Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Glorieus geschitterd

(voor William Bruce Rose, Jr. (1962))

Je bent geboren in Lafayette, in de staat Indiana, als oudste kind van je moeder Sharon Lintner en je vader William Bruce Rose, Sr., die er na twee jaar, na de geboorte van je zus Amy, al vandoor ging, mede omdat hij jou seksueel had misbruikt. Hij was toen tweeëntwintig en je moeder achttien.

Je moeder trouwde daarna met William Bruce Bailey, met wie ze je half-broer Stuart kreeg.
Tot je zeventiende dacht je dat mister Bailey je echte vader was. Je stiefvader was een strenge aanhanger van de Pinkstergemeente, waardoor je gedwongen werd om drie tot acht keer per week naar de kerk te gaan en je moest naar de zondagsschool. Je vrije geest werd zwaar onderdrukt, want de televisie was een uitvinding van de duivel, muziek beluisteren werd verboden en vrouwen waren verdorven verleidsters, volgens hem.
Via regressietherapie ontdekte je dat je een incestslachtoffer was, want je biologische vader had je seksueel misbruikt en je daardoor een levenslang trauma gegeven. Je stiefvader heeft je fysiek mishandeld en je zus verkracht.
Het enige wat nog troostend werkte, was de muziek, want op de Jefferson High School zat je in het schoolkoor en je leerde piano spelen. Je zat ook in het kerkkoor en met je zus en halfbroer vormde je het Bailey Trio. En mister Bailey maar met jullie pronken, terwijl hij de duivel zelf was.

Je hebt je echte vader nooit weergezien en op je tweeëntwintigste is hij in Illinois vermoord.

Inmiddels was je meer dan twintig keer gearresteerd wegens openbare dronkenschap en ordeverstoring, waarbij je drie maanden in de nor doorbracht. Een psychiater ontdekte dat je psychotisch was en dat je een hoog IQ hebt. Je zong al bij de band AXL in Los Angeles, samen met Izzy Stradlin en Chris Weber. Sinds AXL heette je voortaan W. Axl Rose. De band Holywood Rose was de aanzet tot Guns N 'Roses, waarbij Chris vervangen was door Slash (Saul Hudson, 1965).
Verhuisd naar Los Angeles woonde je eerst een tijd samen met Gina Siler, maar haar heroïneverslaving nekte de destructieve, explosieve relatie na drie jaar.
Daarna kreeg je een relatie met Erin Everly, de dochter van Don Everly, waarvoor je 'Sweet Child O 'Mine' hebt geschreven. Op je achtentwintigste ben je met haar getrouwd en een dag voor de trouwerij in Las Vegas kwam je haar opzoeken met een geladen pistool en je dreigde jezelf dood te schieten als ze niet met je wilde trouwen. Een maand na de trouwerij wilde je alweer scheiden.
Erin kreeg een miskraam en na negen maanden ben je gescheiden, al stuurde je haar later gekooide vogels op om de boel te lijmen of op zijn minst te sussen.

De volgende ramprelatie was het model Stephanie Seymour, met wie je ruim vier jaar omging, getekend door slaan en trappen. Je trouwde met haar, maar dat duurde maar drie weken, ook omdat ze cocaïne gebruikte in het bijzijn van haar zoontje Dylan. Je sloeg haar soms het ziekenhuis in, maar zij bezeerde je testikels. Volgens jou was het een karmische afrekening en wilde zij jou doden, waarmee je misschien wel gelijk had, maar je draafde ook erg door met je reïncarnatietherapieën. De aap kwam uit de mouw en je werd gediagnosticeerd als iemand met een manisch-depressieve stoornis, dus kreeg je lithium. Zelf vond je dat je emotionele groei was gestopt, toen je twee was en seksueel misbruikt was door je vader. Het een sluit het ander niet uit, wat je karma alleen maar zwaarder maakt. Alle drie de vrouwen van betekenis in je leven klaagden je aan voor fysieke en psychische mishandeling, wat je buiten de rechtbank om financieel hebt opgelost.

Guns N 'Roses werd opgericht in 1985 met als bandleden: Slash, Izzy, Duff McKagen, Steven Adler en jij. Twee jaar later verscheen het wereldwijde succesalbum 'Appetite For Destruction', met de megaknaller 'Paradise City'. Je gebruikte in het begin van je hoogtijdagen nog wel harddrugs, zodat je eens een dure vleugel uit het raam smeet, maar later bleef je bij softdrugs, omdat de optredens veel energie kostten.
'GN 'R Lies' verscheen, met daarop ook anti-homo-regels, gezien je kindertrauma en een poging tot verkrachting in je latere tienerjaren. De perfect uitgebalanceerde superhit 'Patience' is nog steeds een dikke diamant in de popgeschiedenis.
Steven werd vanwege zijn harddrugsgebruik vervangen door Matt Sorum en Dizzy Reed. In 1991 verscheen 'Use Your Illusion 1 en 2' en Izzy werd vervangen door Gilby Clarke.

In de videoclip bij 'November Rain' en 'Don't Cry' zien we Stephanie Seymour. Je kwam op de concerten vaak te laat opdagen en je stopte er soms zomaar mee, zat van dit of dat, wat klauwen vol geld kostte. In 1996 verliet Duff de band en je laatste makker vanaf het begin, Slash, met zijn grote, zwarte krullen, die meestal zijn gezicht bedekken. Iedereen had moeite met jou en je bleef als origineel lid alleen achter.
Daarna leefde je als een depressieve kluizenaar in je paleis te Malibu, al had je in 2001 een revival met een nieuwe band, maar ook dat verstierde je weer zelf door tijdens een concert afwezig te blijven en dus dook je weer onder, slachtoffer van je eigen zelfdestructie, wat, zo we weten, ontstaan is door andermans destructie.

Een paar jaar later trad je weer op in Noord-Amerika en Europa en de CD 'Chinese Democracy' verscheen.
In 2009/2010 had je een tournee door Azië, Amerika, Europa en Australië. In 2011 trad je op tijdens 'Rock in Rio', waar het stormde, waar je een gele regenjas droeg, die je dikte verhulde, maar je onderkin en walvissnor deden denken aan Elvis Presley in zijn nadagen. Je stem viel af en toe weg, maar wie continu perfectie eisen, moeten zwijgen, want verval weergeven, is ook een deel van de ware artiest. Zwanenzangen zijn van evengrote klasse als het voorafgaande. Dat heet respect behouden en stiekem de hoogtijdagen koesteren.

Axl Rose is vier juni aanstaande present, laten we hopen, in de Ahoy te Rotterdam. Voor iedereen die deze legendarische popheld niet uit rancuneuze motieven onderuit haalt en die zijn biografische gegevens meeneemt in het beoordelen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 maart 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.5 met 2 stemmen 300Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)