Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Over gaan zonder geloof

De meeste mensen die ik verpleeg hebben een geloof. Zij geloven in God en in de hemel. Toch zijn er ook een heleboel mensen die niet in Hem geloven. Met name de jongere bewoners die ik verpleeg hebben een andere overtuiging. De één gelooft dat ons bestaan ophoudt na de lichamelijke dood, de ander gelooft in een leven hierna, maar dan zonder God. Hoe vergaat het de zielen zonder geloof aan de andere kant? In dit artikel wil ik aan de hand van voorbeelden mijn overtuiging met u delen. Ook zal ik beschrijven hoe ik het hiernamaals zie.

Over dit onderwerp heb ik al heel vaak gesproken met mensen, zowel met mensen die nog volop in het leven staan als met mensen voor wie het einde naderde. Vorig jaar overleed een vriend van me aan de gevolgen van kanker. Hij geloofde niet in God of in een hiernamaals. Als ik hem vroeg hoe hij dit zag, liet hij het altijd open, of hij antwoordde met: ‘Er is nog nooit iemand teruggekomen’.

Toch kennen we de verhalen van mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad. Onder hen waren ook mensen zonder geloof. Al deze ervaringen vertonen overeenkomsten met elkaar, want alle BDE-ers hebben wel een helder licht gezien of dierbaren die al waren overgegaan. Zou het dan zo zijn dat al deze mensen fantaseerden? Nee, naar mijn mening niet. Wat ik geloof is dat elke ziel die overgaat - - met of zonder geloof - liefdevol wordt opgevangen aan gene zijde. Iedereen komt daar in een omgeving terecht die bij hem of haar past. Je zou dus kunnen zeggen dat men zijn eigen sfeer schept, zoals je dat ook op aarde doet. Op aarde creëer je ook je eigen omgeving. Je richt je huis in zoals je dat zelf prettig vindt, je kiest de dingen die bij je passen. Ik geloof dat ik bij mijn overgaan ontvangen word door mijn dierbaren en me mag warmen aan het licht en me kan voeden met Gods liefde.

Jaren geleden vertelde een vrouw mij over haar bijna-doodervaring. Als kind had ze dat meegemaakt. Ze kwam in een prachtige tuin en mocht bij Jezus op schoot zitten. Ook hoorde zij mooie muziek die uit de bloemen leek te komen. Alle bloemen hadden hun eigen toon. Als ze ernaar keek, leek ze één te zijn met de bloemen, alsof ze zich in de bloem bevond. Deze vrouw vertelde dat met zo veel overtuiging, dat ik geen moment twijfelde aan de echtheid van dit verhaal. Het heeft erg veel indruk op mij gemaakt.

Zonder geloof in God kun je ook prachtige ideeën hebben over het leven hierna. Mijn zus gelooft bijvoorbeeld niet in Jezus, maar wel in een hiernamaals. Er zijn ook mensen die de overtuiging hebben dat ze opnieuw zullen worden geboren op aarde.

Nu kom ik bij de volgende vraag: waar is het hiernamaals? Sommige mensen denken dat hun dierbaren op een wolk zitten en vanaf die plek alles kunnen zien. Dat zijn meestal ook de mensen die God beschouwen als iemand die hen vanaf een wolk kan volgen. Klopt dat beeld? Naar mijn overtuiging niet. Volgens mij is het hiernamaals om ons heen.
Er is maar een heel dunne scheidingswand tussen gene zijde en het hier en nu. Hoe vaak hoor ik mensen niet zeggen dat ze hun overleden dierbaren voelen? Dat zou niet kunnen als ze ‘boven’ waren. Zelf heb ik heel vaak de after shave van mijn vader geroken toen hij net was overgegaan. Nog steeds voel ik hem af en toe dicht bij me als ik het moeilijk heb.

Welke overtuiging men ook heeft, iedere ziel wordt liefdevol ontvangen en schept zijn eigen omgeving. Ook aan gene zijde behouden we onze vrije wil, net als hier op aarde. Laat dat een troost zijn voor mensen die bang zijn voor wat hierna komt en voor mensen die een dierbare missen.

Schrijver: Dyenne Hendrikse, 10 november 2012


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.2 met 22 stemmen 342Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Irmlinda de Vries
Datum:
10 november 2012
Email:
irmart140xs4all.nl
Dit (h)erken ik als een waarachtig en liefdevol schrijven over het hiernamaals en het overgaan. Goed dat je dit wil delen met ons, ;-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)