Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Uit de schaduw van je vader

(voor Catherine Elizabeth Macready Dickens (1839 - 1929))

Je bent geboren in Londen als jongste dochter van de romanschrijver Charles John Huffam Dickens en je moeder Catherine.
Je had negen zussen en broers en volgens hen was jij de lievelingsdochter van je vader.
Je bent vernoemd naar de vriend van je vader, William Charles Macready, die een acteur was en tijdens jouw geboorte al zesenveertig. William was getrouwd met Catherine Frances Atkins tot zij stierf in 1853. Ze hadden een zoon en een dochter en zeven jaar later is hij getrouwd met Cecile Louise Frederica Spencer, die vierendertig jaar jonger was. Met haar kreeg hij samen een zoon.

Als meisje werd je door velen 'Lucifer Doos' genoemd, vanwege je opvliegende en felle karakter. Niemand snapte dat dat het vuur van je artistieke inborst was, dat ontembaar oplaaide. Je reisde met je gezin mee naar de plaatsen, waar de amateuristische toneelspelen van je vader werden opgevoerd, want daarin speelde je vol enthousiasme mee.
Op je achttiende speelde je mee in 'The Frozen Deep' van Wilkie Collins, zoon van een landschapsschilder, in samenwerking met je vader. Wilkie was een vijftien jaar oudere roman- en toneelschrijver, die levenslang bevriend bleef met je vader, door de kunstschilder Augustus Leopold Egg aan elkaar voorgesteld. Augustus speelde ook in 'The Frozen Deep'.

In diezelfde tijd verliet je vader je moeder Catherina voor de actrice Ellen Ternan, die maar iets ouder dan jij was en die het seksuele vuur in je vader deed herleven. Volgens hem was ze intellectueel ook veel gewaagder aan hem, dan je arme moeder, die er geen biet van snapte. Een jaar later zijn ze officieel gescheiden.

Je studeerde aan het Bedford College in Londen, de eerste universiteit speciaal voor Engelse vrouwen, opgericht in 1849 door Elizabeth Jesser Reid, sociaal hervormster en anti-slavernij activiste.
Op je eenentwintigste trouwde je met de prerafaëlitische artiest/schrijver Charles Allston Collins, de jongere broer van Wilkie en elf jaar ouder dan jij. Vóór jou was hij waanzinnig verliefd op Maria Rossetti, de zus van Dante Gabriel, maar zij heeft hem op botte wijze afgewezen en ze verdween in een klooster. Hij schilderde niet lang daarna 'Convent Gedachten', een aanbeden non in een kloostertuin, die een geplukte bloem bewondert.
Op je vierendertigste stierf Charles door kanker en daarna trouwde je met de kunstenaar Charles Edward Perugini, een Italiaanse kunstschilder, die net zo oud was.
Ondertussen had je ook een seksaffaire met de prerafaëlitische kunstschilder Valentine Cameron Prinsep, die met zijn ruige baard zo lekker over je schuddende borsten kriebelde. Je exposeerde in de Koninklijke Academie en met Charles onderhield je een zeer actief, sociaal leven binnen de kunstkringen. Charles was assistent van lord Leighton en hij schilderde graag mooie vrouwen en kinderen. Ook jij schilderde zuivere portretten van kinderen en je poseerde meerdere keren voor Millais, bijvoorbeeld op 'The Black Brunswicker'.
Vrienden waren onder anderen de auteur JM Barrie, de schrijver van 'Peter Pan', en de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw, die getrouwd was met de gezette Charlotte Payne-Townshend, met wie hij geen seks had, want dat had hij met diverse, getrouwde vrouwen, die de sleur zat waren of gewoon door de aantrekkingskracht, zoals een paar keer met jou.

Met Charles kregen jullie een zoon, Leonard Ralph, maar hij stierf al na zeven maanden, wat je moederhart genadeloos doorkliefde.
Op je negenenzeventigste stierf Charles, de schepper van 'A Summer Douche', waarop drie beauty's schuilen onder een kastanjeboom, door de regen gestoord in hun badmintonspel.
Elf jaar later moest ook jij het aardse leven loslaten, waarin je volop geleefd hebt en volop gecreëerd, je achternaam glansrijk overstegen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 april 2012


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

1.2 met 4 stemmen 183Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)