Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Waarschuwing!

(Homo universalis; Leonardo da Vinci (1452 - 1519)

Kunstenaar die actief en begaafd is op diverse terreinen, vooral vanaf de tijd van de Renaissance.

De bekendste homo universalis is Leonardo Da Vinci die zich niet alleen bezighield met schilder- en beeldhouwkunst, maar ook uitvindingen deed, wetenschappelijk onderzoek verrichtte en bovendien zijn gro(o)t(st)e talent tekenen op zeker moment centraal stelde. Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci behoort tot het Italiaans Werelderfgoed. Een beslissing die onomstotelijk is gerechtvaardigd.
'Il Cenacolo' of 'L 'Ultima Cena' is een fresco van de hand van deze Italiaanse meester en in Milaan te bewonderen. Enigszins minder-bekende, maar daardoor niet minder mooie werken van dit multi-talent zijn:

-Schets van hoofden
-Landschapstekening
-Aankondiging
-Doop van Christus (i.s.m. Andrea del Verrocchio)
-Self-portrait: zelfportret van Leonardo da Vinci

Het Laatste Avondmaal is een opstelling in iconografisch model. Iconografie is een beschrijving van prenten.

(Nadat hij dit gezegd had, werd Jezus diepbedroefd, en hij verklaarde:)

'Waarachtig, ik verzeker jullie: een van jullie zal mij verraden.' De leerlingen keken elkaar aan en vroegen zich af wie hij bedoelde. Een van hen, de leerling van wie Jezus veel hield, lag naast hem aan tafel aan, en Simon Petrus beduidde hem dat hij moest vragen wie Jezus bedoelde. Hij boog zich dicht naar Jezus toe en vroeg: 'Wie, Heer?'
'Degene aan wie ik het stuk brood geef dat ik nu in de schaal doop,' zei Jezus. Hij doopte een stuk brood in de schaal en gaf het aan Judas, de zoon van Simon Iskariot. Op dat moment nam de duivel bezit van Judas. Jezus zei: 'Doe maar meteen wat je van plan bent.' Niemand aan tafel begreep waarom hij dit zei; omdat Judas de kas beheerde, dachten sommigen dat Jezus bedoelde dat hij inkopen voor het feest moest doen, of dat hij iets aan de armen moest geven. Judas nam het brood aan en ging meteen weg. Het was nacht. (Johannes 13: 21-26)

Uit: de NIEUWE BIJBEL VERTALING (Querido/Jongbloed)

Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci is op bovenstaande bijbeltekst gebaseerd. Tijdens deze dis doet Jezus dus de mededeling dat één van zijn twaalf discipelen hem zal verraden en indirect vermoorden...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 2 maart 2012


Geplaatst in de categorie: kunst

2.5 met 2 stemmen 165Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
4 juli 2013
Email:
worldpoet546live.nl
'Levend beschreven'.
Er is een keuze voor elke seconde, van verzet,
of verraad.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)