Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Niet te geloven zo zuiver

(voor Bat-Sheva Ofra Haza (1957 - 2000))

Je bent geboren in de arme sloppenwijk Hatkvah, 39 Boaz Street te Tel Aviv, waar je vader Yefet Haza een eenvoudige arbeider was en je moeder Shoshana Abdar een zingende huisvrouw.
Je had zes zussen en twee broers; Yehuda, Noga, Eti, Rachel, Yardena, Zehava, Shuli en Yair.
Je wilde als kind al zangeres worden en je was fan van Ester Ofarim. Je moeder zong veel Jemenitische liederen en op je elfde zat je in een koor van Menashe Lev Ran. Een jaar later ging je naar een theatergezelschap en heeft Bezalel Aloni, een leider van een zanggroep, je zangkwaliteiten ontdekt en hij werd je producer en componist tot je veertigste.

Je jeugd zat vol muziek en zang, met name oude, Jeminitische liederen, die je van je moeder leerde.
Rond je negentiende was je de eerste Israëlische popartieste en na je militaire dienst begon je op je tweeëntwintigste aan je solo-carrière.
Je acteerde in de film 'Schlager' en 'Shir Hafrecha' (Lied Van Een Slet) betekende je doorbraak.
Een jaar later verscheen je debuutalbum 'Our Love', met 'Like A Bird' en 'The Bimbo Song'. Het album werd goud en 'Let's Talk' volgde, met 'Prayer' en 'Lovers Signs'.

Svika Pick (1949, Wroclaw), popzanger en componist, schreef teksten voor jou, evenals de componiste Nurit Hirsh (1942, Tel Aviv) en 'Temptations' verscheen.
Je werd tweede op het Eurovisie Songfestival met 'Alive' en je platina-album 'Chai' vergrootte je succes.
Je werd vier keer de 'Vrouwelijke Vocalist Van Het Jaar' en op je platina-album 'Shirey Moledet' staan bekende, Israëlische volksliederen.
'Warm House' verscheen, met 'Hand In Hand' en 'With You Tonight'.
'Fifty Ways Of Wisdom' bevatte louter Jemenitische liederen, uitgegeven in Amerika.
Sasha Argov (1914 - 1995), Naomi Shemer (1930 - 2004) en Ehud Manor (1941 - 2005) schreven voor jou, 'Earth' verscheen en Ishar Ashdot (1958, Jeruzalem) werd je producer.
'Broken Days' verscheen, met zelfgeschreven, diepzinnige teksten.
Je album 'Shaday' werd het Beste Internationale Album Van Het Jaar en je oogstte wereldwijd succes met de hitsingle 'Im Nin'alu'.

Op je vijfendertigste verscheen je album 'Kirya' en rond die tijd zwierf ik door Akko en uit een muziekwinkel klonken jouw hemelse liederen, waardoor ik naar binnen stormde en vroeg wie de man daarnet draaide, waarna ik de cassette meteen aanschafte. Ik was direct smoorverliefd op jouw golvende, rijke en hartverwarmende stem.

Vijf jaar later verscheen 'Ofra Haza' en de tekst van 'Along The Sea' verscheen op een gedenksteen voor Yitzhak Rabin.
Op je veertigste trouwde je met de zakenman Doron Ashkenazi (wel heel gek, de laatste letters van zijn achternaam!), achtendertig en pas gescheiden van Etti Perry, met wie hij een dochter had gekregen en hij had een geadopteerde zoon van elf, Shai. Doron was nogal bezitterig en één van je zussen had een heel slecht gevoel over hem.

Je werkte samen met Paula Abdul, Iggy Pop, Michael Jackson, Whitney Houston, Khaled, Ishtar, Glykeria, Yehudit Ravitz, Yafa Yarkoni, Shoshana Damari, Sarah Brightman enzovoort.

Je stierf op 23 februari in het Tel Hashomer-ziekenhuis in Ramat Gam, terwijl je daarvoor maandenlang in je slaapkamer te Hertzeliya had gelegen, zonder te kunnen bewegen en je woog nog minder dan dertig kilo. Je stierf door de gevolgen van aids en een longontsteking en heel Israël rouwde.
Volgens Doron had je die aids opgelopen tijdens een bloedtransfusie in een ziekenhuis na een miskraam. Volgens anderen had juist hij je het aids-virus bezorgd, want een jaar later stierf hij door aids en een overdosis drugs.

Je bent begraven op de Garkon Begraafplaats in Petah Tikva nabij Tel Aviv, waar in de wijk van je jeugd een 'Ofra's Park' is verschenen.
Die je beminnelijke stem nog nooit hebben beluisterd, gaan binnenkort een aardverschuiving meemaken!...


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=pyjdr9zwxrE

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 april 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

2.8 met 6 stemmen 134Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)