Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Schepen en bootjes

(nootjes, kaas, wijn en klassieke muziek)

Afgelopen zaterdag, 21 augustus 2010, was een prachtige dag voor alles zoals hierboven in de (sub)titel beschreven. Het was heerlijk weer voor zowel óp als áán het water. Op het water door een bezoek aan/verblijf op één of meer van de reusachtige 'tall ships' op het IJ achter Amsterdam CS en áán het water in het centrum van onze hoofdstad aan de Prinsengracht. Hier werd voor de 29ste keer het Prinsengrachtconcert ten gehore gebracht met virtuoos pianospel van Jean-Yves Thibaudet en magistrale zang van de Ierse mezzosopraan Tara Erraught.

Samen waren we twee van nagenoeg een half miljoen mensen die het maritieme spektakel op en rond het IJ deze zaterdag hebben bezocht. Na de SAIL-IN Parade op 19 augustus hebben alle Tall Ships een plaats in de IJhaven gekregen. Hier konden alle schepen worden bezocht en de bemanning, met hier en daar een enkele vrouw, met vragen worden gebombardeerd betreffende het leven en werken op zee en over hun varend woon-en werkverblijf.

De schepen zijn fotogeniek en bovendien, van het Italiaanse schip Amerigo Vespucci tot de Russische Kruzenshtern en van de Göthenborg tot de Shabab Oman zeer de moeite van het bezoeken waard. Overigens gold en geldt dit niet minder voor de Stad Amsterdam en andere Nederlandse schepen en bijvoorbeeld de Dewaruci, met als thuishaven Soerabaja, Indonesië. Dewaruci was de potentaat over de wateren, de god die de mensen dapperheid en waarheid schenkt. Ook Mir, met als thuishaven Sint-Petersburg, Rusland, is de moeite van vermelden waard, daar deze stad niets dan goeds heeft te bieden...

IJhaven Amsterdam bewijst om de vijf jaar weer een wereldse plek voor zo'n enorm nautisch evenement te zijn. Inmiddels zijn de schepen onderweg naar Bremen, waar het volgend nautisch gebeuren zich aandient.

's Avonds was het tijd voor nootjes, kaas, wijn en klassieke muziek van een hoog niveau. Mooi weer met een aangename temperatuur hebben voor een wervelend optreden van zowel de Franse pianist Jean-Yves Thibaudet als de Ierse mezzosopraan Tara Erraught gezorgd. Samen hebben zij op en aan de Prinsengracht gevoelige en tere snaren geraakt. Met mooi werk van wereldberoemde componisten.

Uit de schilderkunst kennen we het begrip mezzo tinti. Dat betekent in dit kader dat de kunstschilder zijn werk van halfschaduw van een middelkleur heeft voorzien. Tara Erraught heeft een zangstem met een bereik tussen dat van een sopraan en een alt in. Zeer aangenaam in het gehoor. Onthoud die naam.

Schrijver: Annejan Kuperus, 26 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: muziek

2.5 met 4 stemmen 516Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)