Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Gedoemde Aphrodite

(voor Talitha Dina Pol (1940 - 1971))

Je bent geboren op 18 oktober 1940 op Java. Je vader was Willem Jilts Pol, een Nederlandse kunstschilder. Je moeder was Arnoldine Adriane Mees, kunstschilderes en bankiersdochter. Voor Java woonden je ouders in Wassenaar.

In de tweede wereldoorlog zat je met je moeder in een Japans gevangeniskamp, terwijl je vader in een ander kamp zat. Na de oorlog gingen je ouders uit elkaar en jij ging met je moeder naar Engeland.
Op je zevende overleed je moeder.
Op je elfde hertrouwde je vader met Poppet John, de dochter van de kunstschilder Augustus John.

Je studeerde aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Je werd vurig begeerd door de homoseksuele danser Rudolf Nureyev. Tijdens een diner bij Claus von Bülow zou jij naast Rudolf zitten, maar hij was verhinderd en de Amerikaanse miljardair/olie-tycoon Sir John Paul Getty nam zijn plaats in. Je kreeg een liefdesrelatie met Paul en op je zesentwintigste trouwde je met hem. Je droeg een witte minirok, versierd met nertsen.
John was eerder getrouwd met de waterpolo-kampioene Abigail Harris, met wie hij vier kinderen kreeg.
Hij was filantroop en hield van boeken. Jij was actrice, model en stijlicoon.

John en jij waren vaak in de duurste discotheken, waar jullie bevriend raakten met Mick Jagger en zijn geliefde Marianne Faithful. Marianne durfde niet bij jullie in Marokko te logeren, omdat ze aan agorafobie leed, maar Mick en Keith Richards kwamen wel langs.

Nadat Mick en Marianne uit elkaar gegaan waren, begon Marianne een affaire met jouw minnaar, de Franse aristocraat Jean de Breteuil, drugsdealer van o.a. Jim Morrison, Keith en Marianne. Graaf Jean, bezeten van drugs en sex, overleed op zijn tweeëntwintigste aan een overdosis heroïne.

Volgens Keith hadden jullie de beste en fijnste opium. Couturier Yves Saint Laurent vond jullie 'mooi en vervloekt'. John Getty was een roekeloze playboy, die in racewagens scheurde, zwaar verslaafd aan de alcohol was, alle mogelijke drugs gebruikte en met geile, versleten b-actrices sekste. Hij bemoeide zich niet met het familiebedrijf Getty Oil, tot groot leedwezen van zijn vader.

In juli 1968 kregen jullie een zoon, Tara Gabriel Grammofoon Galaxy, die een ecologische natuurbeschermer in Afrika werd en met zijn vrouw Jessica drie kinderen kreeg. Hij werd ook een drugsverslaafde en op zijn vijfentwintigste werd een overdosis hem bijna fataal, hij raakte verlamd vanaf zijn nek en hij was praktisch blind. Hij overleed op zijn veertigste.

Graaf en fotograaf Patrick van Lichfield kiekte de legendarische foto van jullie op het dak van jullie weelderige villa 'Pleasure Palace' in Marrakech. Je was achtentwintig. Je straalde ongerustheid uit. Je zat gehurkt en je droeg een veelkleurige kaftan, een witte harembroek en crème-witte laarzen. Chique hippie-mode. Vele hippies vonden in Marrakech hun hasj-Mekka.
Je speelde voor het eerst in 'Village of Daughters' en voor het laatst in 'Barbarella', met Jane Fonda in de hoofdrol.

Op 14 juli 1971 pleegde je in Rome zelfdoding via een overdosis heroïne, gekocht van graaf Jean. Je was daar om je huwelijk proberen te redden, want jullie waren beiden vreemd gegaan. Blijkbaar vielen je jeugdtrauma's en het uitgeputte huwelijk samen en explodeerde je levenskracht.
John stopte acuut met zijn absurde hedonisme en hij werd jarenlang een kluizenaar in Engeland, diep bedroefd om jou en zichzelf enorm schuldig voelend. Mick Jagger hielp hem via cricket revalideren.

Je werd dertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 6 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)