Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De beste voetballer aller tijden.

Ik houd helemaal niet van voetbal, er is niets elegants aan het met de voeten te trappen tegen een bal aan noch om met het kwetsbare hoofd tegen een stuk leer aan te knikken.
Maar toch was er in de grijze tijden een voetballer die op deze regel van lelijkheid een uitzondering maakte en dat was natuurlijk Gerd Muller.

Gerd Muller is de beste voetballer die ik ooit gezien heb, hij kon met zijn haarlok een doelpunt maken en nimmer is er een geweest die zo effectief was voor zijn club.

Een kleine wat vierkante man, nu draagt hij een zware bril maar hij is al op leeftijd.
Onlangs stond er in een Nederlands voetbalmuseum een betoverend wit shirt met op de achterkant het getal dertien, het was het voetbalshirt wat Gerd Muller droeg tijdens de wereldkampioenschappen voetbal in München waar hij speelde voor West Duitsland en nog wel in de finale tegen Nederland.

Met kevertjes en snoekjes en paardenwagentjes, de automobielen van die dagen reed men naar Munchen om die finale te zien.
Ook voor die merkwaardige Nederlanders die op het voetbalveld zo oranje kleurden als felbloeiende tulpen van oranje en later zelfs fel oranjerood gekleurde narcissen werden.

Een aantal Nederlandse spelers gedroeg zich slecht en toen al na twee minuten kreeg het west Duitse elftal de volledige regie in handen.
Het werd een een en toen een ouderwetse gewone klok op televisie verscheen toen kwam daar Gerd Muller met een draai over zijn kont en met een heel gewoon algemeenheidsdoelpunt.
Het was zo een algemeenheidsdoelpunt en dat in de belangrijkste wedstrijd voor hem dat het iets heel ontroerends werd en de Nederlanders achterin waren opeens bevroren roosjes.
Roosjes die leken in te zijn geslapen.
Ze keken ernaar en ze wisten helemaal van niets.
En toen kwam er een beer op het veld en die smeerde een broodje met appelstroop en toen was het eigenlijk al over.

Nu hing dat shirt met nummer dertien in dat Nederlandse voetbalmuseum.
Er ging iets magisch vanuit, hoe kan een keukenvoetballer tijdens een spelletje, een heel aardige man zoveel Nederlandse voetbalfans in die grijze dagen van de opkomende kleurentelevisie zoveel chagrijn veroorzaken dat wekenlang voortsudderde van Veendam tot Amsterdam?
Ach ik vond het wel jammer maar het Nederlands elftal verdiende niet beter.
Later diezelfde zomer nog in 1974 speelde ik op de rekstok met een West Duits meisje. Zij vond het zo geweldig dat haar West Duitsland had gewonnen van mijn land.
Ja, uh, eh ik voelde mij daar enigszins in verlegenheid gebracht.
Ja jullie waren beter. Of ik dat zei?
Ik hoop het.
Misschien zakte ik als een glazen pudding zonder kers erop schaamtevol neer.
Ik schaamde me wel een beetje.
En nu wil ik eigenlijk dat shirt van die aardige Gerd Muller liefdevol kussen en er een kaarsje voor branden, want ik vind het achteraf toch wel leuk dat West Duitsland van Nederland won.

Schrijver: cornil, 8 juni 2012


Geplaatst in de categorie: sport

1.5 met 6 stemmen 231Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)