Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Boa (in meervoud) uit Bommel...

....en Kingsnakes in Rossum, zou eigenlijk de subtitel van deze beschouwing/recensie moeten zijn. Het Kingsnakesfestival in deze Gelderse plaats bood afgelopen zaterdagavond een keur aan klasse nummers uit de blues. Wispelturige muziek die tegelijk heel plooi- en wendbaar is. Muzikanten die weten van wanten en de ene na de andere veelzijdige en verdiepende versie van mooie, gevoelige nummers de tent in speelden en ten gehore brachten. Musici van een veel meer dan aanvaardbaar niveau.Het is dan ook niet voor niets dat deze bluesband internationaal aan de weg timmert. Hun instrumenten klinken werelds. Van de Benelux tot Amerika en van Zweden via Duitsland naar Italië en Spanje.

*Blues is een rond 1900 opgekomen Afro-Amerikaanse muziekvorm met elementen uit (droevige en seksueel geladen) slavenliederen, folksongs en spirituals. Werd verder ontwikkeld door gitaristen en pianisten in de Mississippi-Delta en beroemd gemaakt door o.a. de zangeres Bessie Smith, de gitaristen BB King en Muddy Waters, en de blanke bluesvertolkers Eric clapton en Janis Joplin.
*Spirituals zijn religieuze liederen, ontstaan in de Amerikaanse, zwarte gemeenschap.

De tent stond strak, het bier was koud en de cider hartverwarmend. Op muziek in een stijl, een presentatie van 'greasy: vette, zalvende, rhythm 'n blues' werd er gesproken, gedronken, gelachen en gedanst, terwijl het ritme zich door niets of niemand liet weerhouden....!!!

Een groot compliment voor de algehele organisatie van dit bluesfestival dat jong in zijn jasje nooít mag sterven!!

*Geciteerd uit: het Cultureel Woordenboek/Anthos Amsterdam

Schrijver: Annejan Kuperus, 27 september 2010


Geplaatst in de categorie: muziek

1.7 met 3 stemmen 215Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
20 oktober 2010
Email:
ajkuperushotmail.com
Correctie: twee jaar geleden, sinds 11 oktober 2008, zijn de Kingsnakes opgeheven. Het bluesfestival in Rossum is naar deze band vernoemd. Mijn excuus voor eventueel ontstane verwarring.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)