Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Overspoeld door downgevoelens

(voor Johanna Maria Ellinor Sällström (1974 - 2007))

Je bent geboren op 30 december 1974 in Stockholm.
Op je vijftiende had je je eerste toneeldebuut in 'A Midsummer Night's Dream' van William Shakespeare (1564 - 1616). Dat optreden was in de stad Hudiksvall.
Op je vijftiende werd je beroemd met de rol van het tienermeisje Victoria Bärnsten in de drama-soap 'Tre kronen' van Peter E. Falck. Noomi Rapace speelde er ook in mee, net als o.a. Christina Schollin (1937, Stockholm) en Ing-Marie Carlsson (1957, Jönköping).
Daarna verscheen je in vele films.

Op je drieëntwintigste ontving je de Guldbagge Award voor beste, vrouwelijke actrice van 1998 door je rol in 'Beneath the Surface'. Je kreeg een klein, koperen beeldje van een kever, die geëmailleerd en verguld is. Je wist niet goed hoe je met je beroemd-zijn om moest gaan en dus verhuisde je naar Kopenhagen, waar je anoniem in een café ging werken. In 2000 keerde je terug naar Zweden om weer verder te gaan met je filmcarrière. Je verkeerde een tijd in een sociaal isolement, je zat in geldnood, je dreigde uit je huis te worden gezet en je was zwaar depressief. Van je vroegere successen had je niet echt genoten, maar dat deed je wel met je rol als de detective Linda Wallander in de tv-serie 'Wallander'. De films zijn gebaseerd op de boeken van Henning Mankell (1948, Stockholm). Je speelde naast Krister Henriksson (1946, Grisslehamn), die de vader van Linda, de detective Kurt Wallander speelde.
Jij verscheen in dertien afleveringen van 'Wallander' en het geld stroomde ineens flink naar binnen. Je vergaarde er internationale roem mee. Na de laatste Wallander-aflevering heeft Henning Mankell tegen jou gezegd om maar ergens anders te gaan werken.

In 2000 ben je getrouwd, in 2001 kregen jullie dochter Talulah (vernoemd naar de Amerikaanse actrice Talulah Bankhead) en in 2002 ben je gescheiden van je man. In 2004 was je samen met Talulah op vakantie in Thailand, terwijl er een tsunami plaatsvond. Met je ene arm hield je je urenlang vast aan een boom en met je andere arm hield je Talulah vast. Je zag honderden gestorven mensen voorbij drijven, ook vrienden en vele Zweedse mensen. Jullie hebben dat natuurdrama maar op het nippertje overleefd.
Je leed je hele leven aan depressies en dit trauma kwam daar bovenop. In een tijdschrift zei je, dat je altijd dacht dat je op je dertigste zou overlijden.
In 2006 verbleef je een tijd op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Malmö, waar je behandelingen kreeg om je chronische depressie te genezen. Suïcidale depressie is in de meeste gevallen een symptoom van een psychiatrische stoornis, zoals manische depressiviteit, schizofrenie en borderline. Ik weet niet of je aan een geestesziekte leed. Ik weet ook niet of jij een antidepressivum kreeg en ook niet of het dan het juiste is geweest, maar dat heeft dan niet mogen baten. Op 13 februari 2007 ben je in je woonhuis te Mälmo overleden door een overdosis slaapmiddelen, want je depressies maakten je leven tot een weerzinwekkende hellesfeer. Mankell voelde zich erg verdrietig en schuldig.

Je bent tweeëndertig geworden. Opgeslurpt door negatieve, onontkoombare, door helderziendheid levensechte, levenslust-ontnemende, levenswil-vernietigende spookbeelden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

0.0 met 1 stemmen 344Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)