Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Idskenhuizen; lopen op het water...!

Elke keer als wij bij haar sliepen, een gebeurtenis die eens in de zoveel tijd voorkwam, werd ik met een schilderij geconfronteerd dat voor altijd in mijn geheugen staat gegrift. Het had betreffende grootte het formaat van een prentenboek, maar het kunstwerk in kwestie maakte indruk daar het een bijbelse voorstelling betreft die zowel op mijn oma, bij haar hing dit 'chef-d'oeuvre', als op mij altijd een diepe indruk heeft gemaakt.

Op haar, vanwege het feit dat dit meesterwerkje in haar huis was te bezichtigen. Op mij, daar deze kunst vanaf de eerste blik een diepe indruk heeft achtergelaten. In eerste instantie niet vanwege de kunst vermoed ik, 'k was kind, maar puur vanwege de afbeelding. Ruim drie decennia later ben ik nieuwsgierig waar dit schilderijtje is gebleven. De (kunst-)schilder heb ik zelf waarschijnlijk niet gekend, maar dat hij 'niet van ver kwam', weet ik zeker. Eén van mijn ooms schildert ook, maar die is niet de schepper van de wandelende Jezus op het Meer van Galilea geweest.

Het is, was en blijft een weergaloos schilderijtje voor mij. Hierop is uitgebeeld en vastgelegd dat Jezus op het water loopt. Het verhaal is opgetekend in de bijbel. Om preciezer te zijn, het Nieuwe Testament. Tintoretto schilderde deze mystieke uitbeelding van Jezus ook. Hierop nodigt hij, Jezus dus, Petrus uit over het water naar hem toe te komen, terwijl de storm de golven van het Meer van Galilea behoorlijk opzweept.

Matteüs heeft verhalen over de gevaren van en op het meer. In plaats van een hevige storm waarover Marcus rept, beschrijft de auteur van het eerste boek van het Nieuwe Testament een heftige beroering van de zee. Misschien is dit natuurverschijnsel wel een aard- of zeebeving van enige omvang geweest. Daar aardbevingen in de Schrift altijd in verband zijn gebracht met de tweestrijd van leerlingen vóór de komst van Gods Rijk legt de beschrijving van Matteüs dus de nadruk op de symbolische betekenis van dit boeiende verhaal. De discipelen roepen oog in oog met het gevaar Jezus aan die lekker ligt te slapen. Zij vragen hem hen te redden. 'Heer, red ons, wij vergaan!'

Jezus op zijn beurt kijkt hen bestraffend aan betreffende hun gebrek aan geloof. Daarna bedaart hij zee en wind. Wordt het geheel weer kalm.

Jezus liep kalm over het water naar hen, zijn discipelen, toe, toen zij op een kwade nacht moeite hadden hun schip tegen de wind in naar het strand te loodsen. De vissers schrokken hevig, want zij zagen in hem een spook. Petrus dacht in deze verschijning inderdaad Jezus te zien. Jezus wenkte hem te komen. De elementen maakten Petrus echter bang en hij zonk. Jezus strekte zijn hand naar hem uit en zei: 'Kleingelovige, waarom heb jij getwijfeld?'

Dit schilderij(tje) haalt mij misschien weer boven....!!!

Schrijver: Annejan Kuperus, 3 januari 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

1.5 met 4 stemmen 258Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)