Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Van je moeder moest James Dean opzouten

(voor Anna Maria Pierangeli (1932 - 1971))

Je bent geboren op 19 juni 1932 in Cagliari, de hoofdstad van Sardinië. Je tweelingzus was Maria Luisa, die ook een actrice werd.

Op je zestiende debuteerde je in 'Domani è troppo tardi' van Leonide Moguy. Je werd ontdekt door Hollywood en je speelde in de dramafilm 'Teresa' van Fred Zinnemann. Je werd vergeleken met Greta Garbo en je won de Golden Globe Award voor New Star Of The Year Actrice.
In 'The Light Touch' speelde je naast Stewart Granger.
In de thriller 'The Devil Makes Three' speelde je met Gene Kelly.
In 'The Story of Three Loves' speelde je met de wonderschone Ethel Barrymore en Leslie Caron. Ook met Kirk Douglas, met wie je een zinderende seksaffaire had.

Op de set van het historische epos 'The Silver Chalice' ontmoette je James Dean en jullie werden meteen onstuimig verliefd op elkaar. Jullie waren geknipt voor elkaar, maar je bazige moeder gooide roet in het eten, omdat James niet rooms-katholiek was. Hoe bekrompen kun je zijn.

James was opgegroeid bij de Quakers, op zijn negende overleed zijn moeder door kanker en twee jaar later is hij door een minister seksueel misbruikt. Je moeders wil was wet en dus moest je je hart geweld aandoen en James tegen je eigen wil afwijzen. Je braaf-gelovige moeder beging een ernstige misdaad. De breuk was voor beiden een traumatische ervaring en James is er maandenlang kapot van geweest. Jullie zagen elkaar als de ware liefde van jullie leven. Wat moet je boos geweest zijn op je tirannieke, zelfzuchtige moeder met haar vervloekte geloof, zeker toen James op 30 september 1955 door een auto-ongeluk overleed. Hij werd vierentwintig jaar.

Jij was inmiddels in 1954 met Vic Damone getrouwd. Vic was zanger en entertainer, geïnspireerd door Frank Sinatra. Hij zat samen met Johnny Cash in het leger. Na jou trouwde hij nog met vier andere vrouwen en zijn huidige vrouw is de mode-ontwerpster Rena Rowan-Damone. Hij was een aanhanger van het Bahá'í-geloof. Jouw huwelijk met hem duurde vier jaar. Jullie kregen een zoon, Perry Farinola Damone.

Op je dertigste hertrouwde je met de Italiaanse filmcomponist/pianist/schrijver van musicals Armando Trovaioli. Hij werkte veel samen met de regisseur en gokverslaafde Vittorio De Sica, die feitelijk met twee vrouwen getrouwd was, Giuditta Rissone en Maria Mercader, een Spaanse filmactrice. Armando en jij kregen een zoon, Andrew.

Je speelde in de komedie 'Mam'zelle Nitouche' van Yves Allegret, met de komieken Fernand Contadin en Louis de Funès, die later in zijn komische rol als commissaris van de gendarmerie wereldberoemd werd.
In 'Flame and the Flesh' speelde je met sexy lady Lana Turner.
Je speelde Inez in 'Port Afrique', opgenomen in Algiers en Tanger.
In 'Somebody Up There Likes Me' speelde je samen met Paul Newman.
In 'Happy Andrew' speelde je met de jolige Danny Kaye.
In 'SOS Pacific' speelde je met Richard Attenborough.
In 'Slag om de Ardennen' speelde je o.a. met Henry Fonda.
Je speelde Eileen in de Israëlische dramafilm 'Every Basterd a King' van Uri Zohar, die een rabbi werd.
Je laatste rol was als Susan Lowry in 'Octaman'.

Op 10 september 1971 heb je zelfdoding gepleegd door een overdosis barbituraten in te slikken. Je was dodelijk vereenzaamd en daardoor zwaar terneergeslagen, ondanks je kinderen en je man. Het was de terugslag van je kindertrauma's en het duivelse verbod van je kille, psychologisch onbekwame moeder om je de liefde van je leven, James Dean, te ontzeggen.

Je werd negenendertig jaar en je bent begraven in Cimetière des Bulvis in Rueil-Malmaison, West-Parijs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 mei 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 56Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
9 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
'Hoe levens met elkaar verweven kunnen zijn.'

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)