Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vreugdevolle wereldrouw in aantocht

Zijn naam is voluit Nelson Rolihlahla Mandela. Die middelste naam is lekker vrolijk en doet zijn befaamde glimlach eer aan. Nelson, ook de naam van een beroemde admiraal, zat maar liefst achttien jaar gevangen op het beruchte Robbeneiland. Achttien jaar, Laat dat nog maar eens goed tot je doordringen. Inclusief dwangarbeid en karig, onsmakelijk eten. Altijd water en nooit een 'Zo, nu even een Bavaria!'. Geen druppel alcohol en geen snuifje tabak, laat staan harddrugs. Geen kabeltelevisie en internet, zelfs geen radio, nee, slechts een benauwde cel en het uitzicht op een uitzichtloze oceaan. Een oceaan die geheid de verdrinkingsdood betekende, van uitputting of als maaltje voor een hongerig haaitje.

Zijn eerste vrouw was wijlen Evelyn Ntoko Mase. Hun eerste dochter overleed na negen maanden. Hun zoon Thembi door een auto-ongeluk en hun zoon Makgatho op zijn 54-ste door aids. Zijn huidige vrouw is Graça Machel. Over zijn tweede vrouw zwijg ik liever.

Bij Mandela denk ik automatisch aan Steve Biko, die op zijn dertigste is vermoord door vijf cops. Ik zag de film 'Cry Freedom' samen met mijn jongste broer in hartje Londen. De protest-song van Peter Gabriel 'Biko' weergalmt nog steeds in mij door.

Nelson's lever en nieren werken nog maar voor de helft en hij heeft zijn ogen al dagenlang niet geopend. Naast een chronische longontsteking gaat het her en der steeds minder met zijn lichaam, wat logisch is, want hij is vierennegentig en die leeftijd behalen enkel de allersterksten. Dus echt klagen is niet realistisch. Hij heeft enorm veel bijgedragen aan de wereldvrede en dat is zijn onsterfelijke verdienste.

Een opperhoofd van wereldformaat zal van ons heengaan, maar in zijn eigen voorgeleefde stijl mogen we daarbij een vreugdedans opvoeren! Want op dezelfde vreugdevolle wijze zie ik hem dansend, lachend en zingend de Troon van God naderen... God zal ontroerd opstaan en hem als gelijke tegemoet snellen en eeuwig liefdevol in de armen sluiten...

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 juni 2013


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 61Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
25 juni 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Wat nog te zeggen, Joanan?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)