Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ruwe rockdiamant

(voor Bonnie Tyler (8 juni 1951))

Je bent geboren als Gaynor Hopkins in Skewen te Wales.
Je vader Glyn was een kolenmijnwerker en je moeder Elsie zong niet alleen in het locale kerkkoor, maar als operafan zong ze thuis de hele dag aria's, waardoor jij daar tegenin bent gaan zingen om jezelf nog te kunnen ervaren.
Je groeide op met drie zussen en twee broers en Elsie deelde haar liefde voor de muziek met jullie. Je vader kwam vaak zwaar vervuild en zwaarvermoeid terug van zijn werk, terwijl hij na een flinke douche bij jullie aanschoof en met jullie blij werd van de dampende, heerlijk geurende kookpannen. Iedereen begreep dat hij als eerste kreeg opgeschept en dat het grootste stuk vlees voor hem was, al gaf hij daar vaak nog stukjes van weg.

Je luisterde in die tijd naar Janis Joplin en Tina Turner, die je sterk beïnvloed hebben.
Na je schoolstudie werkte je bij een plaatselijke kruidenier en later als cassière bij een supermarkt.
Op je negentiende deed je mee aan een talentenjacht en je zong 'Those Were The Days' van Mary Hopkin, een folkzangeres, geboren in Pontardawe, niet echt ver van Skewen vandaan. Je werd tweede en je won één pond en je mocht twee jaar zingen in de band 'Bobby Wayne & The Dixies'.

Twee jaar later zong je in je eigen band 'Imagination'. Je trad op in rumoerige kroegen en propvolle clubs in Zuid-Wales en je noemde jezelf Sherene Davis, naar de voornaam van een nicht en de achternaam van een aardige tante.
Op je tweeentwintigste ben je getrouwd met Robert Sullivan, een makelaar, de manager van de Swansea nachtclub en een Olympische judoka.
Op je vierentwintigste werd je in zijn club ontdekt door Roger Bell, wat je een platencontract bij RCA opleverde. Je eerste single 'My my honeycomb' was geen succes, maar de volgende 'Lost in France' wel degelijk wel. Je nieuwe artiestennaam was voortaan Bonnie Tyler en Ronnie Scott en Steve Wolfe waren je managers, songwriters en producenten.

Op je zesentwintigste verscheen je debuutalbum 'The World Starts Tonight', dat een redelijk succes werd. Je moest een knobbeltje op je stembanden latenn weghalen en daarna mocht je zes weken niet praten om de genezing te bevorderen, maar in een paniekaanval deed je dat toch en daardoor werd je stem voor altijd schor, wat je carrière trouwens bevorderde. Het klinkt namelijk zeer doorleefd, erotisch en diepgevoelig.

Je album 'It's a Heartache' verscheen en de titelsong werd wereldwijd een grote hit. Daarna verschenen 'Diamond Cut' en 'Goodbye to the Island'. Je verliet Scott en Wolfe, omdat die je meer en meer als country-zangeres wilden exploiteren en zo kwam je bij Columbia Records en Jim Steinman terecht. Jim had al 'Bat Out of Hell' van Meat Loaf geproduceerd, dus dat beloofde veel voor jou. Met 'Sitting on the Edge of the Ocean' won je het World Popular Song Festival in Tokio en op je eenendertigste verscheen je topalbum 'Faster Than The Speed of Night' met je allergrootste succesnummer 'Total Eclipse of the Heart'. Het lied stond in vele landen op nummer één en je won twee Grammy's. In mijn schooltijd draaide ik het bijna elke dag extra hard en het is me blijven raken. Je zong een duet met Shakin 'Stevens, geboren in Ely, ook Wales, het nummer 'A Rockin' Good Way'. Verder zong je 'Here She Comes' voor de film 'Metropolis' en 'Holding Out for a Hero' voor de film 'Footloose'.
Je zong de titelsong voor het album 'Islands' van Mike Oldfield en je zong samen met Cher. Je trad op met Meat Loaf en Jefferson Starship, maar tijdens jouw optreden waren er agressievelingen, die met flessen naar jou gooiden en toch heb je de boel recht weten te breien.

Op je negenendertigste kreeg je een miskraam, waar je zeer bedroefd over was en je concludeerde dat het ouderschap niet voor je was weggelegd. Je ging naar de platenmaatschappij Hansa en Dieter Bohlen werd je producent. 'Bitterblue' verscheen en dat was zachtgekookte pop, maar roemvol, want vier keer platina in Noorwegen, platina in Oostenrijk, goud in Duitsland, Zweden en Zwitserland. 'Angel Heart' en 'Silhouette in Red' volgden, waarmee je meer verkocht dan Madonna, Cher en Tina Turner.

Op je vierenveertigste ging je naar Warner Music en je werkte weer samen met de geluksvogel Jim Steinman. Je zong samen met Kareen Antonn, een Franse zangeres van Griekse en Spaanse afkomst. Met Laura Zen zong je 'Eternal Flame' van The Bangles en met Matthias Reim 'Salty Rain'. Je bezit een ruime villa in Mumbles, wat schitterend aan de kust ligt. Je hebt ook een huis in Albufeira, Portugal, vlakbij een huis van Sir Cliff Richard ('Fun and laughter for a week or two'), en je bezit een groot landgoed in Berkshire, zestig paardenstallen en nog een huis op Mauritius. Je vermogen wordt geschat op vijfentwintig miljoen pond, minus je on(t)roerend goed. In de nazomer van 2012 verschijnt je nieuwste CD, die je hebt opgenomen in Nashville, waardoor we veel countryklanken kunnen verwachten.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 april 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.2 met 4 stemmen 171Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)