Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geneeskrachtige handel

De reguliere geneeskunde en de homeopathie doen weer eens heel gemeen tegen elkaar. Beschuldigingen van volksverlakkerij en farmaceutische geld-uit-de-zak-klopperij vliegen de afgelopen maanden heen en weer, de lijdende mensheid staat er wat beteuterd bij. Aanleiding voor het oplaaien van die geloofsstrijd is deze keer het besluit van de minister dat er op alternatieve potjes binnenkort niet meer mag staan waar de inhoud goed voor zou zijn, de minister wil nou eindelijk de werkzaamheid wel eens bewezen zien.
Tja, dan kan ze nog lang wachten! Jarenlang al, sinds 2004, ligt er een prijs van 1 miljoen dollar klaar voor degene die bewijst dat een homeopathisch middeltje werkt en die prijs wordt maar steeds niet afgehaald.
Echte dokters vinden het plan van de minister dan ook wel een goed idee maar heel kwakzalvend Nederland roept verontwaardigd ach en o wee. Want hoe kan het heilzame placebo-effect nou in vredesnaam zijn zegenrijk werk voortaan doen als je als argeloze patiënt niet eens meer mag weten waar het middeltje goed voor zou zijn? Niet ongevaarlijk ook, voor je het weet denk je net veel profijt te hebben van dat nieuwe drankje tegen je zeurende keelpijn, blijkt dat je al dagenlang lepels vol massage-olie tegen hardnekkige voetschimmel hebt zitten slikken! Getver!
Waarom moeten al die onschuldige mens- en milieuvriendelijke middeltjes nou opeens weer zo hardvochtig tegen het wetenschappelijk licht worden gehouden? Elk weldenkend mens kan toch zo ook al wel zien dat ze helpen?
Onlangs legde een mevrouw op de tv nog eens helder uit waarom ze aan homeopathische middelen de voorkeur gaf boven al die chemische troep uit maffiose farmaceutenpotjes. De homeopathie, getuigde mevrouw, gebruikt eerlijke stoffen uit de natuur en die eerlijke stoffen, zo wist mevrouw zeker, kunnen alleen maar goed voor ons zijn.
Nou, dat was misschien toch wel wat kort door de bocht van mevrouw! Wij hebben in onze tuin bijvoorbeeld vingerhoedskruid, goudeerlijke planten hoor, ik steek er mijn hand voor in het vuur maar mevrouw moet er vooral toch geen thee van gaan zetten. Om nog maar te zwijgen van onze bonafide taxushaag, echt een volkomen betrouwbare heg, zeker weten, maar zelfs een paard gaat de pijp uit als zo’n beest er van snoept.
Al die natuurpure pillen, druppels, drankjes zijn dus bedrog?
Ach, het zal met de werkzaamheid van de homeopathie wel net zo zijn als met Sinterklaas. Die bestaat ook niet maar die goede sint verhoogt wel de kwaliteit van ons bestaan op een leuke manier en genereert bovendien elk jaar weer een gigantische omzet.
En die gigantische omzet, ik heb zo ‘t idee dat veel van die Alternatieve Vogels zich daar heel gezond bij voelen en dat graag zo willen houden. Zou ónze gezondheid hun daarbij ook een zorg zijn?

Schrijver: Gea Loret, 29 november 2012


Geplaatst in de categorie: welzijn

1.0 met 3 stemmen 219Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)