Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

“Na dit leven” van dr. Eben Alexander

Binnen de medische wereld wordt aangenomen dat ons bewustzijn wordt voortgebracht door de chemische en elektrische processen die zich binnen onze hersenpan afspelen. Dat paradigma kun je samenvatten als: “ons bewustzijn is het product van de hersenfuncties”. Volgens dat principe vallen onze psychische functies uit als we hersendood zijn. Vooral bij neurochirurgen heeft die gedachte postgevat: zijn de hersenen, door welke oorzaak dan ook, niet meer in staat om te functioneren, dan gaat onze interne video op zwart.

Wat zou er nu gebeuren als een vooraanstaand neurochirurg zelf enkele dagen in coma zou liggen, terwijl hij ondertussen wel zeer intense ervaringen ondergaat – ervaringen die zó levendig zijn dat hij als een compleet ander mens uit de coma ontwaakt? Dat overkwam dr. Eben Alexander uit Lynchburg, Virginia. In de vroege ochtend van de 10e november 2008 werd hij om half vijf wakker met hevige pijn in zijn rug. Hij stond op, nam een bad om wat te ontspannen, maar merkte dat de pijn alleen maar heviger werd. Toen hij teruggestrompeld was naar de slaapkamer, kon hij nog net tegen zijn vrouw uitbrengen dat ze geen ambulance hoefde te bellen. Daarna verloor hij het bewustzijn.

Enkele minuten later werd hij met loeiende sirene overgebracht naar het plaatselijke ziekenhuis, waar hij zelf ook veel hersenoperaties had uitgevoerd. Na een eerste inspectie werd al snel duidelijk dat zijn hersenschors geen enkele activiteit meer vertoonde: dr. Alexander leed aan een ernstige vorm van hersenvliesontsteking. Bij hem was die ontsteking veroorzaakt door een E-coli bacterie, die tamelijk resistent is tegen een behandeling met antibiotica. De behandeling, die men hem gaf, sloeg dan ook niet aan. Integendeel: zijn toestand verslechterde met de dag. Zijn kans om te overleven was hooguit tien procent. Maar terwijl zijn lichaam zieltogend op een ziekenhuisbed lag, te midden van een wirwar van draden en slangetjes, had hij de meest intense ervaring van zijn leven: een BDE die hem verder voerde dan alle BDE’s die tot nu toe zijn gemeld.

Het eerste wat hij gewaar werd was een donkere, onderaardse wereld, alsof hij als een mol of regenworm onder de grond zat, zonder enige herinnering aan wie hij was. De omgeving was schemerachtig en onheilspellend. Vanuit de verte drong een kloppend geluid tot hem door, alsof een leger onderaardse arbeiders monotoon in een fabriekshal stond te werken. Dat kloppen werd steeds luider. Ondertussen verschenen er monsterachtige gezichten om hem heen, waardoor hij het benauwd kreeg. Hij wilde al om hulp roepen, toen er van boven een prachtige melodie tot dat onderaardse rijk doordrong: een melodie die zich ook manifesteerde als een lichtgloed die hem omvatte en door een poort uit die ondergrondse wereld optilde.

Boven de grond aangekomen vloog hij in het gezelschap van een engelachtige verschijning over eindeloze velden, wouden en heuvels. Sommige mensen beneden hen kon hij zelfs onderscheiden. De sfeer was er hemels en rustgevend, de kleuren diep en intens. Zoals vaak bij BDE’s het geval is, was er nauwelijks afstand tussen hemzelf en datgene wat hij waarnam. Bovendien manifesteerden kleuren zich ook als geluiden, en omgekeerd. Hem werd door zijn engel, een jonge vrouw, meegedeeld dat het geestelijke universum oneindig veel groter is dan de fysieke werkelijkheid, en dat er veel meer universa zijn dan het ene dat wij kennen; in sommige staat de intelligentie ook op een beduidend hoger peil. Een andere waarheid die hem werd meegedeeld had te maken met het kwaad: dat is noodzakelijk met het oog op de vrije wil van de mens. Zonder vrije wil is er geen groei mogelijk. In onze wereld is het kwaad sterker dan elders, maar binnen het grote geheel is de liefde overheersend.

