Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Doolhof zonder uitgang

(voor Jeanne Eagles (1890 - 1929))

Je bent geboren als Eugenia Amelia Jean Eagles op 26 juni 1890 in Kansas City. Je ouders waren Edward Eagles en Julia Sullivan (1865 - 1945). Je had drie broers en twee zussen: George, Leo, Paul, Edna en Helen. Je zat op de St. Joseph's Catholic School en de Morris Public School. Vanwege de armoede kon je op je elfde niet meer naar school. Nadat je meespeelde in het toneelstuk 'Hamlet' van Shakespeare, wilde je actrice worden. Je was toen zeven en je speelde de doodgraver. Op je twaalfde was je danseres bij de rondreizende Dubinsky Brothers, maar je speelde al gauw met hen in toneelstukken als 'Romeo en Julia' en 'Uncle Tom's Cabin'. Je tourde met hen door de Midwest en je speelde in komedies en drama's. Je trouwde met Morris Dubinsky, die vaak een boevenrol speelde, en jullie kregen samen waarschijnlijk een kind, die jong overleden is, waarna jij een zware zenuwinzinking kreeg. Omdat Morris jou ontrouw was, ben je van hem gescheiden. Je kapte met het Dubinsky-gezelschap en je werkte een tijd als cassière in een warenhuis.

In 1911 vertrok je naar New York City, waar je hard aan je acteercarrière werkte. Je verfde je bruine haren blond en je zei dat je van Spaans-Ierse afkomst was. Dat Spaanse klopte niet. Je veranderde je achternaam in Eagels, omdat je dat mooier vond staan. Je sprak met een adellijk, Engels accent. Op je negentiende overleed je vader. Je werkte als showdanseres en je speelde bij de Ziegfeld Follies op Broadway, naast o.a. Lillian Lorraine (1892 - 1955), Paulette Goddard (1910 - 1990), die met Charly Chaplin in 'The Great Dictator' (1940) speelde en bevriend was met Andy Warhol, Olive Thomas (1894 - 1920), die na het innemen van kwikchloride overleed door nefritis. Ze was stomdronken en haar man Jack Pickford gebruikte dat middel tegen zijn syfilis. Het stond in de badkamer en ze dacht dat het water of een slaapmiddel was. Je speelde in 'Mind The Paint Girl' (1912) in het Lyceum Theatre in Manhattan en in 1916 en 1917 speelde je naast de acteur George Arliss (1868 - 1946). In 1915 speelde je in je debuutfilm 'The House of Fear' en in 1916 in 'The World and The Woman', waarin je een ex-prostituée speelt, die op het platteland een nieuw leven wil leiden. In 1918 verscheen je in 'Daddies' van David Belasco (1853 - 1931), maar door ziekte moest je ermee stoppen en je reisde naar Europa. Daarna stond je tot 1921 weer in enkele Broadway-shows. In 1922 speelde je Sadie Thompson in het toneelstuk 'Rain' van de homoseksuele John Colton (1887 - 1946).

In 1925 trouwde je met Edward Harris Coy (1888 - 1935), een American football speler. Zijn eerste vrouw Sophie Meldrin was in datzelfde jaar van hem gescheiden. In 1926 gaf je een afscheidsvoorstelling op Broadway. Jij was zwaar aan de sterke drank en je vertoonde grillig gedrag. In februari 1918 wilde je van Edward scheiden en heb je hem aangeklaagd wegens wrede mishandeling, want hij had je een gebroken kaak geslagen en hij dreigde je mooie gezicht helemaal kapot te maken. Je bent natuurlijk gescheiden. In de komedie 'Her Cardboard Lover' speelde je naast Leslie Howard (1893 - 1943), die o.a. seksaffaires had met de actrices Tallulah Bankhead, Merle Oberon, Conchita Montenegro, Myrna Loy en Violette Cunnington, terwijl hij getrouwd was met Ruth Martin en samen met haar twee kinderen had. Het vliegtuig waar Leslie inzat, een Douglas DC-3, is door de Luftwaffe neergeschoten. Tijdens je maandenlange tournee kreeg je voedselvergiftiging. In de film 'Man, Woman and Sin' (1927) speelde je naast John Gilbert (1897 - 1936), die zijn lichaam met alcohol verwoestte en een hartaanval kreeg. Gladys Lindeman (1893 - 1929) speelde er ook in mee. Ze overleed door een ernstig auto-ongeluk en buikvliesontsteking.

In 1928 verbood de vakbond Actors 'Equity Association jou om voor achttien maanden niet meer op het podium te spelen. Dat was vanwege je grillige gedrag, veroorzaakt door je alcoholisme en je drugsgebruik. Desondanks speelde je wel in twee films van Jean de Limur. Je speelde de hoofdrol in de drama-film 'The Letter' (1929) en je speelde de hoofdrol in je laatste film 'Jealousy'. Deze film is helaas verloren gegaan. Het script was geschreven door Louis Verneuil (1893 - 1952), die zijn eigen keel heeft doorgesneden. Op 3 oktober 1929 overleed je in een privé-ziekenhuis aan 5th Avenue in New York City. Je had een overdosis alcohol en heroïne genomen. Bovenop het kalmeringsmiddel, wat je al jaren gebruikte. Je werd negenendertig jaar en je bent begraven in Calvery Cemetery in Kansas City, waar je geboren bent.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 januari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.0 met 1 stemmen 179Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)