Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het Rosita Steenbeek Mysterie

Rosita is geboren op 25 mei 1959, op dezelfde geboortedag als die van mij. Al is ze dan zes jaar ouder, astrologisch gezien komen we nogal overeen. Het sterrenstelsel was zoveel mogelijk identiek.

Op haar dertiende had ze een hersenbloeding, waardoor ze niet meekon op schoolreis naar Rome, wat ze later volop heeft ingehaald. Ze zat op het gymnasium in Amersfoort, ze studeerde klassieke talen en theologie in Utrecht, ze flirtte met het idee om dominee te worden, maar na haar diploma's wilde ze filmactrice in Rome worden. Ze speelde inderdaad mee in diverse films en toneelvoorstellingen.

Haar frisse, Hollandse schoonheid werd opgemerkt door Alberto Moravio, die tweeenvijftig jaar ouder was, maar die niet schroomde om haar te verleiden, waardoor ze hem niet alleen vertaalde, maar ook beminde. Moravio is ook de auteur van 'Hij en ik', wat fantastisch verfilmd is, uiterst hilarische tweespraak tussen de hoofdpersoon en zijn jongeheer.
Ook de regisseur Federico Fellini viel voor de charmes van Rosita en hij mocht op oude leeftijd nog genieten van haar uiterst aantrekkelijke lichaam. Ze verschilden bijna veertig jaar.
Rosita debuteerde met 'De laatste vrouw', zinnespelend op haar twee opzienbarende relaties. In 2009 verscheen 'Ander licht', over Rome en Amersfoort, een jaar later 'Kleuren van Rome', met Sieb Posthuma, de bofkont.
Bij Rosita moet ik altijd denken aan 'Mijn tante Coleta' van R.J. Peskens, dezelfde wereldvreemde, intrigerende, aanlokkelijke sfeer. Of 'tante' Sita, van heel veel jaren terug, die heel lief tegen mij was, terwijl ik in haar boerderijgang van enkele traptreden sprong. Ik herinner mij geen gezicht meer, maar wel de hartverwarmende intentie.

Rosita, dat heeft ze bewezen, stijgt boven de uiterlijkheden uit, ze is spiritueel op haar manier, als schrijfster heeft ze haar sporen verdiend en wat ze verder uitspookt in haar weelderige woning in Rome wil ik niet weten, want ze heeft al teveel jaloezie bij mij opgewekt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 27 februari 2012


Geplaatst in de categorie: idool

2.2 met 4 stemmen 123Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)