Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zomerhitte

van Jan Wolkers (boekbespreking)

Boekenweekgeschenk 2005 met de titel van een keukenroman. De naam van de schrijver overwint de argwaan en het boekje begint ook heel charmant. Een eiland in de zomer met een rustieke, wat broeierige sfeer, een subtiel beschreven natuur (tot en met “de zandkorreltjes op haar billen”) en bijzondere gasten, ieder met een eigen verhaal. Wat mij betreft had Wolkers het daarbij mogen laten, want er is niks mis met de manier waarop hij karakters weet neer te zetten. En zijn liefde voor eilanden is bekend, zodat je heel mooi juist de beleving van de schrijver zelf proeft.

Maar kennelijk vond hij het niet genoeg en krijgt het boekje opeens een criminele wending. Daarmee introduceert hij een element van spanning, dat nou niet direct overtuigend is. Als je een thriller wil schrijven moet je het goed doen, maar dit verhaal gaat ook nog eens uit als een nachtkaars. De hoofdrolspelers worden nauwelijks geraakt door hun angstige avonturen en tot overmaat van ramp leven ze daarna nog lang en gelukkig. Einde boekje.

Heel jammer, omdat een mooie sfeertekening uitloopt in een goedkope B-film. En da’s nie geheel des Wolkers’.

Schrijver: Max R. Hubeek, 27 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.7 met 7 stemmen 310Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Max Hubeek
Datum:
27 september 2010
Email:
max_hubeekyahoo.com
Mijn opmerking over die "B-film" sloeg op de algemene impressie van het boek bij het lezen. Het stukje dateert uit 2005 en had eigenlijk geactualiseerd moeten worden. Van een verfilming was indertijd nog helemaal geen sprake.
Overigens zijn originelen en verfilmingen totaal verschillende entiteiten.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 september 2010
Grappig dat de verfilming van 'Zomerhitte' ook dit weekend plaatsvond, waar ik ademloos keek naar de naakte hoofdrolspeelster, je kunt het wel afdoen als pulp, maar ondertussen geniet je er in het geniep behoorlijk van! Ik ben voor Wolkers!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)