Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kerima Ellouise: Dat ik gewoon mens ben

Dat ik gewoon mens ben

misschien wordt de dag
langzaam warm
vandaag

en mag ik in zijn navel wonen
wanneer bloemen uit het veld
het landschap volladen
met bestemming en een open
gelaat

soms ben ik dichtbij, sluit stilte
in een omarming,
is alles gelijk in vleugelslag
langs wind en oude
vragen
tijdloos, zoals het begin
vanzelf op huid met dichte ogen
misschien zeg je wat teders,
hier,
nu we
zijn ontwaakt
is er een gedicht
dat je schrijven moet
waarin je hunkering oprecht
in mij gelooft.


Kerima Ellouise is geboren in 1961, maar waar precies is mij een raadsel, misschien is ze wel zo uit de lucht gevallen en bivakkeert ze nu ergens in Belgisch Limburg. In zekere zin zijn we allemaal buitenaardse wezens en proberen we er zo goed en zo kwaad als we kunnen er een draai aan te geven.
Ze praat met de Limburgse 'g', ik zou toch echt denken dat Kerima een Marokkaanse naam is, of is ze Roemeens, Hongaars, Pools of Russisch?
Ze verwart me, lijkt zonder biografie te bestaan, weet die in ieder geval zorgvuldig uit de media te houden.

Ze is een sterk vrijgevochten geest, die sierlijk, soepel en verrassend de Nederlandse taal hanteert, meetbaar met de grootste dichteressen van ons land, maar haar kleurrijke charme staat op zichzelf.
De monastieke stilte is een intense, verrijkende inspiratiebron voor haar, evenals haar dromenleven, waar vele van haar pure intenties geboren worden, die zij meesterlijk omsmeedt tot betoverend leesgenot.
De ongrijpbaarheid van haar emoties is ook een thema binnen haar oeuvre, maar ik moet daarbij wel opmerken dat zij juist zeer precies en geslaagd die schijnbaar aalachtige emoties weet te vangen en te roken. Zij bereidt voor ons de heerlijkste, pikant gekruide en afrodiserende gerechten. Wij hoeven slechts met gepaste zorgvuldigheid te proeven.

Kerima publiceert vanaf 2003 frequent en alom geroemd op internet. Haar eerbiedige woorden ontroeren en verdiepen, ze komen voort uit een verlicht wezen, dat in grote, verinnerlijkte tijdloosheid (Indian Time) verkeert. Ze is de trouwe bewaarster van veel emotionele en geniale rijkdommen, 'Verzamelt u geen schatten op aarde' indachtig. Haar liefdevolle stem getuigt van een bedachtzame melancholie op zoek naar het bruggen bouwen tussen haar teergevoelige dichtersziel en de zwaar tekortschietende wereld rondom haar. Ze verbreekt haar stilzwijgen terecht met zielsdiepe, zeer originele beeldtaal, op gespannen voet met de harde, a-poëtische realiteit en is daardoor extra opvallend breekbaar als flinterdun kristalglas.
Het is alsof zij continu met blote voeten op glasscherven wandelt, de pijn verbijtend ons toch het mooiste uit haar zorgzame ziel schenkt. Bedenk dat.
Volgens mij heeft ze ook in Duitsland gewoond en gewerkt, gezien haar vele connecties aldaar.

In 2008 verscheen haar dichtbundel 'Stilte in het tegenlicht' met een grote hoeveelheid zielsverheffing in de vorm van weergaloze poëzie.

Ze heeft een zachte, liefde-uitstralende, bijna ijle als van een elf, leed begrijpende, hartstochtelijke, edelmoedig tegen iedere geslagenheid ingaande, buitengewoon tedere stem. Ze kleedt zich als een trotse zigeunerin met helderziende vermogens of in bijna zwart-romantische kledij, richting de somberheid, Gothic-achtig, het gelatene genakend. Dat er nog oerwijze vrouwen op onze planeet rondlopen bewijst zij. Zij versterkt mijn geloof in de Moedergodin, de Oergodin, de Wicca-Godin. Dat zij echt bijzonder is bewijst mijn uitvoerige betoog en ik zou nog heel lang door kunnen gaan, maar laat ik besluiten door te zeggen, beste poëzieliefhebbers, lees haar vloedgolf aan eerste klas poëzie op netgedichten, we mogen in onze handen knijpen dat ze daar zo trouw en vurig mee doorgaat.
Kerima, een gewoon mens, maar wel héél bijzonder!

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 februari 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.9 met 7 stemmen 310Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
katty
Datum:
7 juli 2011
Email:
katty.wijnspandora.be
Een stille bevestiging van mijn zachte aanvoelen in haar sterk schrijven..
Naam:
corrie van engelen
Datum:
6 februari 2011
schitterend......
Naam:
kerima ellouise
Datum:
4 februari 2011
Email:
kerima.ellouisegmail.com
dank je...vol verwondering en verbazing...als kleine eilandjes...
Naam:
julius dreyfsandt zu schlamm
Datum:
4 februari 2011
wat een geweldige ode.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)