Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Opzij geschoven en misgediagnosticeerd

(voor Dorothy Jean Guggenheim (1930 - 1965))

Je bent geboren op 24 april 1930 in Cambridge, Ohio.
Op je achttiende verhuisde je naar Los Angeles en werd je lid van de Pasadena Playhouse, een historische locatie voor podiumkunsten. Daarbij begon je een film- en televisiecarrière. Je schuilnaam was Lisa Howard. Je verscheen op de cover van 'People Today' en je verscheen geregeld in de tv-soap 'As the World Turns'.
Je verhuisde naar New York, waar je meespeelde in de show 'Tis Pity She's a Whore', een tragedie uit 1633 van John Ford. Je speelde o.a. in 'Mr & Mrs North', 'Donovan's Brain', 'Sabaka' en 'The Edge of Night'.

Je trouwde met de regisseur Felix Ellison Feist, die werkte met Nancy Reagan, Judy Garland en Deanna Durbin. Jullie kregen een dochter.
Je tweede man was Walter Lowendahl en jullie kregen ook een dochter.

Op je dertigste werd je verslaggeefster voor Mutual Radio Network en je was de eerste die de Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov interviewde. In 1968 sprak je met Fidel Castro, die toenadering met Amerika zocht. De CIA was tegen jouw bemiddelingsrol. Toch bleef je het voor Castro opnemen, die graag met John F. Kennedy wilde onderhandelen.
Je ontmoette ook Che Guevara en je deed verslag van de Top van Wenen tussen Chroesjtsjov en Kennedy.
Je werd dé interviewster van ABC, waarbij je o.a. de volgende mensen sprak: de Sjah van Iran, First Lady Eleanor Roosevelt en de politicus/filantroop Nelson Rockefeller.

Je gebruikte je Upper East Side-appartement in New York voor de eerste meeting tussen de Cubaanse en de Amerikaanse diplomaten Carlos Lechuga en William Attwood. Je vermomde deze samenkomst als cocktail-party. Voorts regelde je telefoonverkeer tussen Castro en de Kennedy-regering.
Je dochter Fritzi Lareau zei dat je jezelf als een belangrijke, historische figuur beschouwde. Je vergat alleen dat je opkwam voor hen, die de meeste Amerikanen als hun vijanden beschouwden.

Attwood steunde jou en er werd een geheime meeting met een afgezant van Castro afgesproken, maar door de schokkende moord op Kennedy werd deze overbrugging afgeblazen.
De volgende president Lyndon B. Johnson wilde niet voor communist doorgaan en hij weigerde opbouwend contact met Cuba.
In december 1964 kwam Che Guevara naar een 'cocktail-party' in jouw woning, waarbij je een meeting met de senator/dichter Eugene McCarthy had geregeld.
Op 29 september 1964 heeft ABC je vanwege je politieke standpunten ontslagen en kreeg Marlene Sanders jouw positie. Terwijl je met zoveel geestdrift zoveel had bewerkstelligd.

Je was zwaar verbitterd over het ineenstorten van je journalistieke loopbaan. Begin 1965 kreeg je een miskraam en je belandde in het Mount Sinaï Hospital vanwege een zware depressie. Teleurstelling, rouw en verdriet. Op 2 juli 1965 hebben ze jou uit het ziekenhuis ontslagen, wat een grote vergissing was.

Op 4 juli 1965 had je honderd slaappillen in je bezit, omdat je op het recept een nul achter de tien had gezet. Je was met je familie tijdens Independence Day op vakantie in The Hamptons, in East Hampton. Daar heb je op een parkeerterrein zelfdoding gepleegd met een overdosis slaappillen. Een politie-agent vond je en hij bracht je onmiddellijk naar het East Hampton Medical Center, waar je zuurstof kreeg, wat helaas geen effect had.

Je werd vijfendertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.9 met 8 stemmen 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)