De diepste ervaring tijdens deze reis door het geestelijke rijk had dr. Alexander toen hij samen met zijn gids doordrong tot de ‘Kern’: een enorm diepe, zwarte ruimte, die toch heel vertroostend aanvoelde. Tijdens deze momenten ervoer hij de mystieke aanwezigheid van God als een wezen met een oneindig bewustzijn. Een lichtend hemellichaam was al die tijd bij hem en diende als tolk tussen zijn eigen gedachten en de goddelijke aanwezigheid die hem aan alle kanten omringde.

Zeven dagen na het begin van zijn ziekenhuisopname kwam dr. Alexander weer bij kennis. En hoewel iemand, die bijna een week door een bacteriële hersenvliesontsteking in coma heeft gelegen, meestal zo’n zware hersenbeschadiging heeft opgelopen dat hij de rest van zijn leven een hopeloze stumper is, herstelde hij volkomen. Zijn complete geheugen, incl. de herinneringen aan zijn BDE, kwamen terug. Van één ding was hij nu volledig overtuigd: deze ervaring was onomstotelijk echt. Bovendien was hij niet alleen genezen van zijn hersenvliesontsteking, maar ook van het medische paradigma dat ons bewustzijn afhankelijk is van onze hersenen.

Sinds de publicatie van zijn boek “Proof of Heaven” geeft hij overal lezingen en interviews. Zijn belangrijkste doel is om de medische wereld ervan te overtuigen dat ons bewustzijn ook onafhankelijk van de hersenen kan functioneren en dat de diepere natuur van de werkelijkheid puur geestelijk is. In de V.S. maakte zijn boek heel veel reacties los, zowel positief als negatief. De eerste reacties op de Nederlandse vertaling “Na dit leven” vertonen hetzelfde beeld. Wie een wetenschappelijk paradigma aanvecht, zal heel wat horden moeten nemen voordat zijn ideeën ingang vinden. Toch lijkt deze poging me de moeite waard. “Na dit leven” kan, door zijn soepele stijl en rijkdom aan medische details, hier zeker een bijdrage aan leveren.


Zie ook: http://spiritueelaurora.blogspot.nl/

Schrijver: Hendrik Klaassens, 28 maart 2013


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.9 met 10 stemmen 2.090Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Roos
Datum:
17 juli 2013
Email:
roosterwanhotmail.com
Ik heb al veel boeken gelezen over BDEs.Ze zijn voor mij een bevestiging van wat mijn ziel al weet. Wij zijn oneindige lichtwezens die tijdelijk ervaren wat het is om beperkt te zijn in een lichaam, maar nooit gescheiden van de Bron. De kosmos in vol leven ,in veel verschijningsvormen. Geloven dat wij de enige vormen van leven zijn in de kosmos lijkt me niet waarschijnlijk.
Naam:
Eelt
Datum:
25 april 2013
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Je beschrijft duidelijk een wonder. Het geeft me moed
Naam:
George
Datum:
19 april 2013
Prachtig en indrukwekkend be- en geschreven. Wie weet ga ik het boek wel lezen.
Naam:
Hendrik
Datum:
2 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Wat mij nog opviel is de heel matige titel van de Nederlandse vertaling van dit boek. "Na dit leven" geeft alleen maar aan dat het een beschrijving is van het hiernamaals; als titel is dat nogal flets. "Proof of Heaven: A Neurosurgeon's Journey into the Afterlife" vind ik veel sterker.

