Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vroegtijdig opgebrand en ingestort

(voor Magdalena Anca Mircea (1967 - 2010))

Je bent geboren op 14 juli 1967 in Valenii de Munte. Je ouders waren Ion en Eugenia Manole. Je moeder zong volksliederen.
Je leerde gitaar spelen en je kreeg zanglessen van Ana Ionescu Tetelea in Ploiesti.
Op je dertiende zong je een lied voor de film 'Nelu', waarin je debuteerde als actrice.
Op je vijftiende werd je lid van een koor, geleid door de dichter Lucian Avramestu.
Je studeerde af aan de Chemistry High School en je ging naar de luchtverkeersleiding school, waarna je vier jaar in die branche werkte. Je ging drie jaar naar de Popular School of Art in Boekarest, waar je van Mihaela Runceanu en Ionel Tudor zangles kreeg. Je vormde een zangduo met Stefania Ghita, met wie je optrad in Cenaclul Flacara, geleid door de dichter Adrian Paunescu. Je was de jongste medewerkster.

Op je twintigste ging je met de componist Serban Georgescu samenwerken en zong je 'Un Om Sentimental' van Costin Diaconescu.
Je zong ook met de zangeres/actrice/componiste Laura Stoica, die op haar achtendertigste overleed door een auto-ongeluk, terwijl ze zwanger was. Met 'Fata Draga' werd je beroemd.
Op je vierentwintigste verscheen je debuutalbum en werd je fanclub opgericht. Je zong in Amerika, Oostenrijk, Duitsland en België.
Het album 'Ei, si ce' volgde en de radiozender Radio Contact verklaarde jou tot de beste popartieste. Je zong met de Deense zangeres Whigfield en het Spaanse popduo Los del Rio.
Er verschenen nog acht albums, waarvan 'O9' de laatste is.

Je artiestennaam was Madalina Manole en je had een volle, krachtige, rauwe, melancholische, ontroerende stem. Je was de eerste zangeres, die authentieke, Roemeense folkmuziek in een nieuw, modern jasje stak. Dat deed je samen met een folk-orkest, met de dirigent Dorel Manea.
Je zong liederen van Maria Tanase, die op haar negenenveertigste overleed door kanker, Maria Lataretu, Ileana Sararoiu, Mioara Velicu en Lucretia Ciobanu.

Op je zesentwintigste trouwde je met de componist Serban Georgescu. Soms aanbad je hem, soms wilde je hem wel doodschieten.
Via jouw stichting bevorderde je culturele en humanitaire acties.
Je verscheen in de belangrijkste televisie- en radioshows en je zong in honderden shows.
Naast de vreugdevolle kanten van de roem verlangde je vaak naar je geliefden thuis, walgde je van de schandalig negatieve krantenartikelen en moest je als artieste je het nodige ontzeggen, zo moest je bijvoorbeeld op je slanke lijn letten.

Je stond met Octavian Ursulescu in het Brasov Theater en voor Procter & Gamble ging je een cosmetisch product promoten. Je werd het 'meisje met haar van vuur' genoemd.
Je album 'Dulce de Peuter' werd het beste popalbum ooit.

Serban en jij zijn gescheiden en in 2007 overleed Serban aan een hartstilstand. Hij werd vijfenvijftig jaar.

Op 8 juni 2009 kregen jij en je vriend Petru Mircea zoon Petru. Begin oktober 2009 zijn Petru en jij getrouwd.
Tijdens het werken aan '09' werd je ziek van opgestapelde vermoeidheid en de drugs konden je niet meer overeind houden. Je probeerde met een overdosis ibuprofen en paracetamol een einde aan je leven te maken.
Drie weken later, op je drieënveertigste verjaardag heb je zelfdoding gepleegd door een halve liter Carbofuran op te drinken, een giftige pesticide. Je was binnen enkele minuten overleden. Je man heeft je in je huis te Otopeni gevonden in een plas bloed met een gebroken schedel.
De Roemeens-orthodoxe kerk weigerde je een volledige begrafenis te geven, vanwege het inhumane, goddeloze taboe op zelfdoding.
Je bent begraven op de begraafplaats Bolovani in Ploiesti. Er waren ruim 40000 mensen bij aanwezig.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=nPkzh8IPMj4

Schrijver: Joanan Rutgers, 11 oktober 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)