Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je laatste liefdesgedachte was voor Edith

(voor Walter Hasenclever (1890 - 1940))

Je bent geboren op 8 juli 1890 in Aken. Je vader was de arts Carl Georg Hasenclever. Je moeder heette Anna Matilda Reiss. Je opa heette Georg Berhard Albert Hasenclever en hij was een Pruisische, protestantse ambtenaar. Je oma heette Altgelt Friederike. Op je achttiende ben je afgestudeerd aan het Einhard Gymnasium. Daarna studeerde je rechten in Oxford, maar je verhuisde al snel naar Lausanne, waar je deze studie voortzette en later ook in Leipzig. Je las daar vooral veel literatuur en filosofie.

Op je twintigste verscheen je dichtbundeldebuut 'Steden, nachten en mensen'. Je was lid van een literaire, expressionistische groep schrijvers, waardoor je ook de Oostenrijkse dichter/romancier Franz Werfel ontmoette. Op je drie-en-twintigste verscheen je bundel 'De jeugd'. Een jaar later verscheen het expressionistische drama 'De Zoon', waarin je over je moeilijke jeugd schreef, gedomineerd door je strenge vader. Je studeerde af aan de Universiteit van Leipzig en ondanks dat je een grote pacifist was, werd je toch opgeroepen voor het leger en je diende in België en aan het Oostfront. Je deed alsof je psychisch veel te lijden had, alsof je geestesziek was, waardoor je in een sanatorium in Dresden werd behandeld. Je werd uit je dienstplicht ontslagen en voor je tragedie 'Antigone' ontving je de Kleist-prijs. Het stuk hekelt de oorlog en het despotisme. Je schreef het pamflet 'De politieke dichter' en je woonde in Dresden en Berlijn. Door de invloed van de acteur/regisseur Paul Wegener verdiepte je jezelf in de mystiek en het occulte. Paul was getrouwd met Ida Ahlers, de operazangeres Anny Hindermann, de actrice Lyda Salmonova, de actrice Greta Schroeder en de actrice Elisabeth Rohwer. Je was mederedacteur van het tijdschrift 'Mensen, nieuwe kunst'. Je was zeer bevriend met de Oostenrijkse, expressionistische kunstschilder/dichter/toneelschrijver Oscar Kokoschka, die de minnaar van Alma Mahler was. Zijn meesterwerk 'De bruid van de Wind' is ter ere van Alma geschilderd en de dichter Georg Trakl was bij het wordingsproces aanwezig. Je was republikein en tegen het burgerlijke materialisme.

Op je vierendertigste zat je in Parijs, waar je werkte als journalist voor de Berlijnse krant '8-Uhr-Abendblatt'. Je schreef vele essays en artikelen. Je was bevriend met de schrijver Kurt Tucholsky en met de toneelschrijver/diplomaat Jean Giraudoux. Je schreef de komedies 'Een Betere Heer' en 'Huwelijken worden in de hemel gemaakt', beiden zee succesvol, maar voor de laatste volgde een proces wegens godslastering. Je woonde weer in Berlijn en je maakte veel reizen door Europa en Noord-Afrika. Een korte tijd schreef je scripts voor Metro-Goldwyn-Mayer en dan speciaal voor Greta Garbo. In 1933 werd je schrijfwerk door de nationaal-socialisten verboden. Je boeken in de openbare bibliotheken werden verbrand. Je ging zo snel mogelijk naar Nice, waar je op je vierenveertigste trouwde met de liefdevolle Edith Shepherd. Jullie woonden in Joegoslavië, Italië, Engeland, en daarna weer in Zuid-Frankrijk. In de tweede wereldoorlog heb je twee keer in een Frans interneringskamp gezeten. In die tijd schreef je de autobiografische roman 'Rechteloze'.

In 1940 werd je nogmaals gearresteerd door de Franse politie en brachten ze je naar het doorgangskamp 'Les Milles' in Aix-en-Provence. Je zat daar samen met ruim 3500 kunstenaars en intellectuelen, zoals Golo Mann, Max Ernst, Otto Fritz-Meyerhof, Erich Itor Kahn, Hans Bellmer, Henry Gowa, Franz Waxman, François Willi Wendt, Max Lingner, Gustave Herlich en Fritz Brugel. Al deze heren overleefden de oorlog wel. Je zou worden uitgeleverd aan de Gestapo. Op 22 juni 1940 slikte je een overdosis Veronal, zodat je niet door de nazi's kon worden vernederd, gemarteld en vermoord. Je fluisterde met een betraand gelaat 'Vergeef me, mijn allerliefste Edith!'.

Je werd negenenveertig jaar. Je bent begraven op de Cimetière de Saint-Pierre in Aix-de-Provence.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 mei 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 48Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
7 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
"Het begint met liefde en eindigt in liefde."
Ik durf bijna niks meer na te laten bij dit stuk, alleen, dat ik mijn tranen krampachtig probeer weg te slikken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)