Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De tweelingziel van Modigliani

(voor Emily Alice Haigh (1879 - 1943))

Je bent geboren op 27 januari 1879 in Londen.
Je vader was de grootgrondbezitter William Haigh.
Je groeide op in Port Elizabeth in de Kaapkolonie van Zuid-Afrika. Terug in Engeland ging je naar een meisjeskostschool in Pevensey, nabij Hastings. Van 1896 tot 1899 studeerde je literatuur aan het Queen's College in Oxford.
Je was bevriend met Charles Beadle, die naast avontuurlijke verhalen ook over het Parijse bohemien-leven schreef. Als politieman vocht hij mee in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.

Je was schrijfster, dichteres en literair criticus. Je publiceerde veel in het literaire tijdschrift 'The New Age', met als hoofdredacteur Alfred Richard Orage, die later aanhanger van George Gurdjieff werd. Je ontmoette hem tijdens een lezing over theosofie.
Je had groene, open ogen en je was onweerstaanbaar voor vele mannen. Je kerfde streepjes in het hoofdeinde van je bed om je veroveringen te tellen. In 1907 had je een liefdesrelatie met Orage, waarover je zei 'Aphrodite amuseerde zich op onze kosten!'.
Je publiceerde onder diverse pseudoniemen, waarvan Beatrice Hastings het bekendste is. Anderen zijn o.a. Pagan, Beatrice Tina, Edward Stafford en Annette Doorly. Annie Besant was je vriendin, die net als jij een aanhangster van de theosofie was.

Je had als biseksuele vrouw ook een liefdesrelatie met de schrijfster Katherine Mansfield Beauchamp, die bevriend was met Virginia Woolf en D.H. Lawrence. Ze was negen jaar jonger. Katherine overleed op haar vierendertigste aan tuberculose. Ze is begraven in Fontainebleau.

Vlak voor de eerste wereldoorlog verhuisde je naar Parijs, waar je werkte als columniste voor 'The New Age'.
In 1914 ontmoette je de kunstschilder/beeldhouwer Amedeo Modigliani. Hij rookte hasj en hij dronk cognac. Hij keek lelijk, woest en hebzuchtig. Later zag je hem in café Rotonde, geschoren en charmant. Hij vroeg je om eens zijn werk te bekijken, terwijl hij bloosde. Hij had altijd 'Chants de Maldoror' van Comte de Lautréamont bij zich. Hij kwam al snel bij jou in jouw appartement wonen en je had twee jaar lang een vurige, onstuimige, extreme liefdesrelatie met hem. Je gebruikte net als hij hasj, cocaïne, heroïne, opium en alcohol. Wilde sekstaferelen en venijnige ruzies waren schering en inslag. Je werd zijn muze en model en hij maakte veertien portretten van jou, waarin hij zichzelf met jou deed versmelten.
Zijn alcohol- en harddrugsgebruik werd alsmaar groter, wat voor enorme spanningen en botsingen zorgde. Bovendien moest jij zijn atelierhuur en zijn verslavingskosten vaak bekostigen. Hij werd in zijn verslavingen gestimuleerd door de kunstschilder Maurice Utrillo, een zware alcoholist die vele malen in een inrichting gezeten heeft.

In 1916 ging Amedeo bij jou weg en begon hij een relatie met de jonge kunstschilderes en het model Jeanne Hébuterne, die veertien jaar jonger was dan hij. Ze kregen een dochter Jeanne, die later kunstenares werd. Amedeo overleed op zijn vijfendertigste door tuberculose en de zwangere Jeanne sprong van een vijfde verdieping. Eenentwintig jaar jong. Ze zijn later samen begraven op Père-Lachaise.

Jij begon een korte affaire met de 24 jaar jongere dichter/journalist Raymond Radiguet, die op zijn twintigste overleed door buiktyfus. In zijn beroemde boek 'Le Diable au corps' is de persoon Marthe op jou gebaseerd.

In de jaren twintig keerde je terug naar Engeland, naar het kuuroord Worthing. Je raakte meer en meer verbitterd over een gebrek aan literaire waardering. Je was met name boos op je ex-minnaar Orage, die er alles aan deed om jou buiten het Engelse, literaire wereldje te houden. Wraakzucht door afwijzing. In 1936 schreef je een scherpzinnig pamflet, gericht tegen hem.

Op 30 oktober 1943 pleegde je zelfdoding door in de keuken van je appartement aan 4 Bedford Row het gas open te draaien. Je leed al geruime tijd aan de pijnen van kanker. Je was vereenzaamd en door de drank verloederd en verzwakt. Je had nog je huisdiertje, een witte muis, gewiegd, gestreeld en gekust, alvorens de koolmonoxide je dodelijk vergiftigde. Het muisje lag naast je ontzielde lichaam, eens zo fel begeerd door Modigliani.

Je werd vierenzestig jaar. Je bent begraven op het kerkhof van Worthing.

Schrijver: Joanan Rutgers, 8 maart 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 443Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)