Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Advies

Je krijgt in het leven heel wat advies, gevraagd en ongevraagd. Meestal goed bedoeld. Mijn ouders kregen ruim vijftig jaar geleden het advies mij naar de Lagere Technische School te sturen en hebben dat opgevolgd. Mijn vader was havenarbeider en iemand met elk willekeurig diploma had in zijn ogen gestudeerd.

Mijn VWO-diploma heb ik pas op mijn zevenentwintigste gehaald en mijn onderwijsbevoegdheden voor Nederlands en economie navenant later. Weer later volgde nog een en ander op het gebied van organisatie en management. Overigens is mij in mijn naaste omgeving het leren voor een VWO-diploma sterk ontraden. Dat kon nooit wat worden. De moed om het toch te doen heb ik ontleend aan de uitslag van een psychologisch onderzoek. Zelf aangevraagd en zelf betaald overigens.

Ik ben dertig jaar leraar geweest. De eerste jaren in wat nu VMBO heet, de laatste zestien in het HBO. Daar heb ik geprobeerd heel voorzichtig te zijn met het ontraden van ambitieuze dingen aan leerlingen en studenten. Je weet namelijk zelden waarom iemand iets doet zoals hij of zij het doet. En je weet ook niet of het ontbreken van een kwaliteit niet wordt gecompenseerd door een andere. Zoek naar wat iemand kan, niet naar wat iemand niet kan.

Of ik zelf goed gedaan heb weet ik echt niet. Ongetwijfeld heb ik veel dingen verkeerd gedaan en ik ben ook wel eens flink op mijn bek gegaan. Hoe dan ook, het is voorbij. Ik ben aan een nieuwe fase bezig, die van schilderen en dichten.

Dat brengt mij weer bij adviezen. Van een paar mensen heb ik met betrekking tot schilderen een paar heel goed opmerkingen gekregen. Ze wezen mij zonder omwegen op zwakke punten in mijn werk. En gelukkig ook op een aantal sterke. Daar heb ik veel aan gehad. Waar ik compleet mijn gat aan afveeg is aan adviezen over hoe of wat ik moet schilderen. Dat maak ik zelf wel uit. Ik heb geen succes en verwacht ook niet dat ooit te krijgen. Dat hoeft ook niet. Wat wel moet, is trouw blijven aan mijzelf.

Misschien moet het zo ook wel met adviezen. Luister goed, je kunt er misschien veel van leren. Maar luister in de eerste plaats heel goed naar jezelf.

Schrijver: Jacob, 10 juni 2010


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.6 met 7 stemmen 414Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
3 januari 2012
Email:
moi636yahoo.com
Zo herkenbaar...ik mocht naar de LEAO (nu ROC) en heb me daar nooit op mijn plaats gevoeld, niet hoger gekomen dan begin derde klas.
Ik heb bewondering voor je wil, dat je het zelf doorgezet hebt. Ik ga dit jaar ergens mijn Nederlands ophalen; ik wil dat gedoe met d en dt onder de knie krijgen.
Jouw adviezen naar mij toe zijn me erg dierbaar.
Naam:
J.de Groot
Datum:
20 juli 2010
Email:
joke190411telfort.nl
Hier is het laatste woord nog niet over geschreven!
Naam:
Wee
Datum:
12 juni 2010
Een integer stukje, Jacob. Mooi!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)