Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als homo een makkelijke prooi

(voor Matthew Wayne Shepard (1976 - 1998))

Je bent geboren op 1 december 1976 in Casper, Wyoming.
Je was de oudste zoon van Dennis Shepard en Judy Peck. Je broer is Logan, geboren in 1981.
Je zat op de Crest Hill Elementary School, de Dean Morgan Junior High School en de Natrona County High School.
In 1994 verhuisden je ouders naar het Saudi Aramco Residentieel Camp in Dhahran, in Saoedi-Arabië, omdat je vader voor Saudi Aramco werkte, een olie- en aardgasmaatschappij. Ondertussen zat jij op de Amerikaanse school in Zwitserland, waar je in mei 1995 afstudeerde.

In 1995 ging je op schoolreis naar Marokko en daar ben je geslagen en verkracht. Daar komt net zoveel homofilie voor als in de rest van de wereld, maar op een vreemde manier moet dat daar altijd gepaard gaan met geweld om de religieuze verboden te omzeilen en te maskeren. Gezien de grove uitlatingen van de Islam over homofilie, is het geen wonder dat Arabische homoseksuelen ondergronds gaan en woestheid hanteren door opgedrongen angsten. Je was toen achttien jaar en door die misdadige mishandelingen kreeg je last van zware depressies en hevige paniekaanvallen.

Daarna ging je naar het Catawba College in North Carolina en vervolgens naar het Casper College in Wyoming. Je studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Wyoming in Laramie.

Je was een optimistische jongeman en je had een speciale gave om met iedereen om te kunnen gaan. Iedereen mocht je aanspreken en je was altijd enthousiast voor nieuwe ervaringen. Je hield erg veel van de gelijkheid van alle mensen en de tolerantie voor wezenlijke verschillen.

Op 7 oktober 1998 ging je tijdens een koude nacht naar het café 'The Fireside Lounge'. Daar ontmoette je Aaron McKinney en Russell Henderson. Aaron was verslaafd aan methamfetamine en hij snakte naar nieuwe inname. Beiden waren net als jij eenentwintig jaar. Je raakte in gesprek met hen en op een gegeven moment vertelde je hen dat je homoseksueel was. Je had wat gedronken en je kreeg een lift van hen. Met hun auto reden ze naar een muisstille landweg, waar ze jou van je geld hebben beroofd en je ernstig mishandelden. Ze hebben je met een dik touw aan een split-rail hek vastgebonden. Aaron vond het feit dat je een homofiel was, een vrijbrief om nog maar eens extra door te slaan met de kolf van zijn pistool. Je raakte bewusteloos en je bloedde. Je had een schedelfractuur van je achterhoofd tot je rechteroor. Ze martelden en vermoordden je met pistool-zweepslagen. Je hersenstam werd zodanig verwoest, dat je hersens niet meer je hartslag, je lichaamstemperatuur en andere essentiële functies konden regelen. Je had ook scheurwonden rondom je hoofd, in je gezicht en in je nek.
Pas achttien uur later ben je gevonden door Aaron Kreifels, die langs fietste en eerst dacht, dat je een vogelverschrikker was. De ambulance bracht je zo snel mogelijk naar het Poudre Valley Hospital in Fort Collins, waar je kunstmatig in leven werd gehouden.

Op 12 oktober 1998 ben je daar overleden verklaard en op 17 oktober 1998 ben je in Casper begraven.
De predikant van de Westboro Babtist Church, Fred Phelps, had het gore lef om te verschijnen met bordleuzen als 'No Tears for Queers' en 'Fag Matt in Hell'. Phelps, een oud-militair, mishandelde zijn vrouw en zijn vele kinderen, o.a. Nathan, die zijn vader openlijk bekritiseert. Nathan spreekt over de link tussen religie en kindermishandeling/geweld. Hij is geslagen door zijn vaders vuisten en met de steel van een houweel.
Zijn vader gebruikt de kerk om zijn boosheid en agressie bot te vieren.
Je vriendin Romaine Patterson organiseerde een tegendemonstratie, waarbij sommige mensen zich verkleedden als engelen met grote vleugels, die de liefdeloze, haatdragende, inhumane kliek van Phelps onzichtbaar maakte.

De daders zijn spoedig daarna gearresteerd en ook al probeerden ze er met allerlei smoesjes onderuit te komen, zoals angst voor gedwongen homo-seks, uiteindelijk bekende Russell en Aaron volgde. Beiden kregen twee keer levenslang in de Wyoming State Penitentiary in Rawlins. Later zijn ze meerdere keren verkast. Er is geen kans op vervroegde vrijlating. Ze bleven beweren dat de bijbel hun gruweldaden goedkeurde. Zeker met Phelps gecommuniceerd.

Elton John schreef speciaal voor jou het lied 'American Triangle' en de lesbische schrijfster Leslea Newman schreef 'October Mourning', een roman in verzen over de walgelijke, goddeloze moord op jou.
De metalband Trivium maakten 'And Tears Will Sear' voor jou.
Er verschenen een toneelstuk, drie films en een documentaire.
Je lieve en moedige moeder werd een bekende strijdster voor LGBT-rechten en in het bijzonder voor homoseksuele jongeren. Met je eveneens lieve en moedige vader stichtte ze de Matthew Shepard Foundation, die haat in de samenleving wil uitroeien, die vooral opkomt voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren. Bovendien wordt er gezorgd voor een duurzame gelijkheid voor alle LGBT-mensen.

'Erase hate!', is hun slogan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 februari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.2 met 6 stemmen 146Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)