Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Roomse homo's

Ooit begon ik mijn monastieke loopbaan in een weekendje Franciscaans klooster, waar ik omringd was door vegetarische (eitjes mochten wel), ascetische Franciscus-fans, en nonnen die het woord 'seks' niet eens durfden uit te spreken.
Ik herinner me een man met een lange, slordige baard, sandalen en een dikke, leren riem rond zijn uitpuilende buik. We bekeken een film over het leven van Franciscus en hij vertelde ons, dat hij zichzelf voor een nacht had opgesloten in een soort Franciscus-grot. Hij omhelsde mij met zijn harige bakkes, kuste me op de wangen. 'Broeders onder elkaar', luidde de onschuldige slogan.
Later ging ik twee weken intern bij de witte broeders (Norbertijnen) van Hierden. Op de fiets vanaf Voorthuizen ernaar toe. Ik heb er nog een bankje in het parkje geschilderd. Eén jonge broeder studeerde oud-Ierse taalkunst. Vreemd al die kerels bij elkaar. Een nogal vrouwelijke jongeman verwees mij daar naar ene pater L. in Egmond-Binnen, die zou ik eens moeten bellen, een zeer aardige man en dat kon mogelijk wel iets voor me zijn. Terwijl hij dat zei, zag ik zijn vrouwelijke lippen bijna zo sensueel als een echte vrouw op en neer gaan.
Via pater S.L. ben ik toen de Egmondse abdij binnengeloodst, natuurlijk ook omdat ik het zelf wilde, maar hij deed wel heel enthousiast en trok me als een visser die goed beet heeft gulzig uit de onrustige, 'goddeloze'
buitenwereld.
Twee jonge broeders, die ik daar ontmoet en gekend heb, waren openlijk (althans tegen mij) homo-seksueel, ze probeerden mij ook wel eens te versieren, maar dat lukte hen nooit, daar ik namelijk superhetero ben, één keer kuste een van hen mij rechtstreeks op de mond, ik stond perplex, met de bek vol afgebrokkelde kiezen.
Ik weet nog dat broeder S., broeder R. en mijn vader elkaar toetoasten met flink gevulde glazen wijn, nou, de homosfeer droop ervan af. Toen zag ik hoe religie een dekmantel is voor de beminners van de gelijke sekse. Al die religieuze uitvindsels en statussen, pure camouflage.
Zelfs bij moslimmannen vind ik het opvallend, hoe anti-homoseksueel ze ook zijn in de leer, in de praktijk zie ik ze vaak genoeg elkaar zo hartstochtelijk kussen, gewoon op straat, wat je bij Nederlandse homo's nog niet gauw zult zien, een merkwaardig fenomeen.

Ik fietste ooit met broeder S. terug vanuit Alkmaar naar het klooster, hij vertelde een heel verhaal over hoe hij homofiele mensen bijstond in hun geestelijke problematiek. Ik dacht, hij denkt zeker dat ik net zo ben als hij, de geniepigerd. Sommige monniken waren net iets te amicaal, waarbij je het heel duidelijk kon zien, anderen verdrongen het op beestachtige wijze, die kon je dan ook beter niet al te na komen. Van mijn buurbroeder wist ik het zeker, die had niet voor niets de poëtische lesbienne Ida Gerhardt als studie-object.
Eigenlijk had mijn vader daar geweest moeten zijn, niet ik. Er was ooit een wereldreiziger én priester op bezoek, die de oosters-orthodoxe religie beheerste (daar ook priester was), vele talen kende; Syrisch, Aramees, Egyptisch, Russisch, Grieks, Latijns, Arabisch enz.
Hij noemde mij eens tijdens een eucharistieviering heel plechtig: Jochanan! (Hebreeuws). Hij woonde ergens in een seminarie te Heemstede, waar ik hem heb opgezocht, hij deelde mijn voorkeur voor Aafjes, hij bezat diverse, eerste drukken. We dronken whisky en we sliepen op zijn bootje in een sloot achter de imposante gebouwen. Hij vertelde me dat hij het zo mooi vond van sommige jonge jongens, dat ze zich niet schaamden voor hun erecties tijdens het zwemmen. Ik weet nog dat deze vreemde vogel na mijn kloostertijd een keer met mij in één bed heeft geslapen. Dat was in het zomerhuisje 'Eden' van mijn ouders te Ermelo. Wie weet wat voor rare dromen of energie-overdrachten er tijdens die nacht gebeurd zijn.
Of heeft die oude man zijn Christus-wijsheden met mij gedeeld? Ik weet het niet, dat hij aan de mannenliefde deed, dat weet ik zeker. Gelukkig is hij wel van mij afgebleven, wat je van vele andere mannen niet kunt zeggen, want inmiddels is godzijdank bekend geworden hoeveel seksueel misbruik er gepleegd is door priesters en andere ambtsdragers uit de roomse en andere kerken.

Denk niet dat het door de media-aandacht voorbij is, de seksuele misdaden gaan nog steeds door, op kleine schaal, maar vermoedelijk op grote schaal! WORD WAKKER.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: moraal

1.4 met 5 stemmen 301Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)