Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Renée Luth: Toen

Toen

toen wij nog vol met armen
in onze omhelzing
geen katers en kabouters in onze dromen
we de degens nog niet kruisten
enkel paden
er nog geen honger in mijn bodem huisde

toen onze huiden nog aan elkaar gestikt
een tentdoek vormde
waar de zomer woonde
het nog smeulde in mijn kut
dat jaar eeuw
we een suikerklontjeskasteel bouwden

tijd ons tenslotte
leerde dat zoet
de tong laat krullen tot ze niet meer strekt
enkel stilte opgerold in haar mand
krabbend aan vlooien vertrouwen
tot het vlees week wordt
en muilen gaan morsen
liefde een zieke oude hond

Renée Luth is geboren in 1979 te Eibergen (Achterhoek) en is opgegroeid in Goor.
Ze is beeldend kunstenares en ze schreef al verhalen en gedichten toen ze nog maar pas kon schrijven. Ze was elf jaar toen ze voor het eerst optrad, ze droeg toen een gedicht voor aan haar klasgenoten, waarmee ze ontdekte dat het een mooie manier is om te communiceren.
Ze is sterk gestimuleerd door haar lerares Nederlands, voor wie ze veel waardering koesterde, op wie ze een beetje verliefd was, om haar te imponeren ging ze heel veel lezen. Zo leidt verliefdheid tot dichterschap.

Toen Renée vijftien was, werd ze lid van een literaire salon in Hengelo, waar ze voor een publiek optrad. Ze was er als de kippen bij, als natuurtalent zal ze niet echt plankenkoorts hebben gehad. Ze is zeer emotioneel en het dichten helpt haar om tot de nodige afstand met de hectische, indrukwekkende, vermoeiende wereld te komen. Haar gevoelsleven wordt er beter hanteerbaar door.
Ze heeft een tijd in de psychiatrie gewerkt, waardoor ze extra werd geprikkeld om de menselijke ziel te ontdekken en om de vele maskeraden te doorbreken.
Ze woont al meer dan tien jaar in de stad Groningen, daar is ze dus rond haar twintigste naar toegegaan. Ze trad op bij 'Dichters in de Prinsentuin' en ze staat in diverse bloemlezingen, waaronder 'Alle 13 goed' met o.a. Daniël Dee en Anneke Claus.
Ze heeft fotografie gestudeerd en ze is nu een afgestudeerd, zelfstandig kunstfotograaf. Daarbij werkte ze als redacteur en auteur voor het lesbische/bi-seksuele tijdschrift 'Zij aan Zij'.
Ze won met twee anderen de fotowedstrijd Pink View, waardoor haar foto op vier plaatsen sterk uitvergroot te bezien was.
Ze trad op bij het festival 'Noorderzon', en zodoende kwam ze bij een Groningse dichtclub terecht, die één keer per maand samenkomt in café Marleen. Ze zou best de nieuwe Vasalis of Neeltje Maria Min willen zijn en volop gelezen worden, dat wordt dus hard werken of een kwestie van geluk, waarschijnlijk beide.
Ze is o.a. verzot op het werk van Pablo Neruda, Mischa de Vreede, Hagar Peeters en Hans Andreus.
Ze schildert en zingt ook.
Haar lievelingsfilm is 'Amelie' van Jean-Pierre Jeunet.
Ze noemt Hopper en Kathe Kolwitz als twee geliefde kunstschilders.
Qua muziek zweert ze bij Dayna Kurtz, Jacques Brel, Elvis Costello en Anna Sofie von Otter.
In 2007 kon je haar inhuren voor tijdens een feestje of zo, samen met gitarist Harry Zijlstra.
Ze houdt van de esthetiek van lelijke en kwetsbare dingen.
Haar stem klinkt heel diep, grot- en basachtig donker, subtiel muzikaal, één met de woorden en buitengewoon melancholisch. Een beetje Tanita Tikaram-achtig, wat ik trouwens een weergaloze zangeres vind en eveneens sterk melancholisch.
Renée heeft een guitig gezicht met mooie kijkers en wenkbrauwen en vooral opvallende kuiltjes rond haar mond. Een heel lieve uitstraling.

In 2011 verscheen haar dichtbundeldebuut 'Pingpongtong' bij uitgeverij Passage. De bundel werd gepresenteerd tijdens Roze Zaterdag in café Marleen. Er staan ook bizar-surrealistische, poëtisch-erotische foto's in. Haar ex-baas (hoofdredacteur van 'Zij aan Zij') nam het eerste exemplaar in ontvangst en de beeldschone voorzitter van het COC Vera Bergkamp nam de tweede bundel in ontvangst.
Op naar de tweede bundel!

'als jij je vertoont klapperen mijn eierstokken als castagnetten, wapperen woorden met hun rokken, stampen vlinders ritmisch op de bodem van mijn maag, flamenco, fado, mijn bloed bruist naar het zuiden'

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 november 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.6 met 8 stemmen 189Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Renée Luth
Datum:
14 november 2011
Email:
zinnig79gmail.com
wat een lieve complimenten....dank !
en ik ben toevallig ook fan van Tanita Tikaram;-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)