Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Levensgevaarlijke afwijzing

(voor Janet Sharp (1864 - 1916))

Je bent geboren op 17 januari 1864 in Chorlton-on-Medlock, Manchester.
Je moeder overleed vier dagen na de bevalling en je werd opgevoed door je vader William Sharp, een verzekeringsagent. Je opa en oma James en Mary Achurch beheerden het Royal Theatre in Manchester.
Op je zeventiende was je klaar met je opleiding en werd je een actrice.

Je werd lid van het Royal Theatre in de badplaats Margate, onder leiding van de actrice-manager Sarah Thorne. Thorne leerde jullie: stemgebruik, gebaren en mime, dialecten en accenten, make-up, de uitbeelding van personages, de waarde van tempo en de waarde van pauzes.

Op je negentiende debuteerde je in de klucht 'Betsy Baker' in het Olympic Theatre in Londen.
Tot je negenenveertigste speelde je diverse rollen, zoals Desdemona, Lady Macbeth, Queen Katherine, Lady Cicely, Waynflete en Cleopatra.
Op je vijfentwintigste werd je de leidster van het Novelty Theatre in Great Queen Street, inmiddels afgebroken. In datzelfde jaar speelde je een glansrol als het hoofdpersonage Nora Helmer in 'A Doll's House' van Henrik Ibsen, wat Ibsens en jouw roem deed stijgen. Je artiestennaam was Janet Achurch en je speelde ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Tasmanië, India, Egypte en Amerika.
George Bernard Shaw schreef de hoofdrol in zijn toneelstuk 'Candida' speciaal voor jou en hij noemde jou 'de enige, geniale, tragische actrice'. De première was op je drie-en-dertigste in Her Majesty's Theatre aan Haymarket, anno 1705 geopend. Je had een uitgesproken expressief gezicht met een wilskrachtig profiel.

Op 25 mei 1884 trouwde je in Margate met St. Aubyn Miller, welk huwelijk in juni 1889 eindigde door je overspel met de acteur Charles Charrington, met wie je op 28 juni 1889 in Chelsea trouwde.
Op je vijfentwintigste baarde je in Caïro een doodgeboren baby, waarbij je zelf op het nippertje in leven bleef. Gezien de onophoudelijke pijnen raakte je steeds meer aan de morfine verslaafd, terwijl je ook al met een cocaïne-verslaving had te kampen.
In mei 1890 werd jullie dochter Nora Charrington Martin geboren, eveneens een knappe actrice.

Op je dertigste verhuurde Thorne de Lecture Hall in Chatham, wat het Opera House werd, een alternatieve plek voor haar theatergezelschap. Op 27 februari 1899 overleed Sarah Thorne op 3 New Road Avenue in Chatham.

Je laatste rol was als Merete Bery in 'The Witch' van Wiers-Jenssen. Na die laatste opvoering nam je publiekelijk afscheid, ziek en uitgeput.

Op 11 juli 1914 overleed Nora op tragische wijze. Ze werd vierentwintig jaar.

Op 11 september 1916 pleegde je zelfdoding met een overdosis morfine in de Victoriaanse badplaats Ventnor op Isle of Wight, 4 Devonshire Terrace.
Je werd tweeënvijftig jaar. Je bent op het Ventnor Cemetery begraven, zonder gedenkteken.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 35Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)