Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ontroerende stem van het Wilde Westen

(voor Donald Hugh (Don) Henley (22 juli 1947))

Je bent geboren in Gilmer bij Linden, als enige kind van je vader C.J. Henley, een auto-onderdelen-handelaar en een leraar, en je moeder Hughlene Mc Whorter.
Als kind genoot je van het Texas wetland en na een vrij onbezorgde jeugd zat je korte tijd op de Stephen F. Austin State University en rond je twintigste op de North Texas State University, waar je twee jaar op verbleef.
Je stopte met de studie, omdat je voor je vader wilde zorgen, die stervende was vanwege hart- en vaatziekten.
Op je drieëntwintigste ging je met je eerste band 'Shiloh' naar Los Angeles om een album op te nemen, geproduceerd door de country-zanger Kenny Rogers. Je ontmoette daar Glenn Frey (1948, Detroit) en met hem speelde je in de band van Linda Ronstadt, een pittige dame met een rauw stemgeluid.
Op je vierentwintigste richtte je samen met Glenn, Bernie Leadon (1947, Minneapolis) en Randy Meisner (1946, Scottsbluff) 'The Eagles' op, één van de beroemdste en beste bands ter wereld. Jij was zanger/drummer en Glenn gitarist/zanger. Jullie schreven de meeste songs.

Op je vijfentwintigste stierf je vader en verscheen je debuutalbum 'Eagles', twee zaken, die met elkander vloekten, maar je wist ze te verenigen. Je oogstte ook succes voor hem, al raakte je emotioneel wel uit balans, wat je oploste met softdrugs en alcohol. De hit 'Take It Easy' had zo zijn relaxte oorsprong en stimuleerde de hopelozen om ondanks alle tegenslagen door te gaan.

Achtereenvolgens verschenen de albums 'Desperado', met de hoogstgevoelige titelsong ('The things that are pleasing you can hurt you somehow, you're prison is walking through this world all alone'). Mán, wat een parel! 'On The Border', 'One Of These Nights' en op je negenentwintigste je topalbum 'Hotel California'. Tijdens de opnames van 'The Lond Run' ontstonden er onherstelbare spanningen, waardoor de band tot 1994 uit elkaar ging. Ergens was daarmee al eeuwige historie geschreven en muzikaal vastgelegd.

In de tussentijd begon je een solo-carrière, met op je vijfendertigste je debuutalbum 'I Can't Stand Still', met de hit 'Dirty Laundry', wat je een Grammy opleverde. In die tijd was je erotisch bevriend met Stevie Nicks, met wie je het duet 'Leather and Lace' zong, voor haar eerste solo-album 'Bella Donna'. Met haar gebruikte je cocaïne, waardoor je helemaal los ging en verhelderende inzichten kreeg.
'The Building of the Perfect Beast' verscheen, met 'Boys Of Summer', waarvoor twee grote prijzen. Na Stevie had je een lange (seks)relatie met Lois Chiles, Bond-girl in 'Moonraker' en na haar was je verloofd met de actrice Maren Jensen, bekend van 'Battlestar Galactica', wat zes jaar heeft geduurd.
Vervolgens verscheen 'The End of the Innocense', de titelsong met Bruce Hornsby, en het typische, gedreven 'New York Minute'.

Door je kapotte relaties begon je meer drugs te gebruiken en je kreeg twee jaar voorwaardelijk voor het bezitten van grote hoeveelheden marihuana en cocaïne. Ook werd je veroordeeld om het feit dat je een minderjarige tot crimineel gedrag hebt aangezet. De ellendige keerzijde van drugs. Je kreeg ruzie met de platenmaatschappij 'Geffen Records', die artiesten veel te veel aan banden legde.

Naast het feit dat je een jaar eerder weer met The Eagles in zee was gegaan, trouwde je op je achtenveertigste met het beeldschone mode-model Sharon Summerall, die kunstgeschiedenis in Parijs had gestudeerd. Ze is dertien jaar jonger en ze veranderde je leven totaal. Ze heeft je je betere ik doen ontdekken. Met haar kreeg je drie kinderen; Annabelle (1995), Will (1998) en Julia Sophia. Je had al een dochter uit een eerdere relatie, vermoedelijk Maren, maar dat gis ik.

In 2000 verscheen je solo-album 'Inside Job', grote klasse, maar ergens zal ik altijd bij 'Desperado' blijven steken, hoe modern je later ook bent gaan doen.
Je moeder overleed in 2003.
Je beschermt het Texas wetland en als trouwe democraat doneerde je al meer dan 700.000 dollar. Verder ondersteun je het Walden Woods Project in Massachusetts en ecologisch onderwijs en onderzoek, gebaseerd op Henry David Thoreau.
Je album 'Long Road Out of Eden' was een aanklacht tegen de oorlog in Irak en president Bush, die een stipje is in vergelijking met jouw prestaties op muzikaal vlak.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=NLONgF8a_Ig

Schrijver: Joanan Rutgers, 4 mei 2012


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 245Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)