Apeldoorn al een beetje verwerkt hadden. Koninginnedag 2010 werd in Zeeland feitelijk weer net zo gezellig als vroeger.
Alleen het weer was een beetje spelbreker, maar verder hadden we niets te klagen.

Maar wat gebeurde er vanavond totaal onverwacht ineens op de Dam in Amsterdam? Een nieuw drama! Inderdaad, met minder ernstige gevolgen dan vorig jaar, als je gemakshalve de mensen hun geestelijke trauma's niet meerekent, maar toch!
Laat de Dam ten tijde van de bloemenkinderen net hét centrum van de vrede geweest zijn! Uitgerekend daar verpestte een onverlaat vandaag plotseling de rust en twee minuten stilte!
Wat bezielt sommige mensen toch? Had die man, die plotseling begon te schreeuwen, dan zo'n ontzettende nood aan aandacht? Of had hij wel zo enorm de balen in, dat hij uit pure verveling en met lak aan alles wat een ander dierbaar is, zijn medemensen in gevaar bracht? Of wou hij soms alleen maar aantonen hoe kwetsbaar alles en iedereen heden ten dage is, ook hier in Nederland?

Feit is: de mensen die op de Dam te Amsterdam eerbiedig hun doden wilden herdenken schrokken zich wild en de verzamelde mensenmassa zette het op een lopen, met alle gevolgen van dien. Heel begrijpelijk en intriest. Ik hoorde pas vanavond laat dit droevige nieuws uit Amsterdam.

Bij ons hielden wij namelijk op het kerkhof een eigen jaarlijkse Dodenherdenking om 19.55 uur. Daar zong ons koor de Westenwind twee liedjes en keken wij toe hoe vele mensen bloemen legden bij het massagraf, c.q. monument, voor de ruim tweehonderd slachtoffers, die 65 jaar geleden vielen tijdens het bombardement op Breskens. Soldaten van nu betuigden er ook eer aan gesneuvelde soldaten van toen en men speelde er "The last post". Een afgevaardigde van de gemeente Sluis las er zijn speech en memoreerde dat niets zo belangrijk is als de vrede.
Ook hier hielden wij twee minuten stilte uit respect voor alle slachtoffers van WO II.

De wind blies ons ijzig om de oren en onwillekeurig bedacht ik hoe veel ijzige koude en angst de toenmalige jonge soldaatjes maar geleden moesten hebben gedurende die oorlogstijd. Veel te jong de waanzin in gestuurd, want oorlog kent alleen verliezers.
Ook veel te veel burgerslachtoffers en een massa getraumatiseerde mensen na de oorlog, na 65 jaar nog steeds, getuige de intrieste blik in hun ogen vanavond op het kerkhof.

Verder liepen wij na deze korte plechtigheid onder tromgeroffel in stoet door het dorp naar de Uitkomst, waar wij konden napraten en koffie drinken. Gezellig, zoals elk jaar.
Dan weer naar huis, even tv kijken voor het slapengaan en wat zie je dan? Dat Nova langer duurt dan anders, dat er blijkbaar iets grondig mis gegaan is op de Dam! Dat Willem-Alexander en Máxima weer danig geschrokken inderhaast een veilig onderkomen moeten zoeken en dat er een speciale persconferentie gehouden wordt. Daar wou ik dus ook het fijne van weten en dank zij God, het viel achteraf nogal mee, maar toch!
Wat bezielde die ene schreeuwer toch?

Zullen wij het ooit te weten komen of wist hij niet eens zelf wat hem bezielde op dat ene moment in zijn leven?
Droevig!

Sterke Koningin Beatrix, die even later dapper besliste dat de herdenking door moest gaan! Lof daarvoor, ook voor het kordate optreden van de politie, die de ordeverstoorder snel in de boeien sloeg.
Maar toch, doodzonde dat Nederland weer opgeschrikt werd door een nieuw drama!


Zie ook: http://laurinevdpitte.spaces.live.com

Schrijver: Laurine Vandepitte, 5 mei 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 6 stemmen 306Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)