Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Luis in de pels

Ai Weiwei, Beijing, 1957


Ai Weiwei is een Chinees conceptueel kunstenaar die inmiddels zijn sporen heeft verdiend; zijn idee-kunst, conceptuel art, een vorm van beeldende kunst aan het einde van de jaren zestig van de 20ste eeuw, is een vorm van kunst waarbij het idee belangrijker is dan de uitvoering. Verklarende geschriften, ontwerpschetsen en fotografie spelen hierbij een rol. Conceptuele kunst is enigszins verwant aan de 'arte povera', die gebruik maakt van eenvoudige materialen en daarnaast de 'land art', die ingrepen doet in het landschap die vervolgens worden vastgelegd door middel van film en foto.

Ai Weiwei is naast kunstenaar ook politiek activist en filosoof. Hij is daarnaast ook actief in andere kunstvormen; als architect is hij betrokken geweest bij het ontwerp van het Nationaal Stadion in Peking, ook wel bekend, zeer waarschijnlijk bekendér onder de naam het Vogelnest. De kritische Ai werd in 2011 drie maanden lang door de autoriteiten vastgehouden. Opvallend in de traditionele Chinese cultuur is Ai's autonomie. Dit zelfbestuur is ook in zijn foto's en films alles behalve onzichtbaar.

In al zijn werk is Ai Weiwei door Marcel Duchamp de weg gewezen. De werken van deze Franse schilder, die de beeldende kunst relativeerde, worden 'ready-mades' genoemd: gebruiksvoorwerpen die door ze te exposeren en van een handtekening te voorzien, kunstwerken worden. Voorbeelden hiervan zijn: 'urinoir' en 'fietswiel op een krukje'.

Als politiek activist heeft Ai zich in 2008 met een verondersteld bouwschandaal beziggehouden, nadat veel scholen tijdens de aardbeving in Sichuan instortten. Corruptie is lange (al)tijd door de Chinese regering verborgen gehouden.

De functie van zonnebloempitten in zijn 'Sunflower Seeds' is tweeledig: dienend als voedsel en met een symbolische lading, daar de Chinezen de zonnebloemen zijn die 'vol bewondering' omhoogkijken naar de zon; Persoonlijk symbool van Mao Zedong...! Op de tentoonstelling in Tilburg, locatie is Museum de Pont, zijn de zaden van porselein. De porselein-hoofdstad van China is Jingdezhen. Hier zijn 100-miljoen vormpjes van roomwit porselein van een paar grijze penseellijntjes voorzien.

De zonnebloempitten waarmee Ai Weiwei de grenzen zoekt van wat het bewind aan kritiek kan verdragen...!

Wie : Ai Weiwei
Wat : Sunflower Seeds
Waar: Museum de Pont in Tilburg

Schrijver: Annejan Kuperus, 10 maart 2012


Geplaatst in de categorie: kunst

1.2 met 4 stemmen 186Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)