Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door bulldozers platgedrukt

(voor Eileen Mary Ure (1933 - 1975))

Je bent geboren op 18 februari 1933 in Glasgow. Je vader was de ingenieur Colin McGregor Ure en je moeder was Edith Swinburne. Je zat op de Mount School in York, een meisjesschool van Quakers. Je ging ook naar de Royal Central School of Speech and Drama in Londen.

Op je eenentwintigste debuteerde je als Amanda in het toneelstuk 'Time Remembered'. Je speelde in 'Hamlet', 'A View from the Bridge' van Arthur Miller en 'Look Back in Anger' van John Osborne, met wie je op je vierentwintigste een liefdesrelatie kreeg. Jullie woonden aan Woodfall Road in Chelsea. John was jaloers op jouw stabiele familie en je goede communicatie met hen. Verder minachtte hij jouw acteerprestaties.
Jullie gingen allebei vreemd, jij met de acteur Robert Webber. Robert was je medespeler in het tragedie 'The Changeling' in het Royal Court Theatre.

Op je achtentwintigste kregen Robert en jij een zoon, Colin.

Op je dertigste trouwde je met de acteur Robert Shaw. Robert was twaalf toen zijn manisch-depressieve, alcoholistische vader zelfdoding pleegde. Hij speelde o.a. in 'Jaws' en 'The Deep'. Hij was eerder getrouwd met Jennifer Bourke en ze kregen vier dochters. Robert en jij kregen jullie zoon Ian en jullie dochters Rachel en Hannah. Na jouw overlijden trouwde hij met Virginia Jansen. Hij was alcoholist en hij overleed op zijn eenenvijftigste aan een hartaanval.

Als filmactrice debuteerde je in 'Storm over the Nile', gevolgd door de thriller 'Windom's Way' en 'Look Back in Anger', met Richard Burton.
In 'Sons and Lovers', naar een roman van DH Lawrence, speelde je Clara Dawes en in 'The Mind Benders' speelde je een hoofdrol naast Dirk Bogarde. Je speelde in 'A Midsummer Night's Dream' en 'Othello'.
In het drama 'Duel of Angels' speelde je met Vivian Mary Hartley.
Je speelde Vera Coffey in 'The Luck of Ginger Coffey', naar een roman van Brian Moore. Je speelde samen met Robert de hoofdrol, net als in 'Custer of the West'.
In de spannende oorlogsfilm 'Where Eagles Dare' speelde je een hoofdrol naast Richard Burton en Clint Eastwood.
Je speelde samen met Robert en Rosemary Harris in 'Old Times' van Harold Pinter in het Billy Rose Theatre in New York.
Je laatste voorstelling was 'The Exorcism' (1975) en je laatste film was 'A Reflection of Fear', ook weer met Robert.

Door je toenemende alcoholisme ging je acteertalent hard achteruit en in 1974 werd je ontslagen uit het Broadway-stuk 'Love for Love' en de fantastische Glenn Close kreeg jouw rol. Je geestelijke toestand verslechterde aanzienlijk. Roberts seksaffaire met zijn secretaresse verergerde je depressie tot de suïcidale gevarenzone. Op 3 april 1975 pleegde je zelfdoding in je Londense woning door een overdosis whisky en slaappillen.

Je werd tweeënveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 24 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.2 met 5 stemmen 1.328Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)