Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Willem Holleeder is een sfinx

Héhé, het zit er weer op, Willem de Zwijger deed zijn ding in de College Tour en Twan kan zich op de apenborst slaan, daar hij het aandurfde om zo'n gevaarlijke gorilla te interviewen, samen met een collegezaal vol studenten in de rechten, onze toekomstige advocaten en rechters. Wat mij vooral opviel waren de priemende, hypnotiserende, geen tegenspraak duldende ogen van de bewierookte crimineel. Toegegeven, ik moest herhaaldelijk lachen om de humor van onze troetelcrimineel, wat overigens bij tijd en wijle bijna de grens naar fysiek geweld overging, verbaal gedeponeerd tegen een lastige student, die maar doordraafde en door Willem een gek werd genoemd. Een andere student ontdekte dat Willem wel een bodyguard heeft, maar officieel ontkent hij dat. Hij had wel berouw van zijn ontvoering van Heineken en zijn chauffeur en van zijn middeleeuwse gevangenismethoden. Over de liquidaties wilde hij niets kwijt. Zwijgen is goud. Weer die rare, loensende blik in zijn roofdierogen. Zijn bierbuik trilde, zijn onderkin ook, toen hij over zijn oprechtheid werd ondervraagd. Hij draaide alsmaar zenuwachtig in zijn bureaustoel heen en weer. Een Telegraaf-journalist was hypocriet, maar wie niet? Hij niet? Hij rijdt nog steeds onbevreesd met zijn scooter door Amsterdam en hij drinkt zijn biertje waar hij wil, niemand imponeert hem, niemand is als zijn vader, die hem bont en blauw geslagen heeft en zodanig mishandeld, dat hij geen meerdere meer erkent. Toen hij zijn vader terugsloeg, haalde zijn vader de politie erbij, maar die dropen schouderophalend af. Tja, waar kindermishandeling allemaal toe leidt. Willem snapt het allemaal ook niet precies, maar hij roeide met de riemen die hij had en daarom, zijn milieu zat immers propvol geweld, dat hoorde er gewoon bij, je deed wat je kon om gelukkig te worden.

Hij heeft zijn gevangenisstraffen uitgezeten en daarom heeft hij recht van spreken en van vrijheid. Wie dat betwist, is een rechtssysteemverneuker en een eeuwige vervolger. Willem deed het interview voor de lol en niet om er geld voor te krijgen, trouwens, zijn schulden zijn zo groot, dat menigeen er wanhopig van zou worden. Maar moedeloos heeft hij zich allerminst getoond, hij zag er weldoorvoed en alert uit, terwijl hij krijgshaftig en gewiekst pareerde. Hij ziet zijn criminaliteit niet als aangeboren, maar meer een kwestie van omstandigheden. Dat hij door zijn vader werd mishandeld, is natuurlijk psychologisch gezien een graatzuivere bron van zijn criminele carrière. Dat zijn moeder eveneens door zijn vader werd geslagen, moet de doorslag hebben gegeven. Een kind gaat daardoor alle vaderfiguren en mannen diep haten en niet aarzelen om wraak te nemen. Armoede overstijgen wordt het grote einddoel en de baas van zijn vader, meneer Heineken, te grazen nemen, is een surrogaat-wraakneming op zijn eigen vader. Alsnog zijn vader knock-out slaan.

Toch na alle uienschillen te hebben afgekrabd, blijft er een kwetsbare Willem over, ook al kan hij nauwelijks zijn loodzware, superdikke horloge in bedwang houden en is hij als een bedreigde zoetwatervis op zijn hoede, slikt hij zijn echte emoties voortdurend weg als onnodige ballast, schrikt hijzelf van zijn leugenachtige genialiteit. Wat hij verzwijgt, weet hijzelf alleen en daar gaat hij prat op. Hij is ergens zijn vader geworden, die ook zijn misdadigheden ontkende en goedpraatte. Dat feit zou hem uit elkaar kunnen doen knallen, maar dat vermijdt hij met dezelfde motieven als zijn criminele vader, die hem zwaar mishandeld heeft en daardoor levenslang doodgetrapt. Het erkennen van die misdaad zou een stap in de goede richting kunnen zijn, want het begin van een eerlijke psycho-analyse.

Daardoor zijn vele onschuldigen prooi geworden van Willem's woede jegens zijn valse, onmenselijke, duivelse vader, omdat hij ten diepste loyaal is gebleven aan zijn vader en dat is in wezen zijn allergrootste misdaad en misvatting, ondanks zijn eenmalige verzet tegen zijn walgelijke vader. Gek genoeg is zijn beste redding het vergeven van zijn foute vader, want dan zal er werkelijke vrede in zijn ziel ontstaan. Dan zal de sfinx Willem Holleeder vol worden van liefdeskrachten, die hij nooit voor mogelijk achtte.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

0.9 met 13 stemmen 358Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)