Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De profetie van Jan Vlieg

Had men mij voorspeld dat de NTTB vijf zwaargewichten lichter het nieuwe jaar in zou plonzen, dan zou ik meerdere prominenten als kanshebbers voor die aderlating hebben genoemd. Mijn teller kan het aantal mogelijke afhakers nauwelijks verwerken. Deze vervolgserie staat weliswaar vol van incapabele bestuurders, subsidie-manipulatie en beleidsmatige incidenten, maar het sensationele nieuws dat de uittocht van eind 2012 zich concentreerde rond Berteling-Hanning-Kramer-Pereboom-Valkenburg, tart ieder voorstellingsvermogen.

De unieke compositie van het schichtige weglopers-kwintet trok de aandacht van de inspecteurs. Alleen het opgeven van zijn BR-functie door Peter Hanning kwam onverwacht. Het is, volgens mij, ook de tegenslag die de grootste risico’s inhoudt, want deze move kan fataal uitpakken voor de kwaliteit van de nieuws-dienstverlening rond de NTTB.

De metaforen van de wanhopige loodsen en het zinkende schip konden dus niet in de kast blijven. De gebarsten organisatie is nu zo aangetast dat het vaderlandse tafeltennis zich, eerder dan verwacht, in vrije val begeeft. Tenzij het enig overgebleven juweel toch nog kan worden ingewisseld, met behulp van vergeeld waardepapier dat de smaak van belegen attractiviteit biedt : het “product” ereklasse, sic.

Worden het dus de winkeldochters van de verkommerde ereklasse die de tafeltennisbond vanaf 2014 uit het slop trekken? Dat zou een godswonder zijn, want zelden waren posities in dames-ereklasse en heren-ereklasse zo onaantrekkelijk en zo wereldvreemd-makend. De huidige toestand is al dermate erg dat mogelijke kampioenen in promotie-competities zich eerst twee keer bedenken om van hun rechten gebruik te maken. Wie had dat kunnen denken, een ereklasse waarmee clubs zich het masochisme van een sportief isolement bezorgen, een ereklasse die gelijk staat aan verbanning naar een Siberisch strafkamp voor verplicht tewerkgestelden.

Alles wijst op een kansarme race tegen de klok. Duikt het ledental onder de voor onmogelijk gehouden twintigduizend of wordt de enige troefkaart gezet op een revolutionair omgebouwde ereklasse? Desgevraagd spraken tien deskundigen zich al uit over alternatieven, waarbij somberheid overheerste. Daardoor is de befaamde profetie van Jan Vlieg weer in beeld gekomen. In 1995 sprak de Groningse bondsoefenmeester: “De NTTB moet nog veel verder richting ondergang. Ik hoop dat dit gebeurt. Tafeltennis is alleen levensvatbaar na een ingrijpende sanering. Pas dan zullen al degenen die aan de zijlijn staan, zoals ik, hun schouders zetten onder serieuze wederopbouw”.

Er dreigt nog een tweede race tegen de klok. Trekt een alles-of-niets ereklasse-omwenteling nog profijt van de, ongetwijfeld originele, bevindingen van Wedstrijdzaken-contactpersoon Stolwijk? Volgens mij is het eind van zijn arbeidscontract in zicht en is het de vraag of hij tot een bruikbaar eindrapport komt. De grote doelstellingen van continuiteit en stabiliteit zullen de tijdelijk ingehuurde slaaf Stolwijk een worst wezen. Hier openbaart zich de operationele zwakte van het kantoor in Zoetermeer, dat moeizaam probeert samen te werken met Genootschap Bedrijvige Vrouwen. Onophoudelijk krijgt de NTTB daarvoor de rekening gepresenteerd: voor fatale beleidsfouten en voor “de eer” om de tragische speelbal te zijn van bureaucraten bij NOC/NSF.

Toch is het wachten op het geplande onderzoeksrapport "Het Grote Ereklasse Masterplan, een laatste reddingsboei", van R.M.Stolwijk.

In mijn rol van geestelijk adviseur had ik mijn schaduw-nieuwjaarsrede gereed, goedgekeurd door een inspecteur van Nationaal Bureau Toezicht Sportbonden. Men is echter, tussen de bestuurlijke puinhopen, momenteel nog op zoek naar een resterende vooraanstaande NTTB-piet die iedereen op bemoedigende wijze alle goeds voor 2013 wenst. Iemand moet het doen, nietwaar

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 4 januari 2013


Geplaatst in de categorie: sport

2.0 met 3 stemmen 424Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)