In de V.S. is dit boek een echte bestseller. Op dit moment staat het op no. 1 van de bestsellerslijst van de New York Times. Dr. Alexander is bezig met een echte mediacampagne om dit boek en zijn verhaal te promoten. Hij treedt regelmatig op in radio- en tv-programma's.
Naam:
Hendrik
Datum:
31 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Bedankt voor jouw levendige beschrijving van de hemel. Wat me daarbij het meest opvalt, is dat alles met alles verbonden is en elk wezen - mens, plant of dier - er zijn eigen uitstraling heeft. Die uitstraling kun je zowel zien, horen, ruiken als voelen!

Jezus is het centrum en uitgangspunt van alles, zowel in jouw ervaring als in de mijne, al zijn er ook BDE-verslagen die gewag maken van het 'Licht' of een niet nader gedefinieerd opperwezen.

Het enorm intense gevoel dat de BDE in 1972 bij mij heeft opgeroepen is me nog heel lang bijgebleven; het heeft mijn leven compleet veranderd. De liefde van Jezus die ik daarbij heb gevoeld heeft me tot in het diepst van mijn hart geraakt. Dat neemt niemand me meer af.
Naam:
Alwin
Datum:
29 maart 2013
Ja, Hendrik ik het als kind een BDE gehad.
Ik kwam in een soort tunnel waar ik gezoem hoorde.
Hier ging ik heel snel door heen, de snelheid is niet voor te stellen. Daarna kwam ik in een prachtige tuin waar alle bloemen hun eigen melodie hadden en samen vormde zij een prachtig symfonie. De kleuren die ik daar zag kun je met geen kleur op aarde vergelijken. Als je naar een bloem keek was je één met deze bloem alsof je erin was. Ook heb ik Jezus mogen zien en Hem aangeraakt. Hij sprak zonder Zijn mond te gebruiken want Hij legde de woorden in mijn hart. Ook heb ik gebouwen gezien en de muren waren bijna doorzichtig. Daar bestaan geen hoekige vormen want alles is afgerond en vormt één geheel.

Deze ervaring vergeet ik nooit meer. Een deel is weg maar een groot deel is blijven hangen.
Naam:
Hendrik
Datum:
28 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Dank je, Alwin. Ben je ook een BDE-er? Dan kunnen we elkaar een hand geven. Zelf had ik in 1972 een dergelijke ervaring. Jaren later, in november 1977, had ik zelfs een flashback, wat soms schijnt voor te komen. Daarbij heb ik dingen gezien die rond 2020 moeten (of kunnen) gebeuren.

Dr. Alexander, een hoogleraar neurochirurgie, wordt in de V.S. snoeihard aangevallen door hersenwetenschapper Sam Harris. Harris weigert aan te nemen dat de cortex (=hersenschors) van Alexander volledig was uitgeschakeld toen hij een BDE had, terwijl er toch overvloedig bewijs is dat tijdens die BDE Alexanders hersenschors een vlak EEG vertoonde. Harris ging zelfs zo ver dat hij Alexander 'anti-wetenschappelijk' noemde.

Je kunt dit vergelijken met de botte uitspraken van Dick Swaab over Pim van Lommel; je ziet daar een identieke controverse. Als BDE-er is er daarom voor mij alle reden om Van Lommel op volle kracht te steunen, o.a. door lezingen voor hem te organiseren. Vroeg of laat zal het onzinnige medische paradigma dat de hersenen ons bewustzijn zouden produceren, een zachte dood sterven; dat is gewoon een kwestie van tijd. De consequenties daarvan zijn enorm.
Naam:
Alwin
Datum:
28 maart 2013
Wat een prachtige weergave van het boek 'Na dit leven'
Ja, de wetenschap erkent het nog steeds niet echt en dat is jammer. Veel mensen hebben een BDE gehad en allemaal komen ze overeen met elkaar.
Zelf heb ik ook een BDE gehad en dit komt echt overeen met mijn ervaring. Bedankt dat je dit zo mooi weergeeft.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)