Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Platgewalst door duizenden bulldozers

(voor Anthonie Willem Constantijn Gneomar Kamerling (1966 - 2010))

Je bent geboren op 25 augustus 1966 in Arnhem.
Je vader heet Anton Frederik August Kamerling, die je als kind veel te weinig aandacht heeft gegeven, wat je aanleg voor depressie heeft versterkt.
Je moeder heet jonkvrouw Wilhelmina Anne Marie van Nispen, telg uit een patricisch, adellijk geslacht.
Je zussen zijn Liesbeth Frederiek en Anique. Je broer is Kristiaan.

Je ging in Delft naar de kleuterschool en twee jaar naar een strenge basisschool. Daarna volgde je het basisonderwijs op 'Kiezel en Kei' in Bergambacht.
Van je twaalfde tot je achttiende jaar studeerde je aan het Coornhert Gymnasium in Gouda. Je fietste toen dertien kilometer heen en dertien kilometer terug, door wind en regen. Je prikkelde graag de grenzen bij je leraren, wat je vaak straf opleverde.
Aanvankelijk wilde je graag klassieke pianist worden. Ook deed je op het schoolplein mee aan zoenwedstrijden.

Je ging rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waar je ontdekt werd door de cineaste Olga Madsen. Je hebt veel gefeest, gedronken en gedanst. En je hebt je rechtenstudie niet afgemaakt, want je begon je acteercarrière als Peter Kelder in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'.
Je was vierentwintig jaar en drie jaar later speelde je Valentijn Boecke in de speelfilm 'De kleine blonde dood', wat meteen een grote doorbraak betekende. Je was een onweerstaanbaar natuurtalent en meteen een groot idool van de vrouwelijke sekse.
Je speelde o.a. in 'Suite 16', 'All Stars', 'Left Luggage', 'Het 14e kippetje', 'Ik ook van jou' en 'Feestje!'.
In 'Ik ook van jou' speelde je naast Angela Schijf, die een borderline-patiënte speelde, en naast Beau van Erven Dorens. Ik was diep onder de indruk van je acteertalent.

Je speelde ook in musicals en in toneelstukken als 'Torch Song Trilogy', 'Turks Fruit' en 'Sunset Boulevard'.
Je was ook zanger en je had een bescheiden succes met 'Toen Ik Je Zag', geschreven door Guus Meeuwis. Je kreeg zangles van Mathilde Santing.
In het toneelstuk 'Hamlet' speelde je de rol van Fortinbras.
In 'Torch Song Trilogy' speelde je naast Paul de Leeuw.
Je speelde in de musical 'Elizabeth' en in 'Sunset Boulevard', naast Simone Kleinsma en Pia Douwes.
Je speelde in de televisieseries 'Windkracht 10', 'Onderweg naar Morgen' en 'Voetbalvrouwen'.
Met het Noord Nederlands Orkest zong je de hits van Pink Floyd, samen met Erik Mesie (Toontje Lager) en Bert Heerink (Kayak).
Voor de EO zong je in de St. Vituskerk een deel uit de Matthäus Passion van Bach. Je speelde ook kleine rollen in Amerikaanse films.

Op 26 juni 1997 trouwde je in Venetië met de actrice Isa Hoes. Zij is geboren in Leiden. Ze studeerde aan de Toneelschool in Maastricht. Ze speelde de rol van Myriam in 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en ze speelde o.a. in 'All Stars' en 'Windkracht 10'. Je ontmoette Isa op de set van 'GTST'. Zij poseerde in de Playboy en ze won de Cosmopolitan Style Award. Jullie kregen jullie zoon Merlijn en dochter Vlinder.

Je leed al jarenlang aan zware depressies en de hulpverlening bleek voor jou ontoereikend.

Op 6 oktober 2010 heb je in je woning te Zevenhoven zelfdoding gepleegd door je te verhangen.
Je werd vierenveertig jaar. Je bent begraven op Zorgvlied.
Onno Hoes, de echtgenoot van je zwager Albert Verlinde, zei: 'Hoe moeilijk ook en hoeveel verdriet dit ook geeft, het was zijn onvermijdelijke weg!'. Het is niet terug te draaien, maar 'onvermijdelijk' durf ik niet zeggen, daar jij je ook had kunnen laten opnemen, waardoor je suïcide-gevaar nauwlettend zou worden beteugeld en behandeld. Je zag alleen dat sprankje licht niet meer.
Misschien kan ik dus stellen, dat je overhaast hebt gehandeld, maar misschien was je werkelijk aan het einde van je Latijn en had je nergens meer levensenergie voor. Olga Madsen zei dat jij 'Uiterst talentvol, een waanzinnig aardige jongen, misschien wel veel te lief voor iedereen, een bijzondere geest!' was.

Isa heeft de boerderij in Zevenhoven zo snel mogelijk verkocht en ze woont nu met jullie kinderen in Amsterdam, waar ze een tijd bij Reinout Oerlemans hebben gelogeerd. Isa en jullie kinderen hadden het heel zwaar na je zelfverkozen levenseinde, maar ze wisten zich er doorheen te slaan en Isa speelde o.a. de hoofdrol in 'Verlies', wat ook over rouwverwerking gaat.
Vlinder wilde graag een nieuwe vader, terwijl Merlijn dat weigerde te accepteren.
Isa hoopt dat ze weer eens verliefd wordt om niet voor altijd alleen te blijven. Ze schreef een boek over haar leven met jou en dat zal in 2013 verschijnen. Ze vindt je tragische daad niet egoïstisch, maar juist een daad van liefde voor haar en jullie kinderen. Dan heeft ze de woorden die Paulus over de liefde schreef heel goed begrepen, wat niet weg neemt dat je pijnlijk gemist blijft.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 maart 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.4 met 5 stemmen 571Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)