Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Waarheden van Boeddha?

De kern van de Boeddha is uitgedrukt in de Vier Edele Waarheden. Maar vergeet niet dat het zijn waarheden betreffen. Het doel van deze waarheden is om een antwoord te geven op een concreet menselijk probleem: het lijden. Maar het leven bestaat niet alleen uit lijden. Het leven bestaat immers uit allerlei vormen van lijden: pijn, verdriet, afgunst, haat, noem maar op.

Zoals alle psychische fenomenen wordt ook het lijden verklaard door de wetten van Boeddha. Alles in het leven is altijd een oorzaak met gevolg, of draai het om, gevolg krijgt een oorzaak en zo gaat de cirkel draaien. De oorzaken van het lijden liggen vooral in de mens zelf. Dat betekent ook dat de mens er zich van kan bevrijden. De vier waarheden geven dit inzicht stapsgewijs weer.

1: Het lijden--
Met 'lijden' wordt niet alleen lichamelijke en geestelijke pijn bedoeld. De term wordt eerder gebruikt voor de ervaring van levenspijn die ons kan overkomen vanwege de vergankelijkheid van het aardse bestaan. Maar lijden kan ook in je dromen voorkomen, dan is het voor jezelf de vraag: “Wat doe ik hiermee? Ga ik ze vertalen naar mijn onderbewustzijn of laat ik het sudderen?”
Elke droom is een stuk onderbewustzijn dat zich laat vertalen in jouw eigen droomwereld, die jij als beste kent, dus ook als beste kunt vertalen naar jezelf toe. Denk hierbij aan onderstaande drie eenheden die aaneenschakelen en als een ketting bij elkaar passen, mits je het voor jezelf goed uit kunt leggen. Misschien dat je verlangt naar zintuiglijke ervaringen?Iets wat niet is? Of manifestatiedrang? Jezelf steeds op de voorgrond drukken? Of zit je in de psychologische zwakke hoek van vernietigingsdrang voor jezelf of een ander?

Het verlangen in de mens zelf zal een antwoord geven op al wat je zelf in het leven wilt. De angst van de donkerte om je heen? Wees nooit bang, want er zijn er zovele met jou dus je bent nooit alleen in het donker, het zal altijd licht worden en dan is je angst voor niets geweest. Leer hieruit dat angst een zeer slechte leermeester in dit leven is.
Je kunt als mens nooit leven zonder angst en pijn, verdriet hoort bij het leven. Verlies je een liefde? Verlies je een ouder, broer, zus of geliefde oom of wie dan ook, zelfs de dieren kunnen je hart stelen en je geestelijk labiel maken van verdriet. Je hoeft het niet toe te laten, blijf niet steken in het lijden van het verdriet van het verlorene.

Want het verlorene wordt herboren en ooit zal het je pad weer verlichten wanneer jij jezelf afvraagt hoe het toch komt dat je die of die persoon toch eens eerder gezien hebt, of dat die persoon op iemand lijkt die al jaren uit je leven is. Geef je geest eens de tijd om te wroeten in die grijze massa van zoveel vragen. Want de mens zelf gebruikt maar gemiddeld 4 procent van de 100% van zijn hersens. Vraag ik mezelf af, hoe berekent men dat dan?

Vraag jezelf dat eens af en je zult zien dat de verrijking van je geest zich al aan het openbaren is doordat de wedergeboorte zich al op je pad heeft gevonden. Wanneer wij niet begrijpen wat dit is zijn onze verlangens, onze hunkeringen een stuk onwetendheid, angst voor het onbekende of het verkeerd begrijpen van dingen een realiteit. Maar Boeddha belooft je de verlichting uit te leggen wanneer het je tijd is, dan wordt alles ook duidelijker voor jezelf.
Als de angst in de mens is door oorlogen, aanslagen, bommen gooien in een menigte, dan is God aanwezig, Jezus is er ook bij en zeker Boeddha en laten we niet Allah vergeten. Kom je tot één conclusie: Al die namen staan voor een ding of persoon en dat is God. Want als er ergens iets ernstigs gebeurd is het altijd dat men vraagt: God, waarom laat U dit toe?” En die arme God weet van niets, die heeft het al zo druk met de mensheid.

Als je rechtschapen deze wereld wil beheersen voor jezelf en je geliefde hoef je nooit te liegen, niet te roddelen of lasteren of grof taalgebruik in je mond te nemen om daar indruk mee te maken. Indruk maak je met je karakter, niet genieten ten koste van andere mensen die op liefdevolle en eenvoudige manier jouw ter wille wilt zijn, gebruik geen geweld tegen mens of dier, het toont aan dat je karakter ook niet zuiver is, blijf gewoon eerlijk een eerzaam in werk en leven.

Ikzelf ben ook maar een mens van vlees en bloed met mijn zwakheden en mijn kracht maar soms komt er een stukje van mijn karakter naar boven dat ik liever niet had willen tegenkomen, maar dat stukje engte in je karakter is het lijden dat je doet omdat het mijn taak is dat enge stukje van mij te verbeteren tot een goed stukje karakter, privé of zakelijk, af en toe val ik ook door de mand als de altijd maar vriendelijke meid die het ei heeft uitgevonden, niet dus, ik val door de mand doordat ik één moment mezelf ben qua karakter.

Dit te beheersen is een moment van bezinning in jezelf te zoeken, te zoeken naar de waarden die het leven je aangeeft in de vorm van het aanpakken van de andere mens die je lief kan hebben of niet, houden van is een ontzettend groot begrip. Het begrip van de vier waarheden die de waarheden van een persoon zijn wil niet zeggen dat het de ultieme waarheid is. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Ieder mens heeft een rugzak met ervaringen opgeborgen en leert hieruit, verdrinkt erin of sterft eraan, maar vooral het leerproces gaat hier in op.

Dan is vier een kort getal en de mens kan een lang leven hebben dus kunnen er zomaar vele nummers bijkomen die je zelf in mag vullen.

Schrijver: Leny Kruis
Inzender: Leny, 10 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.3 met 3 stemmen 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)