Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als afvallige doodverklaard

(voor Deborah Laake (1953 - 2000))

Je bent geboren in 1953. Je studeerde aan de Brigham Young University in Provo, Utah. Deze universiteit is van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS Church). Ook wel bekend als de Mormonen, gedomineerd door dogmatische macho-mannen. Zij verbieden buitenechtelijke seks, drugs en alcohol, mannen moeten gladgeschoren zijn, meerdere oorbellen zijn verboden, je moet een schone en nette uitstraling hebben en je mag niet de slaapzalen van het andere geslacht bezoeken. Al het geld gaat naar de bouw van nieuwe, luxe tempels en commercials ter promotie van het mormonisme, terwijl de vaak arme leden niet geholpen worden. Studenten verliezen hun individuele vrijheid bij o.a. godsdienst, levensstijl en academische vrijheid. Velen onderbreken hun studie om twee jaar te evangeliseren in het buitenland, om hun kwalijke, helse indoctrinatie door te geven.
Mitt Romney en de schrijfster van 'Twilight' Stephenie Meyer zaten ook op deze universiteit.

In de jaren tachtig was je columnist bij The Dallas Morning News en later werd je staf schrijver, columnist, redacteur en directielid van de Phoenix New Times. In 1983 won je een speciale prijs van de Universiteit van Missouri en ook van de Columbia School of Journalism. Je won in Arizona een prijs voor je columns en je werd er Journalist van het Jaar 1988. In 1991 won je de Nationale Headliner Award.

Je bent opgevoed als lid van de LDS Church. Van de Mormonen moest je trouwen met God, je moest vreselijk ondergoed dragen tegen de duivel, er waren geheime handdrukken en wachtwoorden. Je kreeg een man voor de eeuwigheid toegewezen, iemand die je nog nooit gezien had.

Op je veertigste publiceerde je 'Secret Ceremonies: A Mormon Woman's intimate diary of marriage and beyond' bij William Morrow & Co. Als ex-Mormoonse beschrijf je diverse rituelen in hun tempels, hoe je als negentienjarige in de tempel te Mesa moest trouwen met een liefdeloze man, hoe je negen maanden later met veel moeite wist te scheiden. Hij bepaalde de huishouding, wat en hoeveel je mocht eten en wat je moest lezen. Je deed een poging tot zelfdoding. Je kreeg veel problemen met de Mormoonse bevelhebbers en je familie beschuldigde je van masturbatie. Je werd geëxcommuniceerd en vanwege de negatieve druk en de seksuele onderdrukking kwam je in een psychiatrisch ziekenhuis terecht.
Het boek was een groot succes, behalve bij de Mormonen, die je een leugenares noemden en er alles aan deden om je dwars te liggen, zo lachten ze je uit tijdens lezingen. Je ging nogmaals naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Op je veertigste kreeg je borstkanker. Je onderging een mastectomie en zware chemotherapie, waardoor je je rode haren verloor. De arts was er vroeg bij en je herstelde.

Je beschuldigde de Mormoonse kerk van je onvermogen om van de geslachtsgemeenschap te genieten, van je drie mislukte huwelijken, van je poging tot zelfdoding en van de twee maanden in een psychiatrisch ziekenhuis, waar je anti-psychotica kreeg.
Je had de topgeheimen van de Mormoonse tempelceremonies geopenbaard, waarin je hun rituelen met voodoo vergeleek, waardoor je veel kwaad bloed bij de Mormonen hebt opgewekt. Je leed aan een ernstige depressie.

Op 6 februari 2000 heb je in je woning in Charleston zelfdoding gepleegd met een overdosis slaappillen.
Je werd zevenenveertig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 550Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)