Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Over 'Uit je bol' van Plomp en Hellinga

Een zeer leerzaam boekje over diverse drugs van Hans Plomp en Gerben Hellinga, beiden succesvolle schrijvers, zij het wat minder bekend, wellicht vanwege hun vele high-zijn, wat bij velen toch nog taboe is en veelal terecht.
Het is overigens heerlijk om uit je bol te gaan, dat moet gezegd. Een slimme titel en zeer aanlokkelijk tezamen met de Marilyn Monroe-achtige, extatische, in nevels vervagende dame op de omslag.
Naast het opgerukte tijdschrift 'Highlife' bemoeit de literatuur zich ook met drugszaken. Er zitten belangrijke wetenswaardigheden in verborgen, maar het meeste is algemeen bekend, hoewel? Gebundeld is het een prachtige verzameling lokstoffen, met verschillende werkingen, gevaarlijke en niet-gevaarlijke. De intellectuele klopjacht lijkt heropend. De schrijvers dulden geen macho-overheid, die synoniem staat voor beperking en onderdrukking. Orwell-achtige taferelen die als paddenstoelen uit de grond schieten.
Over het juiste gebruik van echte paddenstoelen schrijven de schrijvers. Inmiddels zijn die natuurfenomenen officieel verboden, maar dat zal de schaduwhandel niet deren. Ze schreven een actuele drugsgebruikersgids, als moderne tovenaars, die onder druk van het altijd aanstormende geweld van de aangepaste, brave, agressieve, maatschappelijke moraalridders zijn gezwicht om tactisch uit de school te klappen, in de hoop op overlopers natuurlijk.
De donkere wolk van onwetendheid, die om drugs heen hangt, wordt zorgzaam weggehaald, uit liefde voor de vrijheid van de geest. Psychonauten (= bewustgeworden drugsgebruikers) benutten de entheogene middelen om voornamelijk het goddelijke in zichzelf te ervaren, wat dan weer doorwerkt op hun omgeving, hun werk, hun uitstraling.
Maar niet iedereen is voor psychonaut in de wieg gelegd, dat lijkt me een onhaalbaar en voor velen gevaarlijk en onhaalbaar ideaal, waar je stoned voor moet zijn, om het te geloven. Vooral mensen met psychische problemen dienen drugs geheel te vermijden, omdat het vergrotend werkt en tot psychoses kan leiden.
Naast de prettige gevoelens beleef je als cannabis-gebruiker ook de minder prettige, zoals daar is de monsterlijke verzieking van de samenleving door de consumptiemaatschappij, je ziet overal dwars doorheen, wat heel beangstigend kan zijn, haarfijn, op zielsniveau, in diepere werkelijkheid. Zoiets moet je aankunnen.
De voordelen van cannabis zijn talloos, medicinaal en verrijkend. De schrijvers raden ons aan niemand te volgen, nooit en nergens, niet in het klein, niet in het groot, je eigen weg gaan en de levenspracht delen met anderen.
De wereldwijde legalisatie van hennep moet even normaal worden als het nuttigen van thee of boterhammen met smeerkaas gevuld met tuinkruiden. De hennep kan papier (dus bomen, dus zuurstof!) vervangen zoals het nu op grote schaal wordt misbruikt. De toekomstige tijdschriften van hennep? Niets is ondenkbaar. Dit is het grote gevecht van de natuurmensen tegen de voortschrijdende ondergang door het uitbuitende kapitalisme, aarde-uitputtende materialisme van gewetenloze machthebbers. De wereld zou bevrijd kunnen worden van angst en paranoia, maar hier zijn de schrijvers wel heel positief, maar vooruit, waarom ook niet.
De dromers winnen het uiteindelijk altijd van de botterikken, er is moed en doorzettingsvermogen voor nodig, daadkracht.
Extreme vernietigingskrachten vragen om extreme tegenkrachten. 'Heb je een vuurtje voor mijn joint?', vraagt de politieman in functie. Een rechter die tijdens de zitting even wat cocaïne uit zijn zakdoek opsnuift. Wietwalmen in de kamers van politici.
Nogmaals, niets is ondenkbaar. Toch, de grote massa is geen hemelbestormer, belieft geen waaghalzerij, houdt alles graag onder controle, loopt liever veilig en braaf in de maat, blijft stompzinnig dier, met alle respect voor echte dieren. Vele schrijvers gebruikten cannabis, kunstzinnige zielen zijn instinctief de voorlopers, de voorvechters!
Natuurlijk, kijk goed om je heen, er zijn zoveel mensen die wel eens een XTC-pilletje kunnen gebruiken, zoveel loslopende patiënten, die net als Freud, met een snuifje cocaïne weer opkikken, weer opbloeien.
Blijf altijd meester over jezelf en word nooit een slaaf van anderen of van iets anders.

Tenslotte, neem het liefst een trip naar de aarde, lijkt mij, want ook zonder drugs kun je hier uit je bol gaan, van uitzinnige vormen van verliefdheid bijvoorbeeld!

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)