Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verpulverd door het Wilde Westen

(voor Celia Ann Blaylock (1850 - 1888))

Je bent geboren in 1850 in Monroe Township, in de provincie Johnson County. Je ouders waren Henry Blaylock en Elizabeth Vance. Je was hun derde kind en tweede dochter. Je zus Martha Jane overleed op haar negenentwintigste, je zus Marion op haar twintigste en je broer William op zijn drieentwintigste.
Je zus Sarah trouwde met de weduwnaar Hiram Marquis.
Je broer Tony May werd vierenzeventig en overleed in 1951.

Je groeide op in een kleine boerderij; je ouders waren zee streng. Je werd als kind geslagen en je werd gedwongen om te zwijgen. Je moest naar de zondagsschool, waar je bijbelse verhalen beluisterde en waar je werd opgescheept met de tien geboden.
Als tiener ontbeerde je sociale contacten en je droomde van avonturen.
Jij wilde niet de rest van je leven op een boerderij slijten en in de zomer van 1868 ben je met je jongste zus Sarah (13 jaar) van huis weggelopen. Je probeerde als naaister aan de kost te komen, maar dat verliep erg stroef. Jullie konden als jongedames nauwelijks aan werk komen. Sarah keerde na een klein jaar terug naar haar ouders, terneergeslagen door haar mislukkingen en ze mocht maar net weer bij hen wonen.

Jij reisde naar het westen via Kansas, Iowa en Missouri. Op je eenentwintigste liet je jezelf fotograferen in Fort Scott. Je werd een prostituee met als schuilnaam Sally. Alle militaire rangen klopten bij jou aan de deur en na een tijd verhuisde je naar Dodge City, waar de gokker/tandarts/revolverheld John Henry Holliday vertoefde, die op zijn zesendertigste overleed door tubercolose, verdoofd door alcohol en laudanum.

Je ontmoette Wyatt Berry Stapp Earp, een gokker/pooier/sheriff/mijnwerker en bevriend met Holliday. Zijn eerste vrouw Urilla Sutherland overleed door tyfus. Jij werd zijn tweede vrouw en je woonde met hem in Las Vegas en Tombstone, waar duizend mensen woonden.
Je leed aan migraine, wat je een laudanum-verslaving opleverde. Wyatt was tevens je pooier en van een wettig huwelijk was geen sprake. Jullie maakten vaak in het openbaar heftige ruzies en men sprak schande van jullie.

Op 26 oktober 1881 was Wyatt betrokken bij het vuurgevecht bij de OK Corral, samen met zijn broers Virgil en Morgan en met Holliday. Later werd Virgil door deze outlaws verminkt en is Morgan vermoord. Ze vochten tegen een handvol outlaws, met o.a. Johnny Ringo, één van de moordenaars van Morgan, net als Ringo's beste vriend William Brocius, die door Wyatt is neergeknald.

Op je tweeëndertigste gingen Wyatt en jij uit elkaar. Jij ging naar Colton en hij ging naar San Francisco, waar hij een relatie met Josephine Marcus begon. Hij was 46 jaar met haar getrouwd. Jij verhuisde naar Pinal City, wat nu een spookstad is. Er werd nauwelijks nog zilver gevonden en jij hervatte je loopbaan als prostituee.

Op 3 juli 1888 pleegde je zelfdoding met een overdosis whisky en laudanum. Je werd achtendertig jaar. Je bent begraven op het kerkhof van Pinal City. Je was zwaar depressief door het verlies van Wyatt en door je trieste manier van overleven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)