Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Te veel alleengelaten

(voor prinses Leila Pahlavi (1970 - 2001))

Je bent geboren op 27 maart 1970 in Teheran. Je vader was de sjah van Iran Mohammed Reza Pahlavi en je moeder is Farah Diba (1938, Tabriz), de derde vrouw van je vader. Je was de jongste dochter en hun vierde kind.

Je broers zijn Reza en Ali. Ali pleegde op zijn vierenveertigste zelfdoding in Boston na een langdurige depressie, vooral na jouw zelfdoding. Je zus is Farahnaz en zij woont in New York. Je halfzus is Shahnaz en zij woont in Zwitserland.

In je paleis in Teheran had je een privé-dierentuin met herten, apen, antilopen, een leeuw en een olifant, geschonken door Indira Gandhi. Je ouders probeerden zoveel mogelijk aanwezig te zijn, maar dit mislukte grotendeels, met navrante gevolgen. Je vond het altijd pijnlijk, wanneer je weer met je gouvernante mee moest. Je was een durfal en je kon uitstekend zwemmen, paardrijden en fietsen. Je ging naar een privé-kleuterschool op het paleisterrein en met klasgenoten uit andere gegoede gezinnen. Je mocht altijd je vader bezoeken, ook als hij vergaderde.
Je leed aan traumatische verlatingsangst en uit loyaliteit naar je ouders draaide je dat dramatisch om.

Op je negende werd je gedwongen tot ballingschap door de Iraanse Revolutie. Op je tiende overleed je vader in Egypte door het Non-Hodgkin-lymfoom, een vorm van bloedkanker.

Daarna ging je naar Amerika en je studeerde af aan de Rye Country Day School in New York. Je was van oorsprong een prinses, maar door de Iraanse Revolutie is je die titel ontnomen. Je was uitzonderlijk knap en aantrekkelijk.
Je studeerde aan de de Brown University. Op je tweeëntwintigste studeerde je af in de literatuur en de Duitse/Scandinavische filosofie. Op de universiteit begonnen jouw vermoeidheidsklachten.

Je reisde vooral heen en weer tussen Connecticut en Europa, omdat je moeder in Parijs woont.
Je was ooit model voor Valentino Garavani, een Italiaanse mode-ontwerper. Je had te kampen met anorexia nervosa, je dronk soms alleen maar water, een bitterlaag zelfbeeld, een loodzware depressie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME).
Je werd veel behandeld in psychiatrische klinieken in Amerika en Engeland. Je was heel lief, gevoelig en meegaand. Je hield van poëzie en je vertaalde de dichter Rumi naar het Frans en Engels.
Je hielp mee in het opbouwen van banden tussen Iran en het Westen.
In je appartement in New York had je twee honden. Je had heimwee naar de geliefde plekken uit je kindertijd, het eiland Kish en de rozentuinen van Shiraz.

Je verbleef graag in je lievelingssuite in het Leonard Hotel in Londen, wat 450 pond per nacht kostte. De hotelmanager Angela Stoppani zei dat je daar kwam om te chillen. Je miste je vader en je vaderland enorm. Je had financiële problemen en je rekeningen werden bevroren. Toch had je nog genoeg om 's nachts flink te gaan stappen in Londen.
Je had ook woningen in Frankrijk. In februari 2001 ging je skiën in Zwitserland en je bezocht Shahnaz. Je was van plan om je appartement in New York te verkopen en om een appartement in Londen te kopen. Verder wilde je Perzische kunst tentoonstellen.

Op 10 juni 2001 pleegde je zelfdoding door een overdosis Seconal, Rohypnol, Palfium en cocaïne. Je was negen jaar verslaafd aan Seconal en Rohypnol, wat je ME kan verklaren. Je overleed in kamer 15 van The Leonard Hotel. Je bent door je psychiater en Hourieh Dallas, een oude vriend van de familie, en Angela Stoppani gevonden. Je had vijf keer een dodelijke dosis ingeslikt.

Je bent eenendertig jaar geworden en je bent begraven op het Cimetière de Passy, vlakbij je oma.

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 september 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 154Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)