Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Nynke Bonga-Thie: Februarimorgen

Februarimorgen

Het wordt nooit zomer, zeg je
bij de zoveelste grijze dag, terwijl
je gordijnen opent
een kale kilte binnen laat.

Met de eerste stappen
die je zet, sluipt grijs
in de voering van je jas
de schoenveters nat;
je moet ze nogmaals strikken.

Als je opeens
voor een stoplicht staat
kleum je daar alleen
vage gestaltes om je heen.

De stilte breekt
in grijs-groen licht.

Nynke Bonga-Thie is geboren in 1973 te Buitenpost. De snelweg Leeuwarden - Groningen sneed dwars door het verder zo rustige dorp, waar de kruidentuin van Sonnema's berenburg goed gedijt, waar Nynke in het buitenbad haar eerste zwemlessen kreeg.
Als jong meisje was ze al in de weer met pennen, papieren en boeken.
Nynke is afgestudeerd lerares voor het basisonderwijs.
Haar naam doet natuurlijk denken aan de beroemde kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum, de artistieke vrouw van Pieter Jelle Troelstra.
Het Friese famke ging ook nog enkele jaren pedagogiek studeren en ze werkte bij de thuiszorg in Groningen. Daarbij gaf ze o.a. bijscholingscursussen.
In 2000 ging ze naar het Dichters in de Prinsentuin Festival en toen sprong er een vonk over, ze kwam daar zo serieus in aanraking met de poëzie, dat ze het zelf ook wilde gaan schrijven, de dichteres in haar werd wakker gemaakt. Sinds die ervaring is ze zelf actief met poëzie bezig. Ze werd zelfs medewerkster van 'Krakatau'. Ze besloot om naar de Schrijversschool in Groningen te gaan. In het lezerscafé besloot ze met drie andere dichteressen een bundel te gaan publiceren, een gedeeld dichtbundeldebuut. De anderen waren Marja Bodewes, Renate Hagenouw en Trudy Dijkshoorn, waarbij moet worden opgemerkt dat Trudy (uit 1959) de uitgever werd. In 2001 verscheen hun dichtbundeldebuut 'Het wordt nooit zomer'. Het viertal publiceerde de eerste uitgave van uitgeverij Monnier te Groningen.
Renate heeft na dit debuut de poëziewereld verlaten en zij schrijft nu tuinboeken. Toch hebben ze met hun vieren een aantal kranige gedichten gebundeld.

Nynke woont met haar man en twee zonen in Eelde, bekend van een vliegveld. Ze is al haar hele leven geïnteresseerd in baby's, kinderen en opvoeden. Die passie heeft zich geuit in haar opleiding, haar werk en haar vrije tijd. Ze heeft daarnaast altijd een sterke behoefte gehad aan geestelijke verdieping, echte aandacht en meditatieve stilte. Met haar jongste zoon volgde ze een cursus babymassage. Ze leerde in alle rust en met grote aandacht te masseren, wat haar diep raakte. Haar baby ontspande volkomen en ze genoten samen intens. Dit geschenk wilde ze aan anderen doorgeven, dus volgde ze de opleiding tot docent shantala babymassage, die ze succesvol afrondde. Met enthousiasme geeft ze nu zelf cursussen babymassage, hoogstwaarschijnlijk overgewaaid uit India, waar ze elkaar bijna de hele dag strelen en masseren, ook op latere leeftijd.
In 2002 trad ze op tijdens het Dichters in de Prinsentuin Festival. Ze deed datzelfde jaar ook mee aan een Poëziemarathon.
In 2003 trad ze op tijdens de presentatie van de dichtbundel 'Watergrenzen' van Andries Torensma.
Ze heeft een zeer open en aanstekelijke glimlach.
Het is te hopen dat ze daarmee nog eens een uitgever weet te versieren tot een nieuwe dichtbundel met alleen haar eigen dichtwerk. Ik neem aan dat ze in die ruim elf jaar voldoende materiaal voor handen heeft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 4 stemmen 738Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)