Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het was zover

(voor Christine Pascal (1953 - 1996))

Je bent geboren op 29 november 1953 in Lyon.
Je had een door religie zwaar verpeste kindertijd.
Je was sctrice, regisseuse en schrijfster. Je was knap, begaafd en depressief, pessimistisch.

Op je twintigste studeerde je literatuur en drama aan het Conservatoire de Lyon. Bertrand Tavernier kwam naar Lyon om 'L'Horloger de Saint-Paul', naar een roman van Georges Simenon, te filmen, met in de hoofdrol Clotilde Joano.
Op je eenentwintigste debuteerde je in deze film met een kleine, zwijgende rol. Je verscheen ook in vier andere films van Tavernier: 'Round Midnight', 'Spoiled Children', 'Que la fête commence' en 'Des enfants Gates'. In de laatste twee films had je de hoofdrol.

Je was getrouwd met Richard Boner, die het agentschap Armedia had opgericht.

Op je vijfentwintigste ontmoette je de producer Yves Yersin en je regisseerde je eerste film 'Felicite', een grotendeels autobiografische film, die helaas een debacle werd. Je vader wilde er niet naar kijken en je moeder haatte de film. De openingsscène is een zelfdoding. Met de actrices Monique Chaumette en Dominique Laffin, die op haar drieëndertigste zelfdoding pleegde.
In 'Les Lokettes du Louvre' van Michel Mitrani speelde je een hoofdrol en je speelde de hoofdrol in de tv-serie 'Cecile ou La Raison des femmes: Vivre à deux'. In de tv-serie 'Le docteur noir' speelde je met Robert Rimbaud. Je speelde in 'La meilleure façon de marche' en 'Le juge et l'assassin'.
En daarna nog in ruim dertig films, waarvan de laatste film 'Regarde les hommes tomber' van Jacques Audiard was. Zelfdoding kwam veel voor in de films, waarin je speelde.

Op je achtentwintigste trouwde je met Yves Yersin, die uit Zürich kwam en jij werd een Zwitserse vrouw. Op 16 juli 1982 overleed je vriend Patrick Dewaere, een acteur. Hij heeft zichzelf op zijn vijfendertigste doodgeschoten. Dit gebeurde nadat zijn vriendin Elsa Chalier hem telefonisch zei er met zijn beste vriend Coluche vandoor te gaan en dat hij hun dochter Lola nooit meer mocht zien. Met zijn grootste geliefde had hij al dochter Angèle. Het geweer was een cadeau van Coluche.
Je was compleet verwoest door dit wrede afscheid en je hebt jarenlang voor hem witte kaarsen in een kerk aangestoken.

Je ontving de Prix Louis Delluc en je won het Montreal World Film Festival voor het Beste Scenario met het drama 'Le Petit Prince a dit'. Je was als actrice zeer geliefd. Op je dertigste werd je gevraagd hoe je zou willen sterven en je antwoordde: 'Door mijzelf te doden, wanneer het zover is!'.

Sinds 24 augustus 1996 werd je in een ziekenhuis in een buitenwijk van Garches behandeld voor een psychiatrische ziekte. Op 30 augustus 1996 pleegde je zelfdoding door uit een raam te springen.
Je werd tweeënveertig jaar en je bent begraven in Père-Lachaise.
Het was zover.

Schrijver: Joanan Rutgers, 7 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 5 stemmen 71Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
8 oktober 2013
Email:
worldpoet546live.nl
Ik sta ervan versteld, Joanan
dat je zo open over zelfdoding schrijven kan en wil.
Vaak rust er nog steeds een taboe op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)