Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jolies Heij: Spleen van de dichter

Spleen van de dichter

bij volle maan verschalkt hij konijnen
bergt vrouwmensen in zijn hoed op
hij murmelt droesem en koffiedik
droomt zich rattenvanger en dracula
hij rookt maar het walmt venijn
hij fulmineert over de dictatuur
van de zwartrok en de witjas
hij trekt door heel het land
met gaten voor de ogen en de mond
gedenkt de bloedmooie arische mädels
die zich laten knevelen en vastbinden
door nazipummels
bloedend onder rokken van prikkeldraad
iets herinnert aan fluweelzacht
een blos op de wangen
van vaders geliefkoosde handafdruk
hij wil ze in zijn hoed stoppen
een vader voor hen zijn
de gaten in hun handen strelen
rozenblaadjes voor hun voeten strooien
ze knevelen en vastbinden
ze aan zijn pik rijgen
als een nazipummel
wat is het bestaansrecht van een vlieg
denkt hij, trekt zijn hoed over zijn ogen
knipmest de nacht in

Jolies Heij is geboren in 1964 te Maarn.
Zij studeerde Duitse Taal- en Letterkunde aan de universiteit van Utrecht en aan de universiteit van Freiburg im Breisgau in Duitsland.
Haar familie, vooral van haar moeders kant, heeft zwaar geleden onder het oorlogsgeweld van de Tweede Wereldoorlog. Die familie woonde met in Duitsland. Ze stelt dat de Duitsers in de oorlog net zoveel geleden hebben als de Nederlanders en dat Nederland nog steeds een gebaar van verzoening moet geven, bijvoorbeeld door een Duitse ambassadeur tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei toe te laten. Dit doen de Fransen en de Polen al en zelfs de Israëliërs laten dit toe.
Misschien heeft de algehele vergevingsgezindheid in Nederland meer tijd nodig, zijn Nederlanders koppiger en stappen ze moeilijker over zware trauma's heen. Het is dan ook nog steeds nogal wat geweest.

Tijdens haar studiejaren in Duitsland ontdekte ze dat er veel oud zeer bij de Duitsers zit en dat zij, zelfs de opvolgende generaties, zich nog steeds diep schamen om wat hun voorouders gedaan hebben. Ze ging vooral in Duitsland studeren, omdat haar familie daar zo geleden heeft. Ze wenst enkel meer verzoening en geen voortdurende wrok- en haatgevoelens, al is een helende tijd van dichte deuren natuurlijk zeer begrijpelijk. Ze kreeg veel tegendruk over zich heen gesmeten. Er waren ook goede Duitsers, evenals er ook slechte Nederlanders waren, misschien breekt die gedachte het honderd procent zwart-wit-denken. Om te beginnen. En ieder mens heeft goede en slechte kanten!

Sinds 1999 is Jolies serieus actief als (slam)dichteres geworden en ze publiceerde her en der. Ze was jarenlang lerares Duits, daarna werd ze serveerster van heerlijke gerechten en daarna dacht ze 'dat kan ik beter' en toen werd ze een ijverige, bevlogen kokkin.
Vanaf 2008 trad ze op bij diverse slamwedstrijden in Nederland en Duitsland. Ze was winnares van Slam by the Sea, ze deed mee bij Kargadoorslam, U-slam, iPoetry, Slamersfoort, in Delft, Zeist en Vlissingen. Ze won de tweede prijs bij 'Het woord in de wijk', een schrijfwedstrijd over de Utrechtse wijk Zuilen.

Ze woont in Utrecht.

Ze trad op in Festina Lente, café De Mug, Onbederf'lijk Vers en tijdens de dertigste Nacht van de Poëzie.
Ze publiceerde o.a. op 'De Contrabas', 'Meander' en 'Pomgedichten'.
Haar stem klinkt amusant, versneld en bewust articulerend.
Ze gebruikt daadkrachtige beelden, schuwt provocaties niet en neemt totaal geen blad voor haar zwaar gelippenstifte mond. Ze doet soms alsof het nergens over gaat, maar intussen kruipt ze bij al je argeloos openstaande poriën naar binnen als razendsnelle prikmieren, die onder je huid tegen het plafond blijven bonken tot je eindelijk al je afweermechanismen opgeeft en met haar de kroeg induikt, waar zij op een tafel de hoelahoep danst, met haar rokken wuift, voorover buigt, oelálá! je gek maakt en dan opeens eindeloos begint te orakelen.
Ze is de winnares van het Beste Manuscript 2009 en haar debuutbundel moet nog komen.

'Denk aan seks, dat is ook een vorm van poëzie. Neem minderheden op de hak, zoals moslims, joden, homo's, huisvrouwen, dieren, het koningshuis, Duitsers, Henk en Ingrid of gewoon je ex'

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 december 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.5 met 2 stemmen 102Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)