Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door velen bemind, maar dan van verre

(voor Choi Jin-sil (1968 - 2008))

Je bent geboren op 24 december 1968 in Seoul. Je ouders waren Choi Guk-hyeon en Jeong Ok-suk. Je jongere broer was Choi Jin-yeong, die een acteur en zanger werd.
Op je zestiende zijn je ouders gescheiden. Jullie waren heel arm. Je moeder verkocht in een kraampje voedingsmiddelen. Jij droomde ervan om als een gevierde ster uit de armoede te ontsnappen.
Als scholier was je bijnaam 'Choi-sujebi', omdat je altijd sujebi at, een nationale soep, in plaats van doorsnee maaltijden. Door je armoedige jeugd bleef je de rest van je leven sober leven, zelfs toen je heel rijk werd als actrice en model.
Op je achttiende was je afgestudeerd aan de High School Seonil Girls.

Je begon als een actrice in reclame-films. Voor Samsung Elektronics speelde je een pasgetrouwde huisvrouw.
Op je negentiende kreeg je de hoofdrol in het historische drama '500 Years of Joseon dynastie'.
Je debuutfilm was 'De Noord-Koreaanse Partisan in Zuid-Korea'. Je speelde de hoofdrol in 'My Love, My Bride', waarvoor je de New Rising Actress Award, een Grote Bell Award, won. Je speelde naast Park Joong-Hoon.
In 'Susanne Brink's Arirang' speelde je een door Zweedse mensen geadopteerde Koreaanse, die seksueel misbruikt werd en geplaagd door racisme, gebaseerd op ware feiten.
Je vroegere manager Bae Byeong-su werd vermoord en jij moest getuigen.
Je speelde naast Lee Byung-hun in de romantische komedie 'Who Makes Me Grazy'.
In 'Ghost Mama' speel je de geest van In-ju, die haar weduwnaar Ji-seok, gespeeld door Kim Seung-woo, troost na een poging tot zelfdoding.
In 'The Letter' speelde je naast Park Shin-yang en je laatste filmrol was in 'The Legend of Gingko', met o.a. Yunjin Kim, lovely Kim Suk-hoon en de bevallige Lee Mi-sook.

Voor de televisie-series ging je door tot 2008, waarin je in 'The Last Scandal of My Life' speelde, naast Jung Joon-ho en Jung Woong-in.
In 'My Rosy Life' speelde je met Zoon Hyun-joo, Lee Tae-rende en Kim Hae-sook.
In 'Star In My Heart' speelde je met de prachtige Jeon Do-yeon, Kim Jung-eun en Han Seung-yeon.

Op je eenendertigste trouwde je met Cho Sung-min, een professionele honkbalspeler van de Japanse Yomiuri Giants. In 2001 kregen jullie een zoon, Hwan-hee, en twee jaar later een dochter, Joon-hee.
Toen je zwanger was van Joon-hee ben je lichamelijk mishandeld door Cho en toen hij dat later weer deed, ben je in september 2004 van hem gescheiden. Jij kreeg de voogdij over de kinderen en Cho kreeg een bezoekregeling. Je had een gekneusd en gezwollen gezicht en om te kunnen overleven toonde je dat aan het publiek, wat het Hooggerechtshof onwaardig vond, wat hypocriete lariekoek is.

Op 8 september 2008 pleegde de acteur Ahn Jae-Hwan zelfdoding door koolmonoxide-vergiftiging in zijn automobiel. Hij werd zesendertig. Internet-geruchten spraken over jouw betrokkenheid, wat ongegrond was, maar wat je wel veel stress opleverde. Je zou hem veel geld geleend hebben. So what! Als alleenstaande, gescheiden moeder kreeg je met de sinistere druk van conservatieve vooroordelen te maken en de negatieve roddels hebben je zodanig getart, dat je in een nog diepere depressie belandde, terwijl je al jaren depressief was.

Op 2 oktober 2008 heb je zelfdoding gepleegd door jezelf op te hangen met een elastische band aan de douche-cabine in je woning te Seoul.
Je werd negenendertig jaar.
Tijdelijk was er in Zuid-Korea sprake van een forse stijging van zelfdodingen. Je was de beroemdste actrice van het land en iemand stal je urn, maar die werd door de politie teruggevonden en is in het Gapsan Begraafplaats Park te Yangpyeong geplaatst, bewaakt door camera's.
Je moeder kreeg de voogdij over je kinderen.

Op 29 maart 2010 heeft je broer zichzelf met een elektrisch snoer opgehangen op de zolder van zijn appartement in Seoul. Hij had daarvoor al vele zelfdodingspogingen genomen, ook met een overdosis drugs. Na jouw zelfdoding werd hij depressief.

Op 6 januari 2013 heeft je ex-man Cho zelfdoding gepleegd door zichzelf opvallend genoeg met een riem aan de douche-cabine op te hangen. Alsof hij zich schuldig voelde en je miste. Een vriendin had het die avond vol alcohol met hem uitgemaakt. Wellicht keek hij eindelijk in de spiegel...

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 mei 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.5 met 2 stemmen 61Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
5 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Zelfmoord en moord liggen dichtbij elkaar.
Ik vind het prachtig, dat jij hier zó over kunt
en wilt schrijven, Joanan!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)